Isvinsidé gav Andreas riskkapital på 700 000 kronor

5 januari, 2015

Finansiering Riskkapital Andreas Sundgren Brannland Cider

Andreas Sundgren – grundare av Brännlands Cider – har just gått igenom sin andra finansieringsrunda och säger att investerarnas kunskap, engagemang och kontakter är minst lika mycket värda som kapitalet de har med sig. Lär om hur han har lyckats!

År 2010 slutade Andreas Sundgren som vd för ett litet mjukvaruföretag han själv grundat. Han började genast leta efter ett nytt projekt.

– Jag ville ta fram en produkt som fanns på riktigt. Vin och mat har alltid varit ett stort intresse för mig, och det var så jag hittade kanadensiskt isvin gjort på äpplen.

I Kanada, som har ett klimat liknande Sveriges, har isvin funnits sedan 1994. Andreas Sundgren började experimentera med svenska äpplen och resultaten lät inte vänta på sig.

– Vi fick ett enormt genomslag på vår första lilla skörd, med fina recensioner och medverkan i olika kockprogram på tv. Sedan avslutade vi det första året genom att sälja det sista av skörden till Michelin-krogen Frantzén.

Efter den första skördens framgångar stod man inför ett vägskäl; nu var det dags att ta in kapital om verksamheten skulle fortsätta. Eftersom isvinet har en tillverkningsprocess på mer än sex månader tar det tid innan man får betalt.

Dittills i sin företagarkarriär hade Andreas Sundgren sagt nej till riskkapital, men den här gången tänkte han annorlunda.

– Det här var ett projekt som jag kände kunde gagnas av att ta in investerare med långsiktigt engagemang och kunskap. Och jag hade rätt – det är en fin grupp investerare jag har fått in, de har goda kontakter och en stark förankring både i branschen och här i Umeå.

Här kan du läsa mer om hur ditt företag kan finansiera er tillväxt

”En fråga om värdering”

Andreas Sundgren tog sitt Brännland Cider till affärsnätverket Connect och fick presentera sitt företag inför potentiella investerare. Han hade förberett sig noga och hans prospekt var på 50 sidor.

– Det är egentligen alldeles för långt. Helst ska de vara 10-15 sidor, men det fanns så mycket jag ville berätta. Vi pratade mycket om min långsiktiga vision och att detta inte handlade om att göra ett snabbt klipp. Jag ville bygga något som skulle växa utanför Sveriges gränser – det tar tid, och det var jag ärlig med.

Investerarna på Connect var intresserade, men som alltid är det en fråga om värdering. Andreas berättar att han från början la sig lite högt.

– Vi gjorde en initial värdering som visade sig vara för hög, så den justerades ner en bit i förhandlingarna. Först tackade jag faktiskt nej till ett bud som var för lågt, och då fick jag lite magknip. Men så fort den första investeraren sagt ja så blev det en ketchupeffekt.

Läs mer här om när det passar bäst att ta in riskkapital

7 andelar om 7 procent

Efter några förhandlingar och värderingsdiskussioner lyckades Andreas sälja sju andelar i bolaget om vardera 7 procents ägande. För varje andel fick han 100 000 kronor, men pengarna var inte den enda anledningen att ta in investerare. De andra 49 procenten har gjort mycket annat för att driva företaget framåt.

– Ett av de företag som investerat äger flera hotell och restauranger där Brännland Cider kan säljas. En av de andra delägarna har kontakter som har hjälpt oss att sänka våra produktionskostnader väldigt. Jag har dessutom fått en stor kunskap kring hur tillverkningsindustrin fungerar, så investerarna har varit helt nödvändiga för vår framgång.

Och framgångsrika är verkligen vad de första åren har varit för Brännlands Cider. 2013 sålde man slut på årets 8 700 flaskorna redan i maj. 2014 producerade man 19 500 flaskor, och i januari genomförde Andreas Sundgren ytterligare en nyemission med de befintliga delägarna.

– Vi ska nyanställa för att kunna skala upp. I dag finns vi redan på de flesta av Sveriges systembolag – nu siktar vi på världen.

LÄS MER: Det här ska du tänka på när du söker riskkapital/finansiering




Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ