Så blev Elin en vinnare med crowdfunding

5 januari, 2015

Elinnovation crowdfunding

När Elin Olsson skulle utveckla en ny brandvarnare behövde hon inga miljonbelopp – och hon ville heller inte sälja en särskilt stor andel av företaget. Lösningen var equity crowdfunding. Genom Funded by me köpte 27 investerare 9,99 procent av Elins företag för 200 000 kronor.

– Jag har alltid drömt om att bli ”uppfinnare”. För ett tag sedan hittade jag en gammal Mina vänner-bok från lågstadiet. Där hade jag med knagglig handstil skrivit om två drömmar: att skapa något och att driva ett företag. I dag får jag göra både och.

Det var när hon studerade till produktutvecklare som den nu 27-åriga Elin Olsson fick sin idé till brandvarnaren Elinnovation. Studenterna skulle ägna två terminer åt ett examensarbete, och när Elin läste tidningarna för att få idéer stötte hon på två nyheter om familjer som brunnit inne.

– Jag kollade statistik om bränder och insåg att många saknar brandvarnare, trots att den spelar en avgörande roll. Då bestämde jag mig för att utveckla en mer användarvänlig brandvarnare.

Integreras i taklampan

Brandvarnaren Elinnovation skiljer sig från vanliga brandvarnare på flera sätt. Den är nätansluten med batteribackup, vilket innebär att risken att den inte får någon strömtillförsel är minimal, och den behöver inte borras upp i taket.

– Du fäster brandvarnaren i eluttaget till taklampan. Lampan kan sedan kopplas ovanpå brandvarnaren och brandvarnaren får på så vis en dold design eftersom lampkåpan till stor del täcker den – utan att påverka säkerheten förstås, säger Elin.

Elin gjorde färdigt konceptet till brandvarnaren under sin studietid. Grunden var lagd och hon hade kontakt med utvecklare och leverantörer – nu behövde hon bara startfinansieringen för att slututveckla sin produkt. Hon fick bidrag och lån från Almi, som dessutom utlovade 300 000 kronor i lånefinansiering om hon kunde få en motinvestering på 200 000 kronor från investerare.

– Men när jag gick till de traditionella investerarna så tyckte de att 200 000 kronor var för lite pengar. De ville satsa på större projekt och få en större del av kakan än jag ville sälja. Då tipsade en kompis om crowdfunding.

Här kan du läsa mer om hur crowdfunding fungerar

200 000 på två månader

I januari 2013 gjorde Elin en presentation av brandvarnaren Elinnovation på crowdfunding-sajten Funded by me. Här kan man antingen lägga upp projekt där bidragsgivare erbjuds varor eller tjänster som tack för sitt stöd, eller equity crowdfunding-projekt där man säljer delar av företaget. Elin gjorde just detta och erbjöd investerare 9,99 procent av företaget mot 200 000 kronor. Efter två månader hade 27 investerare hjälpt henne att nå sitt mål.

– Jag var inne på sidan flera gånger om dagen för att se om det kommit in nya investerare. Det var grymt att se hur människor trodde på min idé.

Elin menar att crowdfunding-världen bebos av en annan typ av investerare än de hon har träffat på tidigare. De är unga, nyfikna människor som gärna investerar mindre belopp – och det passade henne perfekt.

– Dessutom fick jag in mer än pengar genom crowdfundingen – jag fick in kontakter och kompetens. Bland mina 27 investerare finns intressenter från olika delar av världen som vill samarbeta och jurister som är till stor hjälp.

En crowdfunding-runda till

Investeringarna från Elins crowdfunding har gått till allt från produktutveckling till kretskort. Nu är brandvarnaren färdigutvecklad och Elin letar efter tillverkare. Sedan planerar hon att söka ytterligare investeringar för produktion och certifiering.

– Då går jag eventuellt tillbaka till Funded by me en runda till. Det finns ju ingen gräns för hur många gånger man kan söka, och jag är väldigt nöjd med att ta in pengar till bolaget på det här sättet.

LÄS MER: Så lyckas du med din crowdfunding-kampanj




Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ