BETA

Fakta: Så attraherar ditt företag riskkapital

5 januari, 2015

Riskkapital Brännland Cider

Fem avgörande råd om hur ditt företag attraherar riskkapital, och insikter om fallgroparna du inte vill hamna i. Andreas Sundgren från Brännlands Cider tipsar.

Andreas Sundgrens 5 tips till dig som vill ta in riskkapital

1. Fundera på varför du vill ha investerare. Det finns flera anledningar till att ta in investerare – välj investerare utifrån de anledningar som är viktiga för dig.

2. Visa upp flera scenarier för investerarna. Hitta en balans mellan realism och vision – hur bra det borde gå och hur bra det skulle kunna gå.

3. Visa upp faktiska siffror när det är möjligt. Eftersom isvin på äpplen redan fanns i Kanada kunde Andreas visa upp försäljningssiffror därifrån och på så sätt få en större tyngd i sina uppskattningar.

4. Envishet. Var så ihärdig du bara kan i att visa att din affärsidé faktiskt är genomförbar

5. Sälj dig själv. Bra idéer finns i mängder, men du måste visa att du är en person som kan omvandla en idé till en framgångsrik verksamhet.

Här är de värsta fallgroparna när du jagar riskkapital

1. Att bara se till pengarna. Det är lätt att tänka att investerarna enbart bidrar med pengar, men då gör du dig själv en björntjänst. För det första går du miste om kompetens, kontaktnät och engagemang, men risken är också stor att du inte lyckas locka investerarna. De vill ju investera i någon som ser helheten.

2. Att göra en orealistisk värdering. Det är lätt att övervärdera sin affärsidé, men det kan göra att du tappar både investerare och trovärdighet. Om du tror att riskkapital kan få ditt bolag att växa så bör du inte lägga så mycket prestige i priset. Det är bättre att äga 50 procent av ett miljardföretag än 100 procent av ett miljonföretag. Om du vill behålla kontrollen över företaget, och alltså fortfarande vara majoritetsägare, är en annan fråga.

 

”Jag tackade först nej till ett bud som var för lågt. Då fick jag lite magknip, men så fort den första investeraren sagt ja så blev det en ketchupeffekt.”

Andreas Sundgren, grundare Brännlands Cider

Vill du veta mer om riskkapital som finansieringform?

Läs mer om att ta in riskkapital, att göra en bra presentation och att göra en rimlig värdering på Verksamt.se.

Industrifonden är en av Sveriges största och mest erfarna investerare i tillväxtföretag.

Connect skapar mötesplatser där entreprenörer och näringsliv kan samarbeta kring affärsutveckling, nätverkande, investeringar och kompetensutveckling. I deras nätverk finns entreprenörer, företagsledare, riskkapitalbolag och privata investerare.

LÄS MER: Isvinsidén gav Andreas 700 000 kr i riskkapital
Finansiering & Riskkapital
7 sätt att skaffa kapital till ditt företag
Försäljning & Lönsamhet
Så sparade Ytterbygg 5 miljoner per år – läs tipsen!
Finansiering & Riskkapital
Tänk på det här innan du tar in investerare