7 sätt att skaffa kapital till ditt företag

17 september, 2019

Kapital till företaget Almi

Det finns en rad olika sätt att skaffa kapital till ditt företag, oavsett om du är nystartad eller etablerad och behöver pengar för att växa. Här är sju av de vanligaste sätten – vilket passar dig bäst?

Eget kapital

Att investera egna pengar – eller pengar du får in via familj eller vänner – är ett av de vanligaste sätten att finansiera sin start på.

Om du inte har pengar på kontot är ett annat sätt att belåna privat egendom, till exempel din bostad. Det gör dig personligt ansvarig för lånet men kan i vissa fall ändå vara en attraktiv lösning på grund av den låga bolåneräntan. Ytterligare ett alternativ är att gå i personlig borgen för ditt aktiebolags lån. Det innebär dock att banken kan ta sin fordran från dina privata tillgångar om ditt bolag skulle gå i konkurs. En riskfylld metod.

Ännu en väg att gå är att ta ett så kallat privat blancolån. Det är ett lån utan säkerhet vilket gör att räntan är högre än för andra lån.

Rätt banklån

Ett besök på banken är ofta ett första steg för företagare som behöver finansiering. Men att få ett företagslån från banken är ingen självklarhet – kraven är höga. I regel baseras bankens bedömning av en låneansökan för ett företagslån på tre kriterier:

– Banken ska tro på din förmåga att betala tillbaka lånet och räntorna.
– Du ska ha säkerheter för lånet: privata säkerheter eller varulager, inventarier och kundfordringar i företaget.
– De ska tro på din affärsidé och du måste kunna förklara den på ett trovärdigt sätt.

Förbered dig därför noga med en bra affärsplan, en rimlig budget och – om du kan – ett avtal eller kontrakt med framtida kunder. Bra att tänka på är att en god kontakt med din bank kan vara mer värt än den lägsta räntan.

Läs också: 10 sätt att övertyga banken (om att ditt företag ska få banklån)

Almi – lån och riskkapital

Det statligt ägda bolaget Almi kan hjälpa dig att finansiera din idé med bland annat lån och riskkapital. Almi gör en kreditbedömning precis som vilken bank som helst, och precis som banken vill de se att ditt företag kan bli långsiktigt lönsamt.

Räntan är dock högre än hos banken, eftersom Almi kan ta en högre risk och inte ska konkurrera ut bankerna. Läs mer om deras olika låneformer på almi.se eller om det gäller riskkapital på almiinvest.se.

Hitta riskkapital

Riskkapital är pengar som du får in till ditt företag i utbyte mot att du ger bort aktier. Du byter alltså delägarskap i ditt företag mot finansiering. Riskkapital och så kallade riskkapitalister (personer som vill satsa pengar i företag) hittar du bland annat i din egen bekantskapskrets, via Almi Invest, Svenska Riskkapitalföreningen, Connect och via inkubatorer.

Fördelarna är att du kan växa snabbare med kapital, nackdelen är att du får minskad kontroll av ditt företag.

Crowdfunding

Crowdfunding handlar om att samla in pengar från ett stort antal personer, ofta genom att presentera din affärsidé eller ditt företag på någon av de crowdfunding-sajter som finns. Det finns flera typer av denna finansieringsmetod, bland annat:

Belöningsbaserad crowdfunding

De som ger kapital till din idé får ett löfte om en framtida belöning. Ju mer man skänker, desto bättre belöning.

Equity crowdfunding

Investerare från hela världen kan satsa pengar i ditt projekt mot en ägarandel. Skillnaden mot att gå till ”vanliga” riskkapitalister är dels att allt sker på nätet, dels att fler investerare kan delta och satsa mycket mindre per person.

Tre tips på crowdfundingsajter är fundedbyme.com, pepins.com och kickstarter.com.

Peer-to-peer-lån

En ny företeelse som blir allt vanligare. Här kan privatpersoner låna ut pengar till varandra, men än så länge är räntorna höga för den som lånar och risken stor för den som lånar ut. Det finns dock tjänster där man som privatperson kan låna ut pengar till företag som vill växa, och här kan det bli intressant för dig som behöver kapital till ditt företag. Den svenska tjänsten Toborrow är ett exempel.

Stöd

Det finns flera myndigheter och organisationer som erbjuder stöd. Det gäller dock inte för vilket företag som helst, utan det krävs ofta att ditt företag kan bidra med tillväxt och/eller innovation. Stöden hittar du via bland annat Vinnova, Tillväxtverket, Almi och Jordbruksverket. Många utlyses också vid bara ett tillfälle, beroende på vad
myndighetens eller organisationens uppdrag just då är. Det betyder att det är bra att då och då gå in och titta vilka aktuella stöd som finns.

(Artikeln skrevs ursprungligen av Camilla Björkman till boken Driva Företag, som ges ut av MittFöretag.com och driva-eget.se. Artikeln är uppdaterad i september 2019)




Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Så blir du rik på pengar – här är experternas bästa tips
Privatekonomi
Foto av: Amazon
Världens rikaste entreprenörer 2020 – här är listan