Leda på distans – här är 10 bästa tipsen

18 mars, 2021

Coronapandemin har snabbt tagit oss in i framtidens sätt att leda företag. Allt tyder på att kontorsnormen förändras i grunden, och det ställer helt nya krav på dig som företagsledare. Här är 10 sätt att ställa om och lära sig att leda på distans.

I Tele2s och Kantar Sifos rapport Det hybrida arbetslivet har medarbetare och chefer fått berätta vad de tycker är viktigt vid ett ledarskap på distans. Rapporten har mynnat ut i 10 viktiga råd till dig som behöver leda på distans.

1. Känn tillit till dina medarbetare. 

Som företagsledare kan du känna oro för att jobbet inte blir gjort, och det är lätt att vilja kontrollera medarbetarna en extra gång. Här kan du behöva tänka om – dina medarbetare vill med största sannolikhet göra ett bra jobb. Studier pekar på att många blir mer effektiva när de jobbar hemifrån och ostört, och att överdriven kontroll demotiverar snarare än motiverar. 

Om du ska leda på distans behöver du lita på att teamet gör sitt bästa – även när du inte ser dem. 

2. Tydlighet ett måste när du ska leda på distans

Företagets medarbetare behöver förstå vad som krävs av dem. Det är lättare än du tror att bli missförstådd – inte minst digitalt.

  • Var noga med att skapa rimliga uppgifter och se till att alla nödvändiga verktyg finns på plats – även hemma hos medarbetarna. 
  • Var extra tydlig och se till att medarbetaren den förstått uppgiften. 
  • Kom överens med medarbetarna om när och hur avstämningar ska ske.

Läs mer: Så här lyckas du med digitala möten.

3. Kommunikationen kring beslut blir extra viktig 

När vi befinner oss på olika platser behöver vi vara ännu mer noga med kommunikationen – speciellt när det gäller viktiga beslut. Bestäm på förhand vad som gäller för beslutsfattande och i vilka kanaler det ska ske.

Bestäm också vilka som ska vara med i olika typer av beslut och hur besluten ska kommuniceras.Återigen – se till att medarbetarna förstått den nya beslutsprocessen innan ni kör igång.

4. Ge medarbetarna verktygen och utbildningen de behöver

När du ska leda på distans behöver du ge medarbetarna rätt förutsättningar att leverera. Det finns en direkt koppling mellan bra teknik, produktivitet och trivsel. Omvänt ger dålig teknik, stress och vantrivsel motsatt effekt. 

Se till att allt tekniken fungerar sömlöst – allt från skärmar och tangentbord till rätt uppkoppling, mötesteknik och säkerhetslösningar. Alla program måste fungera lika bra på distans som på kontoret och vice versa – och alla måste kunna hantera dem. 

Många företag erbjuder internutbildningar för dem som ska jobba på distans. Den investeringen har du ofta igen flera gånger om!

Läs mer: Här hittar du rätt lösningar för företagets hybridkontor.

5. Att leda på distans innebär löpande avstämningar

Att leda på distans kräver ett uppdaterat ledarskap. Du behöver hålla löpande avstämningar med teamet och med enskilda medarbetare, dels för att se att arbetet flyter på, men också för att peppa och stötta.

Hitta ett upplägg som passar ditt företag och dina medarbetare. Håll en lagom frekvens med tydliga agendor och meningsfullt innehåll som verkligen hjälper medarbetaren att prestera. Avstå möten utan agenda – om det inte gäller sociala möten förstås, de är också viktiga!

Tänk på! Människor är mer eller mindre bekväma med att ställa frågor i videomöten. Känn av hur det är i ditt team och anpassa kommunikationen efter det. Här behöver du som ska leda på distans bli duktig på att fördela ordet och få alla att bli delaktiga.

6. Uppmuntra fysisk aktivitet hos medarbetarna

Många som jobbar på distans blir sittande framför datorn, och vissa vänder till och med på dygnet. Och visst är det medarbetarens ansvar att ta paus, men det skadar inte att du som ledare påminner. 

Om vädret är fint, dra nytta av tillfället och föreslå ett promenadmöte, fysiskt eller på telefon. Det mår alla bra av. Kanske kan ni också ha tävlingar tillsammans, varför inte en stegtävling? Att leda på distans är också bygga team på distans, och hälsan är en viktig del av ditt team.

7. Fokusera på att utveckla teamkänslan

Det är inte lätt att leda på distans – speciellt inte när det gäller teamkänsla, företagskultur och mjuka värden. Finns det saker ni kan göra tillsammans som fungerar digitalt? Välj något som passar just er företagskultur, ditt team och dina medarbetare. 

Många företag har digital-AW:s, medan andra har incheckningar där man “får prata av sig utan agenda” (lite som att stå runt kaffeautomaten).

Läs mer: Så har Whispr Group skapat ett effektivt hybridkontor.

8. Låt samtalen ta tid – allt behöver inte vara effektivt

Arbete på distans påverkar onekligen den sociala dimensionen. Det finns en risk att bli närmast för effektiv när videomöten avlöser varandra och uppgifterna ska bockas av.

Du som ska leda på distans måste se till att gruppkänslan och motivationen får tillfälle att utvecklas – och att medarbetarna kan träffas enbart för kaffe och småprat även i det digitala rummet. Just därför är det viktigt att ha på kameran på i videomöten, det stärker det sociala kittet.

9. Att leda på distans innebär extra lyhördhet för medarbetarnas hälsa

Som ledare behöver du vara extra lyhörd för signaler på att medarbetare mår dåligt. I sådana fall måste du våga gripa in och erbjuda stöd. Det är lätt att gömma ohälsa på distans. 

Sätt redan från början upp möjligheter för medarbetarna att höra av sig och berätta om de mår dåligt. Om ni har en organisation kopplad till ert bolag som kan ge medarbetarna stöd kring hälsa och välmående, tveka inte att ta hjälp.

10. Att leda på distans är att visa omtanke

Låt medarbetare veta att de är viktiga. Glöm inte bort pepp, småprat, födelsedagar och hyllningar. Allt det ni gjorde på kontoret för att bygga teamet blir ännu viktigare nu. Hitta sätt för medarbetarna att ta hand om varandra.

Kom ihåg: Du som företagsledare behöver inte skapa alla forum för trivsel, jobb och teamkänsla – det kan lika gärna medarbetarna göra. Fråga vad de önskar och låt dem själva skapa sammanhang som de gillar.

Behöver ditt företag hjälp att planera och bygga upp ett smart hybridkontor?
Gå in på tele2.se/foretag/radgivning och fyll i formuläret så får du kontakt med en rådgivare. Du som redan är kund hos Tele2 är välkommen att kontakta din säljare.




Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Digitalisering av ditt företag – här är 3 smarta verktyg