Tänk så här med din och företagets skatt

2 oktober, 2015

Skatt Företag

Hur skapar jag det bästa skatteupplägget för mig och mitt företag? Du är inte ensam om att ställa frågan, och här får du ett antal strategier som fungerar för andra.

Är ditt företag nystartat? Då rekommenderar vi fullt fokus på försäljning och utveckling, och mindre tid till skatteplanering. Om du däremot har drivit företaget ett tag och det börjar går bra, finns det anledningen att skapa ett bra upplägg för skatten – både din egen och företagets.

Kom alltid ihåg att riktig skatteplanering handlar om att göra rätt saker för att få rätt skatt, inte om att försöka hitta halvskumma genvägar till så låg skatt som möjligt. Okej, så här kan du tänka:

Hur gör jag med vinsten?

Som företagare kan du själv påverka hur stor del av vinsten som ska beskattas som löneinkomst.

I en enskild firma och i handelsbolag blir det som är kvar vid årets slut, efter avdrag för alla kostnader, årets vinst. Om du vill, kan du dra av 30 % av vinsten som periodiseringsfond, vilken beskattas senare.

Du kan också sänka vinsten ytterligare med en expansionsfond (tänk dock på att skatten bara skjuts upp, så att du har pengarna när den väl ska betalas).

På det som blir kvar efter eventuell periodiseringsfond och expansionsfond, får du inkomstskatt på samma sätt som vid ”vanlig lön”. På inkomsten ska du också betala egenavgifter som är avdragsgilla. När du sköter deklarationen via Skatteverkets e-tjänster får du pedagogisk hjälp med detta.

I aktiebolag bestämmer du som ägare vilken lön du vill ta ut, och du beskattas med inkomstskatt som vilken anställd som helst. Bolaget får betala arbetsgivaravgifter.

Det som blir kvar i bolaget vid årets slut, efter att alla kostnader dragits från intäkterna, blir årets vinst. Denna beskattas med bolagsskatt som är 22 procent.

Preliminärskatt

Varje år görs en preliminär bedömning av företagets resultat, som sedan ligger till grund för den preliminärskatt som varje månad betalas in till Skatteverket.

Du kan själv påverka detta belopp genom att meddela Skatteverket om beloppet bör justeras.
Vi nystart sätter du själv nivån (du gissar, helt enkelt). Sätt hellre en för låg nivå än en för hög, så att du inte måste betala in pengar som du inte har (om företaget går sämre än väntat).

Avdrag

Huvudprincipen är att allt du behöver i företag är avdragsgillt, men det finns undantag och beloppsgränser. Här är alla avdra du inte får missa. 

Skattefria förmåner

Lär dig mer: Se vilka skattefria förmåner som är aktuella för dig här.