Veckans Entreprenör: Camilla Ljunggren

13 oktober, 2014

Camilla Ljunggren har blivit utsedd till en av Europas bästa unga företagare och en av Sveriges framtida makthavare. Idag är hon Veckans Entreprenör på MittFöretag.com och här delar hon med sig av sina bästa tips för att lyckas med ditt företag.

camilla ljunggren

Berätta om dig och dina företag Camilla!

Mitt mest kända företag är hängaren och varumärket Pluring. Pluring produceras idag i egna fabriker där vi arbetar med produktutveckling, prototyper, legotillverkning med mera inom flertalet områden. Pluring drivs som ett familjeföretag där jag har ett engagemang i framförallt design och strategiarbete.

Tillsammans med några av svenskt näringslivs toppchefer och storbolag tog jag initiativ till och grundade organisationen Business Challenge, som jag även är VD för. Business Challenge stöttar unga entreprenörer i deras ”go to market process”.  Med fokus på kundbehov, internationalisering och finansiering.  Business Challenge  bygger nätverk över generationer och smarabetar med över 300 framgångsrika ledare, experter, entreprenörer och riskkapitalister.

2013 grundade jag ett helt nytt retail koncept; A Startup Store. A Startup Store visar resultatet av stora drömmar, gränslösa visioner, sena nätter och massor av kaffe. Vi berättar nämligen storyn bakom svenska startup-företag och visar deras produkter i vår butik i Kulturhuset på Sergelstorg i Stockholm. Självklart kan du även köpa produkterna. Vi ville skapa en fysisk plats i Stockholm för entreprenörskap, en butik, ett showroom och ett galleri på en och samma plats. Det som idag är A Startup Store.

Jag har dessutom arbetat med affärsutveckling för små- och medelstora bolag och har/haft styrelseposter både i aktiebolag och ideella föreningar. Jag föreläser kring entreprenörskap, intraprenörskap, personligt varumärke & nätverkande, ledarskap i yngre generationer samt presentationteknik & mediahantering.

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?

Det tar tid att bygga långsiktigt hållbara bolag och affärsidéer förändras över tid. Det krävs uthållighet, bra ledarskap, ödmjukhet och en stor portion nyfikenhet. Kunskaper som du lär dig genom erfarenheter och förebilder.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?

Jag har haft många stora utmaningar i mitt företagande. En grundregel som jag tar fasta på när man ställs inför en utmaning är att våga be om råd. Bygg ett nätverk runt dig och ditt företagande som har kompetenser du inte har. Det är kanske särskilt viktigt när man är ung. Men kom ihåg, nätverkande handlar i första hand om att ge och inte att ta.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?

Som egen företagare och entreprenör blir man expert på att motivera sig själv varje morgon. Inspiration och motivation hittar jag i alla de möten med fantastiska människor jag har förmånen att få träffa.

Avslutningsvis, vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?

1. Uthållighet
2. Utveckla ditt ledarskap
3. Omge dig med bra människor

Vill du veta mer om Camilla och hennes fantastiska företag? Klicka här!