Var proaktiv med rätt immaterialrätt, försäkringar och avtal

14 januari, 2016

Försäkring företag

Ställ dig frågan: vad är det värsta som kan hända i mitt företag? Utifrån dina svar tror vi att du behöver ta tag i företagets immaterialrätt, försäkringar och avtal. Läs här hur du gör.

Varför är det viktigt att vara proaktiv?

Det finns två olika skolor i världen. En del tror att livet bara händer, andra tror att vi själva kan designa det. Att du kan välja lycka, eller sorg. Att du kan välja att vara modig. Att du kan välja att sträva mot framgång.

Att vara proaktiv är att ta ansvar för sitt liv och sitt företag. Att vara proaktiv är att välja väg och att aldrig skylla på omständigheterna.

Istället för att oroa sig för sånt de inte kan påverka (vädret, stadsskulden eller vem som ska bli årets julvärd), fokuserar stjärnföretagare sin energi och sin tid på saker de kan göra någonting åt. Och eftersom alla här inne ska bygga framgångsrika företag, ska vi se till att vara proaktiva direkt. Och det innebär att vi faktiskt ska förbereda oss på det värsta.

Hur kan vi undvika att det värsta händer?

Ibland är det viktigt att ställa sig frågan ”vad är det värsta som kan hända”? När du har ställt frågan, kan du också få svaren. Och när du har fått svaren, kan du göra åtgärder som minskar risken avsevärt att det värsta händer.

Här är fyra saker du kan göra direkt för att minska företagets vanligaste risker:
1. Skydda företagets immateriella tillgångar. Hur många har skyddat sitt varumärke?
2. Skaffa försäkringar som verkligen täcker företagets behov. Ansvarsförsäkring. Rättskydd. Egendomsförsäkring. Sjukförsäkring. Pensionsförsäkring. Är det möjligtvis någon som har kvar samma försäkring som när du startade företaget?
3. Skriv riktiga avtal med kunder och anställda. Och har du inte redan ett aktieägaravtal eller kompanjonavtal, se till att få det på plats. Nu! Principen är: Gör inte affärer med människor du inte litar på. Skriv avtal med människor du litar på.
4. Du kommer att gå på massor med nitar innan du når dina mål. Men, gör det inte i onödan. Sök upp människor som redan har gjort den resa du påbörjat, bjud dem på lunch och fråga dem om alla deras misstag och problem på vägen. Uppfinn inte hjulet själv.

Hur kommer detta att påverka mitt företagarliv?

När du har skyddat dig mot det värsta som kan hända, kan du lugnt fokusera på allt det roliga utan att behöva oroa dig.

Och om du inte skyddar dig mot det värsta, blir ständig oro en del av din vardag. I värsta fall kan du förlora företaget. Och gå i personlig konkurs. Då hjälper inte ens meditation.

Citatet

“There are three types of people in this world: those who make things happen, those who watch things happen and those who wonder what happened.”
Mary Kay Ash
Personlig utveckling
Lucka 4: Vad är det värsta som kan hända?
Patent, Varumärke & Design
Vet du vad du har?
Växa
Nu startar vi om Företagarsverige tillsammans!