Rätt munskydd för dig och företaget – detta behöver du veta

5 februari, 2021

Vilken typ av munskydd skyddar bäst? När behöver jag och mina anställda bära ansiktsskydd? Och hur sköter jag bäst inköp av munskydd? Här får du hjälp att hantera frågan om munskydd i ditt företag.

Den första frågan du och ditt företag behöver ställa är vilka produkter ni behöver för att hantera coronapandemin och covid-19. Då kan det vara bra att få en översikt på vilka produkter som finns – till exempel munskydd, ansiktsmasker, visir och kroppsskydd, desinfektionsmedel, skyddsskärmar, Coversafe, tvål och ytdesinfektion. Här hittar du en lista på produkter som många företag använder under corona.

Lista: Produkterna ditt företag kan behöva under coronapandemin.

Företag i många branscher behöver munskydd. Dels för att skydda medarbetarna, men givetvis finns också andra användningsområden för ansiktsskydd. Här går vi igenom vilka typer av munskydd som finns och när de ska användas. Därefter kan du ta beslut om vilken typ som lämpar sig bäst för just din verksamhet.

Vilken typ av munskydd passar ditt företag bäst?

Det finns många tillverkare och en mängd olika sorters munskydd, och alla har olika egenskaper. Även hur man sätter på en mask skiljer sig mellan olika sorter. Kom också ihåg att rätt handhygien är avgörande för att maskerna ska fungera på ett bra sätt.

Hur vet man då vilken mask man ska välja för olika situationer?

– Börja med att fundera över i vilken miljö skyddet ska användas.

Olika munskydd har olika egenskaper som passar bättre eller sämre i olika sammanhang, och kan vara avgörande för din säkerhet, säger Tony Nilsson, Kategorichef på Office Depot, som under coronapandemin får många frågor om just munskydd. 

Vissa partiklar kan orsaka cancer eller vara radioaktiva, andra kan skada vårt andningssystem och överföra virus. Filtrerande ansiktsskydd ger skydd i tre klasser mot vattenhaltiga oljiga aerosoler, rök och fina partiklar i olika miljöer. Här nedanför förklarar vi skillnaderna mellan de olika klasserna och vilka användningsområden de har.

Tre typer av säkerhetsklasser för munskydd

Innan du väljer munskydd för ditt företag kan det vara bra att känna till de olika säkerhetsklasserna. 

  • Typ II-masker – engångsmasker för kontor och kollektivtrafik
  • Typ IIR-masker – engångsmasker som skyddar mot stänk
  • Andningsskyddsmasker – filtrerande masker med högsta skyddsnivå

Tips! Här kan du läsa hur munskydd ur varje säkerhetsklass fungerar.

När passar olika typer av munskydd?

Så när passar det att använda munskydd ur respektive säkerhetsklass? Här går vi igenom de vanligaste användningsområdena. Passa på att klicka på länken under varje klass för mer information.

När passar Typ II-masker?

Typ II-masker lämpar sig för allmän användning i slutna offentliga utrymmen, till exempel:  

  • Kollektivtrafiken
  • Stormarknader
  • Köpcentrum
  • Personal som arbetar på pubar och restauranger
  • Taxi

Tips: Här hittar du exempel på munskyd Typ II.

När passar Typ IIR-masker?

Typ IIR-masker har flera användningsområden och används ofta i hälsovårds-och industrisektorn.

Typ IIR-masker i hälsovårdssektorn

Typ IIR-masker är engångsmasker som används i specifika kliniska sammanhang eller exponeringsmiljöer. Det kan till exempel vara i grupper men utan direkt fysisk kontakt, eller där patientkontakt ej är inom en meter.

Typ IIR-masker i industrisektorn

IIR-masker kan användas av dem som potentiellt utsätter sig bland andra som bär på Covid-19, såsom inom kriminalvården, polis, säkerhetsroller och vid allmänna sammankomster.

Tips: Här hittar du exempel på typ IIR-masker.

När passar andningsskyddsmasker?

Andningsskyddsmasker har den högsta säkerhetsklassen och används på flera ställen inom hälsovårds- och industrisektorn. På grund av andningsskyddens högre skyddsnivå rekommenderas de inte för allmänheten. 

Andningsskyddsmasker i hälsovårdssektorn

Andningsskyddsmasker är kritiska för vårdpersonal och andra som kommer i nära kontakt med Covid-19. På grund av detta andningsskydds högre skyddsnivå används det när man utför aerosolgenererande procedurer (AGP) på en patient med möjlig eller bekräftad Covid-19 i högriskområden.

Andningsskyddsmasker i industrisektorn

Andningsskyddsmasker ska användas i miljöer där en riskbedömning har identifierat ett farligt ämne men ingen minskning av syrehalten och specificerat användningen av andningsskydd FFP1, FFP2 eller FFP3.

Tips: Här hittar du exempel på andningsskyddsmasker.

Hur sköter jag bäst inköp av munskydd?

När du och ditt företag ska göra inköp av munskydd och andra säkerhetsprodukter är det avgörande att handla hos en aktör ni kan lita på. Undersök leverantörens bakgrund och trovärdighet, och be gärna om kundreferenser.

– Vi på Office Depot har hjälpt företagare sedan 1986 och just nu har vi stort fokus på att hjälpa företag med rätt val när det gäller produkter relaterade till Covid-19. Steg ett är att utbilda kunderna och verkligen försöka möta deras behov. Därefter tittar vi på vilka produkter som passar en viss verksamhet allra bäst, avslutar Tony på Office Depot.

Tips! Här finns exempel på munskydd i olika prisklasser.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona