Hjälp, jag kan inte betala företagets fakturor! Vad gör jag?

28 april, 2020

Det är tuffa tider just nu och ditt företag kanske inte kan fakturera lika mycket som tidigare. Men, leverantörsfakturorna fortsätter såklart ändå att komma in. Vilka alternativ har du när du inte kan betala dem? I den här guiden får du hjälp.

Det finns smarta tankesätt och strategier som hjälper ditt företag att klara er även när pengarna inte finns där. Intrums expert Maria Erlandsson har hjälpt många företag att klara sig ur likviditetsproblem, och vi låter henne dela med sig av sina bästa råd.

Vad gör man som företagare när man inte kan betala sina fakturor?

– Det är alltid viktigt att så snabbt som möjligt ta kontakt med leverantören och förklara situationen och försöka få till stånd en uppgörelse, berättar Maria.

Hon föreslår också att du bör se över vilka fakturor som är absolut viktigast att betala och vilka tjänster som går att säga upp eller pausa under en tid. Om du har löpande leveranser i form av en prenumeration eller dylikt, som inte är helt nödvändig, så minska volymen eller avbeställ den så snart du kan.

Vilka alternativ har du när du inte kan betala företagets fakturor?
I den här checklistan får du hjälp.

Vilka alternativ har du när du inte kan betala företagets fakturor?
I den här checklistan får du hjälp.

Finns det några sätt att “slippa betala” på grund av det svåra läget?

Nej, inte att slippa betala helt men företaget som ni står i skuld till är också måna om att ni ska kunna betala, och de ser hellre att ni betalar över tid än inte alls. Innan du ringer upp dem, tänk ut en rimlig plan för hur ni ska kunna betala tillbaka.

Och om jag inte kan slippa att betala, finns möjlighet att åtminstone skjuta upp betalningarna?

– Är det fråga om ett lån eller annan kredit kan man i vissa fall även få räntan fryst eller sänkt under en period vilket också kan underlätta mycket, fortsätter hon.

Maria Erlandsson, expert på Intrum

– Det fungerar i många fall. Ta kontakt med din leverantör så tidigt som möjligt och berätta om din situation. Ofta går det att komma överens om en avbetalningsplan eller skjuta fram betalningen, tipsar Maria.

Läs också: Så kan Intrum hjälpa dig att få betalt när kunden inte betalar.

Finns det några extra tips just i Coronatider?

Regeringen fattar löpande beslut om olika åtgärder för att underlätta för företagarna. Det är därför viktigt att följa med i vad som händer och vilka åtgärder du som företagare kan dra nytta av.

– Till exempel har regeringen lagt fram ett förslag som skulle innebära möjligheter för hyresvärdar att reducera hyran med upp till 50% under en period, berättar Maria.

Ladda ner guiden: 
Så tar du kontroll från faktura till betalning, kostnadsfritt.

Om jag inte kan betala, vad händer då? Påminnelser? Inkasso? Kronofogden?

Vissa företag skickar alltid en påminnelse först medan andra skickar direkt till inkasso. Det finns ingen laglig skyldighet att först påminna men ibland finns det inskrivet i avtalet att en påminnelse ska skickas ut. 

– Betalar man inte påminnelsen kan nästa åtgärd bli ett inkassokrav. Då har man åtta dagar på sig att betala. Gör man inte det riskerar man att ärendet går vidare till Kronofogden för betalningsföreläggande och slutligen utmätning, berättar Maria.

Alla kravåtgärder är förenade med ytterligare kostnader så kan man få till en uppgörelse tidigt i processen är det otroligt värdefullt.

Läs också: 6 värdefulla tips i skakiga tider

Vad blir konsekvenserna för företaget om vi hamnar hos Kronofogden?

Går ärendet vidare till Kronofogden får företaget en betalningsanmärkning. För företagare uppstår anmärkningen redan vid ansökan om betalningsföreläggande. Den ligger kvar i två år. Meddelar Kronofogden ett utslag i ärendet får man ytterligare en anmärkning. Den ligger kvar i fem år. 

– Att ha registrerade anmärkningar påverkar företagets kreditvärdighet negativt och påverkar företagets möjlighet att ta upp nya krediter.

Hur kan ett företag som Intrum hjälpa till i detta svåra läge?

– Som inkassobolag kan vi, om vi har mandat från vår kund, hjälpa till med en avbetalningsplan eller ett anstånd. Intrum verkar så långt som möjligt för att hitta hållbara lösningar för både våra kunder och den som är skyldig pengar. Vi har som målsättning att båda parter ska komma vinnande ut ur situationen, berättar Maria.

Läs också: Hur kan Intrum hjälpa mig när jag inte kan betala fakturorna?

Checklista – Så gör du när du inte kan betala företagets fakturor

Det finns sätt att undvika inkasso och Kronofogden när du inte kan betala företagets fakturor. Intrums Maria Erlandsson delar med sig av sina bästa tips.

Steg 1: Hör av dig till dina leverantörer och berätta om läget

Ingen tjänar på att ditt företag inte klarar krisen. Dina leverantörer vill hellre få betalt i omgångar eller senare, än inte alls. Var ärlig, ring upp dem och berätta om läget. Förklara att du har en plan och berätta hur och när du tänker dig att ni ska betala.

Steg 2: Fundera över vilka leveranser som inte är absolut nödvändiga 

Säg upp de abonnemang och avtal som du kan avvara eller minska volymen om det finns möjlighet till det. Diskutera eventuella prisjusteringar med din leverantör.

Läs de tre sista tipsen här!

Så kan Intrum hjälpa ditt företag att förbättra likviditeten

Inkasso- och kravhantering

Försenade betalningar leder inte bara till en ansträngd likviditet. Ju längre man väntar med åtgärder, desto mindre är sannolikheten för full betalning. Reducera kreditförlusterna genom att lämna dina inkassoärenden till Intrum. Styrkan i vårt namn påverkar betalningsviljan och mottagaren kommer att prioritera din fordran.

Läs mer: Så kan Intrum hjälpa dig med inkasso- och kravhantering

Inkassopaketet

Inkassopaketet för företag är en effektiv och enkel tjänst som du kan luta dig tillbaka på om din kund inte betalat i tid.

Läs mer: Så kan Intrums inkassopaket hjälpa dig att få betalt

Digital inkassotjänst

Har du något enstaka inkassoärende i månaden eller fåtal om året, då är den här enkla tjänsten något för dig. Inget avtal. Ingen bindningstid.

Läs mer: Så kan Intrum hjälpa dig med en digital inkassotjänst
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Privatekonomi
Foto av: Amazon
Världens rikaste entreprenörer 2020 – här är listan
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Hur undviker jag betalningsanmärkning,  inkasso och Kronofogden?