Så skapar du passiva inkomster

25 mars, 2019

r och privatekonomi för företagare

Vad är passiva inkomster? Varför är de viktiga? Och hur mycket kan jag tjäna på dem? Det tittar vi närmare på i den här guiden som också ger dig sex exempel på passiva inkomster du kan skapa privat och i ditt företag.

Vad är passiva inkomster?

I princip betyder det att du fortsätter att få betalt efter att ditt jobb är klart. Exempel: du producerar en onlinekurs. När kursen väl ligger uppe är ditt jobb klart, men du kan få intäkter i många år efter.

Varför är passiva inkomster viktiga?

Varför ska du sträva efter passiva inkomster i ditt företagarliv? Kanske för att du vill ha ekonomisk frihet utan att arbeta hela tiden. Kanske för att du vill känna dig trygg. Kanske för att du vill bygga något som har ett värde även utan dig. Kanske för att du vill bidra med mer pengar till välgörande ändamål.

Svaret är bara ditt, men frågan är universell och otroligt central i företagarens liv.

Hur mycket kan jag tjäna i passiva inkomster?

Förstås omöjligt att svara på. Det kan vara minus, det kan vara noll, det kan vara oändligt. Det du behöver förstå är att du behöver göra ett stort jobb nu, och få resultat sen.

Uppskjuten belöning. Inte mänsklighetens starka sida. Vad är du beredd att offra idag, för att få något ännu bättre om fem år? Eller som vår vän rikedomscoachen Charlie Söderberg brukar säga: ””Är du beredd att de kommande 5 åren göra det som 95 % av befolkningen aldrig gör, för att om 5 år ha det som 95 % av befolkningen aldrig kommer att få?”

De flesta som skapar passiva inkomster har flera källor samtidigt, exempelvis aktieutdelningar, royalties, nedladdningar av deras appar etc. Och du kan förstås skapa dessa intäktsströmmar både i ditt företag och privat.

Exempel på passiva intäktsströmmar i ditt företag:

– Nedladdningar av era e-böcker eller onlinekurser
– Royalties på era uppfinningar
– Hyra ut delar av ert kontor till ett anat företag

Exempel på passiva inkomstströmmar privat:

– Utdelning på dina aktier
– Uthyrning av din sommarstuga på AirBnb
– Pengar tillbaka på din shopping, exempelvis genom Bonusway

Vår filosofi: Alla intäkter i ditt företag borde vara oberoende av dig, om du verkligen vill bygga ett växande företag.
Bloggar
8 steg till passiva inkomster
Privatekonomi
Så blir ditt företag oberoende av dig (och du får passiva inkomster)