BETA

Så blir ditt företag oberoende av dig (och du får passiva inkomster)

29 januari, 2019

Hangmatta strand Karibien

Alla drömmer om passiva inkomster och att inte behöva byta tid mot pengar. Men hur lyckas du? Med våra fem strategier kommer du snabbt närmare de åtråvärda passiva inkomsterna och gör ditt företag oberoende av dig.

Först, vad är passiv inkomst? Jo, det är pengar du tjänar utan att lyfta ett finger.

Exempel: Utdelningen på dina aktier, royalties på något du skapat tidigare (exempelvis en e-bok), hyresintäkterna på din fastighet etc.

Och varför är passiv inkomst så viktigt? Det är först när ditt företag fungerar utan dig som det blir värt något på riktigt. Och då krävs att du byggt en struktur för att tjäna pengar i sömnen. Plus att bra passiva inkomster ger dig möjlighet att jobba var du vill och när du vill. Om du nu väljer att jobba alls.

Låt oss börja med hur du gör ditt företag oberoende av dig, och i del två förklara hur du skaffar passiva inkomster.

Hur gör jag mitt företag oberoende av mig?

Insikt 1: Småföretagare vs. entreprenör – vem är du?

Vi brukar dela upp företagare i två grupper – småföretagare och entreprenörer. Småföretagare byter tid mot pengar, exempel som konsulter eller sjukgymnaster. Som en metafor kan vi säga att de “är tiden”. Entreprenörer bygger system med andra människor, system som fungerar utan dem. På samma metafor-tema kan vi säga att de “skapar klockan”.

Det är inte bra eller dåligt att vara det ena eller det andra – det skapar bara helt olika möjligheter. Och vill du skapa passiva inkomster och göra ditt företag helt oberoende av dig, bör du snegla på att vara en entreprenör som bygger system och strukturer.

Vem är du? Småföretagaren som byter tid mot pengar, eller entreprenören som bygger system och struktur?

Insikt 2: Har jag en struktur för oberoende och passiva inkomster?

Så vi gissar att du går igång på att bygga system och struktur. Hur gör man det? Det finns inget enkelt svar, men några principer är avgörande.

– Bygg en struktur där du inte är en del av ekvationen
– Bygg system som inte är beroende av en viss person, utan som ett antal funktioner med tydliga arbetsbeskrivningar som går att lära upp.
– Gör strukturen otroligt enkel och arbetsbeskrivningarna så tydliga att det går att göra checklistor för hur de ska utföras.

Om du lyckas med ovan och har en bra affärsidé och en vass affärsmodell, har du kommit flera långa steg mot oberoende och passiva inkomster.

Insikt 3: Hur kommunicerar vi?

Förvänta dig inte att bli oberoende om du bygger företaget på möten och kommunikation där du måste vara på plats. Tänk så här:

Du blir sjuk och kan inte vara på företaget det närmaste året. Hur måste du bygga företaget för att det ska överleva och till och med bli bättre utan dig?

Bygg kommunikationsvägarna i företaget på att du är någon helt annanstans.

Insikt 4: Bygger du från slutet och bakåt?

Så vad är ditt “oberoendemål”? Att kunna jobba var och när du vill? Att bygga ett företag som du inte alls behöver jobba i, som har tillräckligt stora passiva inkomster för du ska kunna leva det liv du vill? Att bli superförmögen och leva ett extravagant liv? Eller något helt annat?

Börja med målet. Hur ska ditt liv se ut om 10 år? Bygg företaget på ett sätt som gör att det blir möjligt. Det låter lätt, och det är lätt på pappret. Men det är inte enkelt i verkligen, eftersom alla andra har åsikter om hur ett företag ska byggas.

Dina medarbetare tycker att du borde träffa dem oftare. Dina partners förstår inte varför du ska tjäna pengar om du inte är där. Dina kunder ifrågasätter varför de ska betala för dina semesterresor.

Men om du ska få det du vill ha och som få lyckas med, måste du göra annorlunda.

Insikt 5: Har du verkligen tagit beslutet?

Och det leder oss till vårt sista råd. Forskning säger att den största orsaken till att företag växer är att de bestämmer sig för att växa.

Vi tror att samma sak gäller för oberoende.

Om du verkligen vill bli oberoende i tid, pengar och rum – då krävs ett extremt tydligt beslut från din sida. Passiva inkomster kommer inte av sig själva. Möjligheten att jobba var du vill, när du vill, är långt ifrån en mänsklig rättighet. 
Privatekonomi
Så skapar du passiva inkomster
Bloggar
8 steg till passiva inkomster