Allt om deklarationen 2021 – detta måste du ha koll på

7 april, 2021

Vilka är de viktigaste avdragen i deklarationen 2021? Vilka skattenyheter måste jag ha koll på? Hur undviker jag att göra fel? Här är allt du behöver veta om deklarationen 2021.

Nu är det snart dags för deklarationen och visst är det lite lurigt att få koll på alla avdrag, skattefria förmåner och allt annat som ska redovisas. Speciellt i dessa tider är det viktigt att få allt rätt, eftersom du vill behålla så mycket pengar som möjligt i ditt företag.

Innan du läser guiden vill vi tipsa om två sidor som verkligen hjälper dig att minska skatten och göra rätt i deklarationen 2021.

  1. Deklarera företag 2021. Vad är nytt, vilka avdrag kan jag göra och hur kan jag få hjälp av ett bra deklarationsprogram? Här är allt du behöver veta!
  2. Skatteexpertens bästa tips på avdrag i deklarationen 2021. För företagare som driver firma, handelsbolag eller aktiebolag finns det en hel del du kan påverka, även i deklarationen av det gångna året. Lär dig här!

Okej, när du har varit inne på sidorna ovan, vill vi tipsa dig om ännu fler smarta råd som hjälper dig att tänka rätt och smart i deklarationen 2021.

13 saker du bör tänka på i deklarationen 2021

Deklarationen 2021 innehåller en rad nyheter som du behöver ha koll på – både som företagare och privatperson. Dessutom finns en rad saker som är lätta att missa om du inte läser på.

Tips! Fixa företagets deklarationen själv – direkt från bokföringsprogrammet.
I ett smart bokföringsprogram med deklarationstillval sköter du enkelt, snabbt och säkert företagets deklaration själv – online. Det behöver inte vara svårt. Med rätt förutsättningar kan det till och med gå under timmen – till exempel med deklarationsprogrammet Visma eEkonomi som just nu finns till ett extra bra erbjudande.

I den här listan hittar du de viktigaste nyheterna och de viktigaste “kom ihåg-punkterna” i deklarationen 2021.

  • Nya skattefria personalförmåner
  • Hur det fungerar med personalvårdsförmåner och löneväxling
  • Vad som gäller för reseavdrag
  • Har du sålt en fastighet 2020? Tänk så här.
  • Rotavdrag skall minska omkostnadsbeloppet
  • Den årliga skatten på bostadsuppskov har slopats
  • Skaffa digital brevlåda 
  • Har du sålt värdepapper?
  • Anstånd med deklarationen – så här gör du
  • Kontor i bostaden – detta gäller
  • Om arbetsgivaren betalar möbler, gör så här för att slippa skatt
  • Moms vid måltidsrepresentation, detta gäller i år
  • Ombildning från enskild firma till aktiebolag

Här kan du läsa mer om alla nyheter och i detalj få veta vad varje punkt betyder.

Läs mer: 13 saker du bör tänka på i deklarationen 2021.

Bästa sätten att deklarera enskild firma, förening, handelsbolag och aktiebolag 2021

För många av oss är det dags att deklarera den enskilda firman eller aktiebolaget. Alla företag ska deklareras en gång per år, precis som du som privatperson lämnar in din inkomstdeklaration. Olika typer av företag ska deklareras på olika sätt. I den här artikeln guidar vi dig till rätt typ av deklaration för just ditt företags bolagsform – vare sig du har enskild firma, förening, handelsbolag eller aktiebolag.

Läs mer: Så här deklarerar du enskild firma, förening, handelsbolag och aktiebolag.

Hur begär jag uppskov med deklarationen 2021? 

För många företagare är våren en stressig period och du kanske inte hinner deklarera enskilda firman innan 3 maj? Då kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med inkomstdeklarationen. 

Anstånd med deklarationen  till 1 juni

Ansök via Mina sidor hos Skatteverket, senast 3 maj. Korttidsanstånd får du direkt när du har gjort ansökan.

Anstånd med deklarationen längre tid

Om du inte kan ansöka via Mina Sidor eller behöver längre anstånd än till 1 juni, använd blankett SKV 2600 hos Skatteverket. Ansök skriftligt och i god tid. Du måste ha ett beslut innan den 3 maj och Skatteverket har cirka två veckors handläggningstid.

Läs mer: Här är allt du behöver veta om anstånd med din deklaration.

Så deklarerar du smidigt på nätet

Är du en av dem som fortfarande lämnar in deklarationen på papper? Börja deklarera på nätet istället – det gör din inkomstdeklaration både snabbare och säkrare. Extra smidigt är det om du använder dig av ett bokföringsprogram med deklarationstillval. Om du har enskild firma går det, under rätt förutsättningar, då till och med att deklarera under timmen.

Både som företag och som privatperson behöver du deklarera en gång varje år och det är mycket att hålla reda på (speciellt när du ska deklarera företaget). Men om du tar hjälp av smart teknik behöver det faktiskt inte bli så krångligt.

Läs mer: Så här gör du för att deklarera på nätet.

Viktigaste avdragen i aktiebolag och enskild firma

Det är alltid viktigt att ha en god ekonomi i företaget, speciellt i coronatider. Därför bör du hålla koll på de avdrag du får göra i företaget. Detta skiljer sig något mellan aktiebolag och enskild firma. Här är några exempel på avdrag du bör ha koll på.

Avdragen du bara inte får missa

  • Har du köpt en dator till företaget?
  • Har du köpt programvara? 
  • Behöver företaget mobil och abonnemang? 
  • Bilen 

Avdragen som många inte har koll på

  • Friskvård och motion
  • Facklitteratur 
  • Kontoret
  • Avdrag för utbildning – kurskostnader 

I den här guiden finns en lista som tydligt förklarar de vanligaste avdragen och vad som gäller.

Läs mer: Avdragen företagaren inte får missa.

Avdrag för webbdesign och sökmotoroptimering

Avdrag för webbdesign och sökmotoroptimering blir allt vanligare i företagens deklarationer i takt med att näthandeln ökar. Oavsett bransch ser Skattverket en ökning av avdrag för kostnader i samband med näthandel och webbdesign.

Läs mer: Detta gäller för avdrag av marknadsföring och webbdesign.

5 kostnader som inte är avdragsgilla

Sedan deklarationsplikten infördes har det gjorts otaliga försök till mer eller mindre uppseendeväckande skatteavdrag. Här är 5 exempel på kostnader som definitivt inte kan räknas som avdragsgilla kostnader.

  • Flygcertifikatet
  • Plastikoperationen
  • Sportbilen
  • “Utbildningsresan”
  • Den personliga andelen av försvarsskatten

Kom ihåg! Grundregeln för att en kostnad ska klassas som avdragsgill är att kostnaden behövs för att företaget ska få inkomster. Ju tydligare du kan styrka att en kostnad har en direkt relation till företagets förmåga att generera inkomster, desto större är chansen att det är en avdragsgill kostnad.

Läs mer: Dessa kostnader får du inte dra av.

Om Visma Spcs
Det ska inte vara svårt att deklarera. Det är utgångspunkten för Visma Spcs. Med bokföring på autopilot kan du fokusera på det som är viktigt och enkelt rusta dig inför deklarationen. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.




Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Så blir du rik på pengar – här är experternas bästa tips
Privatekonomi
Tänker du som rika eller fattiga?