Peder Lamms 11 råd om affärsetikett för företagare

23 april, 2019

Peder Lamm vett och etikett

Peder Lamm känner vi förstås igen från TV men han är också etikettsexpert. Och etiketten är ofta avgörande för oss som driver företag, så därför har vi samlat de mest avgörande av Peders etikettråd i den här viktiga guiden. Läs och lär!

1. Jag vet ingenstans förutom i Sverige där man har så långa och meningslösa möten, och om du bjuder in andra till dessa långa sittningar är det ett stort jävla övertramp. Håll möten korta och koncisa, bjud på förfriskningar, förmedla bara nödvändig information och se till att komma till kärnan så fort som möjligt.

2. Ett snyggt visitkort är ett ovärderligt hjälpmedel vid affärskontakter. Det finns etikettsregler även för visitkort, till exempel är det bra att ha en engelsk version på baksidan.

3. Läs på om företaget eller produkten som mötet handlar om. Om du gör affärer med andra kulturer måste du känna till möjliga kulturella skillnader.

4. Om du kommer påläst till mötet har du initiativet, vilket också kommer att avspegla sig i resultatet.

5. Ha koll på dina papper och kom inte med en trasig dator till ett möte.

6. Om du använder Power Point – gör dem snygga. Fula presentationer är fruktansvärda.

7. Du kan inte komma till ett möte i smoking om du inte är James Bond, men se alltid till att klä dig snyggt. Om du är snyggt klädd får du automatiskt respekt.

8. Visa den du möter mycket respekt. Avbryt inte och låt alltid personen tala till punkt.

9. Följ ditt samvete när det gäller presenter och mutor. Tänk på att sederna är olika i olika länder. Se på Bofors, de hade inte funnits om de inte utnyttjat de affärsmetoder som finns i vissa länder.

10. Det är enormt viktigt att vara glad och ha ett trevligt bemötande. Du vill väl inte mötas av någon som ser jävligt allvarsam ut?

11. Etkiettsregler är till för att underlätta möten – inte för att göra dem jobbiga. Använd ditt sunda förnuft.

 
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?
Ekonomi & Bokföring
Vad är en kontrollbalansräkning och när behövs den?
Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare