Levla ditt liv i sex steg med Kjell Enhager (del 1)

5 december, 2019

Kjel Enhager Levla ditt liv 1

Känner du till de sex stegen till att levla ditt liv? Kjell Enhager är Sveriges kanske främste coach och inspiratör, och här är hans viktigaste verktyg från 43 år i matchen.

MittFöretag.com hängde med på Kjell Enhagers magiska föreläsning “Levla ditt liv”, med det bästa från Kjells 43 år som coach och föreläsare. Wow, bra grejer! Här kommer första delen av två, med de tre första stegen i hur du levlar ditt liv till nästa nivå.

Levla ditt liv – steg 1: My Business

Kjell rekommenderar att dela upp livet i tre delar. My Business, Your Business, Gods Business.

My Business = det du själv kan påverka. När du fokuserar dina tankar här, ökar du känslan av kontroll, och då ökar ditt självförtroende.

Your Business = vad andra tycker och tänker. Fokuserar du tankarna här, får du mindre kontroll, och därmed minskar ditt självförtroende.

God´s Business = väder och vind. Men vi svenskar har väl aldrig pratat om vädret? Inte heller här har du kontroll, och fokuserar du dina tankar här, tappar du självförtroende.

Fråga dig själv: Var fokuserar jag mest tanketid tid en vecka? När tappade jag min huvudroll? Fokuserar jag i mig själv eller på det som händer utanför?

Undersök din vardag: När i vardagen behöver jag vara kvar i “my business”? Och när brukar jag tappa det och fokusera vad vad andra tycker?

Levla ditt liv – steg 2: Plus och minus i ditt undermedvetna

Bara 5 procent av våra tankar sker medvetet, resten finns i det undermedvetna. Och alla livets erfarenheter samlas som plus och minus i ditt undermedvetna – till och med de erfarenheter du bara tänker!

Om jag bryter armen eller om jag bara i tanken bryter armen – blir det då samma minnesspår i hjärnan? Forskare har kommit fram till att det blir det, om än något grundare minnesspår för det som “bara har tänkts”. Vi tror alltså på det vi tänker och gör det till erfarenheter i det undermedvetna.

Hjärnan är inte logisk, den letar system. Hjärnan kopplar känslor till bilder. Det som styr hjärnan är frågor. Så för att ditt undermedvetna ska plocka fram bilder som hjälper dig, behöver du fylla på med plus-erfarenheter. Och det räcker alltså att tänka dem, och genom att ställa rätt frågor skapar du ett starkare undermedvetet.

Exempel på bra fråga till hjärnan: Vad gjorde jag rätt när jag satte serven?

Exempel på dålig fråga till hjärnan: Vad gjorde jag fel när jag missade serven?

Fokusera om och om igen på det som har fungerat, och lägg väldigt lite vikt tankemässigt på det som inte fungerade. Snart har du byggt upp ett undermedvetet som bara hämtar plus-erfarenheter och ger dig större självförtroende (endast genom att du har tänkt fler positiva tankar och ställt rätt frågor.)

Levla ditt liv – steg 3: Skapa nya möjligheter

Hjärnan baserar sina beslut på vad som finns i det undermedvetna. Hittar den många plus-erfarenheter ger den dig bra självförtroende, och hittar den många minus-erfarenheter ger den dig dåligt självförtroende.

Gör därför denna övning varje kväll: Sätt tre plus på dig själv. Vad har jag gjort bra idag? Tre plus om dagen blir runt 1 000 plus om året. På så sätt lär du ditt undermedvetna att hämta plus-erfarenheter.

Gör samma sak i företaget, för att få spridningseffekt på allas självförtroende. Låt alla avsluta dagen med att berätta vilka tre plus de vill ge sig själva just idag.

Öva också på att hitta på framtiden. Hjärnan tror på det du tänker, och kommer att göra allt för att verkligheten blir som tanken.

Vill du också se Kjell Enhager live under hans sista stora föreläsningsturné? Spana in enhager.com och boka din plats direkt.
Ledarskap & Styrelse
Kjell Enhagers recept för att låna Gundes framgångsfaktorer
Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det