Kvällsvanorna som skapar framgång i ditt liv

5 november, 2018

kvallsrutiner-kvallsvanor

Vad gör framgångsrika människor innan de går och lägger sig? Tittar de på skärmar? Läser de böcker? Skriver de dagbok? Här får du fem kvällsvanor som skapar framgång i ditt liv.

Gör sovrummet till din heliga plats

Om du inte lever i en etta med kokvrå, är min rekommendation att du gör sovrummet till din heliga plats. Här behöver du ingen tv, ingen iPad, ingen smartphone. Forskningen visar att din djupsömn fördröjs ordentligt om du tittar på skärmar innan du somnar, så lyd rådet som alla förstår men få följer: skippa skärmarna helt efter klockan 20.00.

Väl i sängs, se till att du har det helt mörkt i rummet. Och om du delar sängen med någon, köp ett riktigt stort täcke. Visst är det härligt att dela täckmantel, och det tycker jag definitivt att du ska fortsätta göra. Men låt det för allt i världen vara ett stort täcke, så att du inte vaknar varje gång din partner vänder på sig.

Vill du jobba på en lite mer avancerad nivå, ser du även till att dämpa belysningen de sista timmarna innan läggdags. Och ät inte sent på kvällen.

Skapa det där härliga lugnet – så här gör du

När är det som härligast att lägga sig i sängen? När det är nybäddat, nystädat och vädrat, förstås. Ta fem minuter innan du lägger dig och fräscha upp sovrummet. Det är ett enkelt råd som gör stor skillnad.

Och kom alltid ihåg, det är helt okej att inte somna på en gång. Istället för att vrida på dig och tänka att du inte kan somna, bara njut. Njut av att få ligga i sängen och vara vaken. En tid att bara vara. En tid för reflektion. Kroppen vilar ju redan. Jag brukar hjälpa kroppen att slappna av genom att gå igenom hela kroppen – från huvud till fötter – en del i taget. Slappna av i fötterna. I vaderna. I knät… Snark…

Skriv dagbok på ett nytt sätt

Om jag känner dig rätt, har du haft en fullspäckad dag. Möten. Lämningar. Glädje. Konflikter. Livet…

Det är lätt att börja tänka och älta när vi väl lägger oss i sängen. Det enkla botemedlet är att köpa en dagbok (gärna en femårs-dagbok, för att kunna jämföra dina tankar från år till år). Skriv ned vad som har hänt under dagen. Vad du har tänkt på. Vad du har tyckt om. Hur du har utmanat dig själv. Vad du vill ska bli annorlunda imorgon. Eller som Benjamin Franklin frågade sig själv varje kväll – ”Vad har jag gjort för gott idag?”.

Helt plötsligt har du låtit dagen bli färdig. Du har skrivit av dig alla dina tankar. Det finns inget du kan göra nu för att förändra det som varit, och ingenting du kan göra just nu för att påverka morgondagen. Låt det vara, njut.

Läs också: Så här ser mina ultimata kvällsvanor ut

Visualisera nästa dag

Det du däremot kan göra innan du ska sova, är att visualisera nästa dag. Vad vill jag åstadkomma imorgon? Vad vill jag hinna med? Hur vill jag vara som människa?

Gör det enkelt – välj ut tre saker (skriv ned dem) som du vill klara av nästa dag. Definiera dem ordentligt och var realistisk. Lova dig själv att vara nöjd om du klarar av dem. Det kan vara to do-uppgifter som att boka 10 möten, eller mer kvalitativa mål som att vara extra trevlig mot alla du träffar.

Gör tacksamhetsövningen

Innan du somnar, skriv ned eller berätta om tre saker du är tacksam över just idag. För även om du haft en dålig dag finns det så otroligt mycket att vara tacksam över. Att du är frisk. Att du har fått träffa dina barn. Att du får leva i Sverige där nästan allt fungerar som det ska. Eller att du äntligen fick falukorv till lunch. Försök att hitta tre nya saker varje dag.

Livet blir inte alltid som vi vill, men vi kan bestämma oss för att avsluta varje dag med tacksamhet. Och det, min vän, gör skillnad för vilket humör du vaknar på imorgon.

Vilka vanor har du innan du går och lägger dig? Vi är nyfikna! Berätta!
Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
Kontraproduktiva vanor – företagares 3 stora misstag
Personlig utveckling
Foto av: iStock
6 vanor som gör 2021 till ditt och företagets stora succéår