Hur mycket är du värd?

28 juni, 2011

Hur mycket är du värd? Det kan vara en känslig...

Hur mycket är du värd?

Det kan vara en känslig fråga för oss som säljer vår tid och kompetens. Många börjar vrida sig lite obekvämt, mumla något i stil med “Nja, det beror ju på hur man ser det…” eller “Oj, ja det beror ju på vad kunden har råd att betala…”.

Jag säger: tack men nej tack till det synsättet! Ditt värde måste vara genomtänkt, tydligt, rimligt och naturligtvis också lönsamt. Så varför blir det ibland så fel? Varför hamnar somliga företagare ständigt på en reanivå som riskerar att sänka deras business? Här är några av de vanligaste fällorna vi riskerar att ramla i när vi ska sätta en prislapp på oss själva:

Prispressaren är du: du förhandlar ner dina priser istället för att låta kunden göra det. Du intalar dig själv att kunden säkert inte är beredd att betala si eller så mycket. Din prisnivå är så låg att det inte finns något förhandlingsutrymme.

Slumpen styr: du har inte undersökt marknaden och vet inte hur mycket dina konkurrenter tar betalt eller hur du erbjuder mervärde jämfört med dem. Dina priser riskerar att bli alldeles för höga – eller, oftare, alldeles för låga.

Inte kan väl lilla jag: du sätter ditt värde baserat på din självkänsla i stället för på objektiva kriterier. Du har svårt att backa upp även riktigt låga priser och ger kunden en enkel vinst i förhandlingen.

Din tid är ingen kostnad: du bjussar gärna på timmar eftersom tiden “ändå inte kostar dig något”. Du glömmer att räkna på vad du skulle kunna tjäna på att göra något annat med de gratistimmarna, t ex få in fler kunder eller genomföra fullt betalda kunduppdrag.

För fin för att ta betalt: Du kanske jobbar som terapeut, coach eller i något annat hjälpande yrke? Kanske tycker du, som många andra i samma bransch, att ditt huvudsyfte är att hjälpa, inte tjäna pengar. När pengar är något fult blir det svårt att sätta rimliga priser.

Special price for you: för att locka till dig kunder kör du ständigt med specialerbjudanden. Du ligger konstant på en prisnivå som är långt under det du vill och/eller måste tjäna för att gå runt.

Effekterna? Med för låga priser riskerar ditt företag att gå med förlust och ditt varumärke att urvattnas. Dessutom lockar du till dig gratisätare som inte värdesätter dina tjänster utan bara är ute efter en fet rabatt.

Så hur lösa prislappsproblematiken?

1. Hitta boven. Vilka är anledningarna bakom din prissättning? Slarv? Osäkerhet? Något annat? För att kunna sätta och stå för nya priser kan det vara smart att jobba med grundorsakerna till de gamla.

2. Få koll. Stäm av marknaden. Vad tar dina konkurrenter? Hur ska du lägga dig i förhållande till dem – och varför?

3. Tänk produktion. De flesta produktionsbolag baserar pris på – bland annat – tillverkningskostnad. Du bör också “räkna baklänges” och bestämma dig för ditt timpris.

4. Tro på ditt värde. Lista argumenten för din nya, lönsamma prisnivå: utbildning, erfarenhet, särskild kompetens, nöjda kunder… Om du är osäker, be om feedback från kunder, kollegor, vänner eller familjemedlemmar.

5. Bli tydlig mot kund. Självklart måste kunden veta vad han eller hon betalar för. Var beredd på frågor och var tydlig med de fördelar som dina tjänster ger, varför kunden ska välja dig istället för din konkurrent.

Rätt prisnivå handlar i slutändan om en win-win-situation: kunden ska bli nöjd utan en sur bismak av för höga priser – du ska leverera på topp och driva en lukrativ business!

Hur löser du din prissättning? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför.