Hälsovanorna som gör dig till en superföretagare

22 oktober, 2019

Vill du bli mer fokuserad och effektiv? Och mer harmonisk? Testa de här sju fantastiska hälsovanorna som inte tar någon tid, och direkt gör din vardag och ditt företagarliv mycket vassare.

Lyssna på nobelpristagarna

Jag blev helt knockad av stolen när jag lyssnade på 2017 års nobelpristagare i Medicin. De har kommit fram till att NÄR du äter kan ha lika stor inverkan på hälsan som HUR många kalorier du stoppar i dig. Nobelpristagaren själv, Michael Rosbash, fastar 16 timmar varje dygn.

Det är alltid svårt att ge råd om mat eftersom forskningen hela tiden utvecklas, och det finns många olika skolor. Men jag rekommenderar dig att googla på ”cirkadisk rytm”. Tänk om detta fungerar på oss? Tänk om vi kan styra om våra måltider rent tidsmässigt och därigenom få en bättre hälsa? Det låter i mina ögon otroligt spännande!

Gående möten

Blir du kreativ av ett konferensrum och unken luft? Knappast. Vad du däremot blir pigg och kreativ av är en promenad, så varför inte ta dina möten gående?

Fördelarna är uppenbara. Du får motion. Du blir mer kreativ. Du får d-vitamin, sol och frisk luft. Och jag lovar, din motpart kommer ihåg mötet mycket mer än ännu ett tråkigt konferensrum! Detta är ett av de enklaste sätten att spara tid och samtidigt bli mer produktiv.

Superenkel vardagsmotion

Du kan skylla din dåliga hälsa på att du inte hinner träna, men du kan aldrig skylla på att du inte hinner vardagsmotionera. Och med fem enkla ”idéer”, som inte kräver någon större ansträngning, kan du få massor med vardagsmotion varje dag.

  1. Börja med att alltid välja trappan uppför (och gå uppför rulltrappan). Det ger fina benmuskler.
  2. Stå på ett ben när du borstar tänderna. Ger fantastisk balans. Överkurs är att stå på tå eller på en balansplatta.
  3. Ställ dig upp och stretcha en gång i timmen. Du blir mycket mer effektiv och rörlig, utan att bli svettig (och du ökar snabbt fokus och koncentration).
  4. Stå upp i kollektivtrafiken (tunnelbana, buss etc). Du tränar både balans och styrka i benen. Extra bra om du är lite äldre.
  5. Stå upp och jobba. Varför inte? Du förbränner fler kalorier och får bättre hållning.

Gör tvärtemot alla andra

En stor del av stressen i våra liv är kopplat till andra människor. Bilköer. Packade tunnelbanestationer. Telefonköer som aldrig tar slut.

Sluta göra som alla andra. Gå på gymmet när ingen annan är där. Åk till jobbet när ingen annan åker. Ring kundtjänster när alla andra jobbar. Ställ dig frågan: Hur skulle jag kunna designa om min företagardag så att jag slipper göra allting samtidigt som alla andra? 

Och om du verkligen inte ser att det kan fungera i ditt liv, säg så här: Okej, det fungerar inte för mig. Men om det hade fungerat då, hur hade jag gjort då?

Läs också: Hälsovanorna som förändrade mitt liv

Sätt bonus kopplat till din hälsa

Om du driver eget företag eller är anställd spelar ingen roll, jag tycker ändå att du ska belönas extra om du gör ett fantastiskt jobb. Och de flesta bonusar grundar sig på hur mycket pengar företaget har tjänat. Men tänkt om vi kunde tänka annorlunda. Tänk om du istället kunde få bonus beroende på hur bra och mycket du har tränat?

Följ med i min tanke. All forskning visar att produktiviteten ökar om vi tränar. Så varför belönar vi inte det beteendet istället? Det kommer ju automatiskt att leda till att företaget presterar bättre.

Om du bestämmer över dig själv – sätt årets bonus kopplat till hur väl du tar hand om din hälsa. Och om du är anställd – övertyga din chef om att göra samma sak och hänvisa till forskningen om hur träning påverkar effektiviteten.

Ta det lugnt!

Det finns två sätt att jobba på. Det ena är att ständigt jobba mot klockan och hela tiden känna tidspress. Det andra är att göra saker i lugn och ro, i harmoni, utan att låta tiden styra arbetet. Hur gör du?

Lösningen är enkel: när du ska börja med en ny uppgift, bestäm dig för att göra den så bra som möjligt istället för så snabbt som möjligt. Det är ett enormt skifte i fokus, och skapar en helt annan harmoni och en mindre stressig dag.

Härarbeta

Härarbeta är att av våra absoluta favoritord. Vi lärde oss det av superföreläsaren och kreativitetsexperten Teo Härén, och konceptet är enkelt. Jobba där du gör det bäst!

Skriv ned alla dina uppgifter. Gör en bock för allt du måste göra på ditt kontor. Du kommer att inse att det inte är speciellt mycket. Skriva? Ja, det skulle du väl kunna göra på en ö i Skärgården. Ringa samtal? Fungerar utmärkt på ett hotell i London. Sköta administration? Ta med laptopen till en ö i Karibien.

Men möten då? Använd Skype. Eller Zoom. Och om du har en chef som inte gillar att du sitter på Sandhamn och är med på möten digitalt, spela ut miljökortet. Tänk så mycket bättre för miljön att du inte tar bilen varje dag. Det är svårt att argumentera emot!

Uppdaterad 2019-10-22
Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
Kontraproduktiva vanor – företagares 3 stora misstag
Personlig utveckling
Foto av: iStock
6 vanor som gör 2021 till ditt och företagets stora succéår