BETA

Frågorna som avgör din framtid

12 mars, 2019

Fragetecken hemligt

Det finns sex frågor som formar din och ditt företags framtid. Har du ställt dem till dig själv? Och hur har du agerat på svaren? Om du inte känner till företagarlivets sex avgörande frågor, måste du läsa detta.

Var är jag känd för?

Välj ut de 20 människor i ditt liv som du tror känner dig allra bäst. Ställ en enkel fråga till var och en: Vad är jag känd för?

Gör sedan samma sak med 20 människor som finns i din periferi. Människor som du är bekant med men inte supernära. Ställ samma fråga: Vad är jag känd för?

Får du svaren du förväntade dig? Får du svaren du vill ha? Och vad ska du förändra i ditt liv för att svaren ska ligga i linje med den människa du vill vara?

Vad är mitt företag känt för?

Välj ut 20 personer som ditt företag jobbar med (medarbetare, kunder, leverantörer etc) och fråga dem vad ditt företag är känt för? Jag kan nästan lova dig att det inte är vad du tror. Stämmer det överens med vad du trodde att det skulle svara. Och viktigaste av allt: stämmer det överens med vad du vill att de ska säga?

Vad är mitt riktiga VARFÖR?

Varför gör du det du gör? Varför jagar du runt hela dagarna för att tillfredsställa kunder och din familj? Vad är ditt riktiga VARFÖR?

Vår upplevelse är att de flesta företagare bara gör. Månad efter månad, år efter år. Sällan stannar vi upp och funderar på riktningen. Visionen. Vårt varför.

Så om du inte vet vad ditt varför är, se den här videon omedelbart bums.

Video: Så hittar du ditt varför

Tjänar jag mer än någon som jobbar på McDonald´s?

Är det verkligen lönsamt för dig att driva företag? Låt oss ta ett exempel med en typisk småföretagare som driver sitt företag och jobbar 60 timmar i veckan. Visst är det mycket, men inte helt ovanligt. Vi säger också att du tar 3 veckors semester (inte heller det ovanligt). Och du kan ta ut en lön på 25 000 kr i månaden.

Då jobbar du 60 timmar * 49 veckor = 2 940 timmar per år =245 timmar per månad. Eftersom du har en månadslön på 25 000 kr, får du då en timlön på 102 kronor.

Säg att du istället jobbar på McDonald´s. Du har en månadslön på 20 000 kr, och jobbar 40 timmar i veckan. Och du har 5 veckors semester per år. Det blir totalt 49 veckor * 40 timmar = 1 960 timmar.

1960 timmar per år = 163 timmar per månad. Och eftersom du har en månadslön på 20 000 kr, får du då en timlön på 122 kronor. Plus att du får 20 timmars extra fritid i veckan plus att du får längre semester.

Så frågan du behöver ställa dig är följande: Är det värt det?

Vad tänker jag mest på – dem jag älskar eller mitt företag?

Okej, var helt ärlig nu. Välj en genomsnittlig dag i ditt liv, och fundera på vad du lägger mest tankekraft på – dem du älskar eller ditt företag?

Om det är ditt företag, vilka resultat innebär det i ditt liv? Innebär det att du är bättre på att driva företag än du är på att skapa fantastiska relationer? Where focus goes, energy flows…

Vad vill jag att människor säger om mig på min begravning?

Den här frågan är helt enkelt livsavgörande. Sätt dig ner några minuter, slut dina ögon och se din egen begravning framför dig. Vilka är där? Vilka ansiktsuttryck har de? Är de många eller få? Vad säger de när de pratar om dig? Håller någon tal?

Jag tror att du, liksom de flesta av oss, vill lämna något fantastiskt efter dig. Så vad gör du idag, som ger dig den begravning och det eftermäle du önskar dig?
Ledarskap & Styrelse
Frågorna som avgör ditt företags framtid
Bloggar
Så blir du 40 % mer effektiv – 4 enkla steg
Ledarskap & Styrelse
Ledarens 5 viktigaste uppgifter – vilka följer du?