Företagande förebilder

16 maj, 2011

Det är söndag morgon, anno sent 70-tal. Ljudet av knattrande...

Det är söndag morgon, anno sent 70-tal. Ljudet av knattrande skrivmaskinstangenter väcker långsamt familjen. Det är vår egen väckarklocka, arbetsmyra och soloentreprenör som är i farten: min mamma.

Som copywriter och egen företagare klurade hon ständigt på nya formuleringar och passade på att fånga inspirationen när den kom. Och precis som skrivmaskinens tangentknatter, så flöt entreprenörskapet in i våra medvetanden som en helt naturlig del av vardagen.

Jag fick nyligen den stora äran att, på uppdrag av Tillväxtverket och tillsammans med 918 andra entreprenörer, representera och arbeta för kvinnors företagande. Forskningen visar att sannolikheten för att starta eget ökar om man har en entreprenör i sin närhet. Därav detta viktiga projekt, som ska ändra bilden av en företagare och få fler kvinnor att starta eget.

Själv har jag alltså haft den stora turen att växa upp med en företagande förebild, som dessutom råkat vara kvinna. Och dubbel bingo för mig att även pappsen tog klivet några år senare!

Vilken konkret betydelse har det fått för mig och mina val? Jag har fått…
Insikten om att det finns alternativ – en anställning är inte den enda möjligheten
Tron på att det går – jobbar man på och är duktig så får man uppdrag
Förståelse för värdet – eget intjänade pengar = självständighet och stolthet
Realistiska förväntningar – flexibla arbetstider, javisst, men hårt arbete är ett måste
Inspiration till affärsmodeller – tänk att kunna ta med sig jobbet var som helst!

Med andra ord: värdefull input som gjorde det relativt enkelt att fatta företagarbeslutet när det väl var dags för ett antal år sedan.

Som extra bonus jobbar jag idag tillsammans med min förebild och mams i projektet www.wordfactory.se. Här kombinerar vi våra erfarenheter inom copywriting och affärsutveckling för att hjälpa småföretagare att synas på nätet. En häftig och kul resa som vi gör tillsammans.

Men alla har inte haft samma tur som jag. Jag minns en (då statligt anställd) bekant som vid något tillfälle proklamerade att hon tyckte det var Oansvarigt! att vara egen företagare och förälder. Jag gissar att antalet entreprenörer i hennes liv varit lika med noll.

Därför vill jag här skicka en hyllning till alla företagande förebilder. Ni betyder massor, inte minst för den person som någonstans just nu undrar: Vågar jag?

En titt på er, och han eller hon vet: Jag vågar!

Vilka förebilder har du haft i ditt liv? Hur har de påverkat ditt val att starta eget? Skriv gärna en rad om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet nedanför!