Fakta: Så fungerar ”Delandets ekonomi”

5 januari, 2015

Vint Hallbart foretagande

Gör som Airbnb, Uber och Vint – använda delandes ekonomi för att skapa ett framgångsrikt och hållbart företag. Här får du fem avgörande råd på vägen, två vanliga fallgropar och länkar till fyra spännande exempel som förändrar världen.

Fem viktiga tips för dig som vill hitta rätt nisch i delandets ekonomi

1. Lös ett problem. Finns tjänsten i dag, men är för dyr? Är det svårt att få tillgång till den? Är kvaliteten för låg? Är det en produkt/tjänst som efterfrågas men inte finns? Skriv upp alla problem du springer på under en månad och fundera sedan på vilka lösningar du skulle vilja se på marknaden.

2. Tänk till. Delningstjänster dyker upp överallt, men fortfarande finns det utrymme kvar på marknaden. Kolla gärna på tjänster som finns utomlands och se om du kan ta dem till Sverige.

3. Rannsaka dig själv. Vilka tjänster nyttjar du och vad skulle du vilja se i en tjänst av den här typen?

4. Tänk på utbudet. Det finns massor av människor som är duktiga inom träning och massor av lägenheter som kan hyras ut. Du behöver både efterfrågan och tillgång, därför fungerar Vint och Airbnb. Hur ser det ut för din idé?

5. Kopiera. Det finns ingen poäng med att uppfinna hjulet igen. Kolla hur de andra tjänsterna är uppbyggda med rating-system, filtrering och annat och bygg din tjänst på samma sätt.

Fallgroparna du ska undvika inom delandes ekonomi

1. Dålig kvalitet. Vilken tjänst du än väljer att fokusera på måste du komma ihåg att kvaliteten på dina leverantörer är väldigt viktig för att skapa återkommande kunder. Ett dåligt första intryck av din tjänst kommer att sprida sig snabbt på nätet.

2. Transparens. Ett av skälen till att dessa tjänster är så populära att de är ärliga och sätter konsumenten i förarsätet. Det är viktigt att du gör likadant, annars riskerar du att bara uppfattas som ett företag som säljer tjänster.

”Från början var det ju så här vi gjorde affärer med varandra. Sedan har de små butikerna på hörnet har fått stänga igen till förmån för köpcenter och stormarknader – men nu har trenden vänt.”

Louise Eriksson, grundare Vint

Inspiration – här är några grymma exempel på tjänster inom delandets ekonomi

toborrow.se. Svensk tjänst som låter privatpersoner agera bank åt företag som behöver kapital. Toborrow är ett sätt för företag att få in kapital när banken säger nej och ett sätt för privatpersoner att få bättre ränta på sitt kapital.

joinvint.com. Louise Erikssons företag som för samman aktiva människor med personliga tränare.

upwork.com. En av världens största förmedlare av frilansare inom webbdesign, copywriting, programmering och allt annat mellan himmel och jord.

airbnb.com. Hotellens värsta fiende som gör det möjligt att hyra ut din lägenhet till turister och andra.

LÄS MER: Så skapa Louise Eriksson Vint – ett av Sveriges bästa exempel på ”Delandets ekonomi”
Hållbarhet
5 klimatsmarta tips för företagare – del 2
Hållbarhet
Så minskar du klimatpåverkan och spara pengar – del 1
Internationalisering
Så blev hennes företag framgångsrikt i USA