Delandets ekonomi en framgång för Vint

7 januari, 2015

Louise Eriksson Vint

Airbnb låter dig hyra ut din lägenhet, Uber gör alla till taxichaufförer – trenden som kallas delandets ekonomi är het. Nu tar svenska Louise Eriksson plats på arenan med Vint, tjänsten som kan göra alla till personliga tränare.

Louise Eriksson är bara 28 år gammal men knappast ny som entreprenör. Hon är sedan tidigare grundare och ägare till det framgångsrika mediaföretaget Adprofit. Hon är dessutom träningsfantast och det var därför inte så konstigt att hennes nästa företagsidé skulle kretsa kring just träning.

– Jag hjälpte flera av mina vänner med träning och insåg att många andra som är duktiga inom sina träningsområden gjorde samma sak. Jag ville ge dem ett sätt dela med sig av sin kunskap och passion, och samtidigt ge träningssugna ett sätt att hitta tränare och instruktörer. Det blev starten till Vint, berättar Louise.

Delandets ekonomi och tjänsterna som nu ploppar upp anses av många hänga samman med det växande hållbarhetstänket, där även second hand- och vintagetrenden ingår. Det handlar om att konsumera smartare och att ta tillvara på resurser. Här passar Vint som handen i handsken, inte minst som en friskare befolkning också är ett sätt att göra världen mer hållbar.

– Framför allt är det ekonomiskt hållbart. Man sätter konsumenten och dem som erbjuder träningen i förarsätet, och pengarna rör sig i mindre omlopp. Vi är på väg bort från den tid då de stora industrierna och jättarna styrde och det tror jag kommer att skapa en mer hållbar värld.

Här kan du lära mer om verktyg som gör ditt företag hållbart

Alla typer av träning

Med Vint kan experter inom olika träningsområden, vare sig det gäller triathlon, bergsklättring eller ”vanlig” styrketräning, ansöka om att få listas i tjänsten. Vint går igenom och godkänner de tränarna som klarar kraven och dessa blir nu synliga för alla träningssugna. Söker du en expert på löpning inför ditt maraton ska du kunna hitta rätt person med Vint, och till ett mycket billigare pris än du är van vid.

– Att anlita en personlig tränare är dyrt i dag. Via de stora gymmen kostar det mellan 500 och 1 000 kronor i timmen, och det är klart att det är för mycket för många. Här ligger prisnivån på runt 100 kronor i timmen, helt enkelt eftersom man skippar mellanhänderna. Det gör stor skillnad för kunderna.

Ännu en skillnad mellan Vint och traditionell personlig träning är bredden på den kompetens som finns inom Vint. Personlig träning har tidigare mest handlat om styrketräning eller konditionsträning, men Vint vill erbjuda duktiga människor inom alla olika idrotter och träningsformer.

Delandets ekonomi här för att stanna

Det är inte bara licensierade personliga tränare som kan ansöka om att bli Vint-tränare, därför använder man sig av ett rankingsystem likt det som finns på Tradera eller Airbnb.

– Alla tränare kan rangordnas efter pris, betyg eller närhet. Sedan bokar man en tid och möter upp tränaren på angiven plats. Man väljer själv om man vill träna helt ensam eller spara pengar genom att vara med i en grupp om upp till fyra personer.

Louise tror att affärsmodellen där det är kortare mellan producent och konsument, och där man kan vara både konsument och producent, är här för att stanna.

– Från början var det ju så här vi gjorde affärer med varandra, och med teknikens hjälp har makten kommit närmare konsumenterna igen. Det gör att fler kan tjäna extra pengar och att det blir billigare att använda olika typer av tjänster.

LÄS MER: Så kan ditt företag skapa framgång med ”delandes ekonomi”




Hållbarhet
5 klimatsmarta tips för företagare – del 2
Hållbarhet
Så minskar du klimatpåverkan och spara pengar – del 1
Internationalisering
Så blev hennes företag framgångsrikt i USA