UFTD:s recept är hållbarhet

7 januari, 2015

Fredrik Wikholm Uniforms for the dedicated

Det svenska klädmärket Uniforms for the Dedicated arbetar hårt för att deras kläder ska vara hållbara genom produktionskedjan och genom plaggens hela livscykel. Så här har de skapat en framgångssaga i 20 länder tack vare sina hållbara principer.

Uniforms for the Dedicated är på många sätt en svensk framgångssaga och kläderna säljs i dag 20 länder. Märket grundades av en grupp vänner, från olika bakgrunder men med gemensam ideologi, och har fått stor internationell uppmärksamhet. Redan från början var hållbarhet en viktig del av företaget.

– Vi lärde känna varandra som surfare, snowboardåkare och klättrare. Det var bergen och haven som förde oss samman och det var en självklarhet att vårt företag skulle handla lika mycket om snygga kläder som om att försöka göra världen till en bättre plats, säger Fredrik Wikholm som är en av grundarna.

Både Fredrik och Michael Lind, en annan av grundarna, spenderar numera mycket tid med att föreläsa om hållbarhet och Michael håller till och med på att doktorera i ämnet.

Missa inte dessa smarta metoder för att bli hållbar

När de ser till sin egen hållbarhet är det flera saker som är viktiga. Det första är målsättningen ­– de vill nå längre än bara hållbarhet.

– Vi vill att våra kläder ska ha en positiv inverkan på miljön. Det kan låta omöjligt och vi är verkligen inte där ännu, men det är fortfarande en viktig målsättning efter som den får oss att alltid vilja bli ännu bättre. Per definition är vi aldrig så hållbara som vi vill vara, och det är bra.

När Fredrik och Michael tänker på hållbarhet så ser de både till designen, produktionen och konsumtionen. Hur de designar ett plagg kan nämligen göra mycket för dess miljöpåverkan.

– För det första gör vi inte kläder som är trendiga just nu, eftersom de kläderna snabbt blir otrendiga och slängs. För det andra är vi extremt fokuserade på kvalitet, så att kläderna ska hålla länge. För det tredje skapar vi bekväma kläder som man vill använda varje dag, eftersom ett plagg som aldrig används knappast är hållbart. Och till sist – och det här är viktigt – så gör vi inte våra plagg överdrivet komplicerade. När man börjar blanda material så bir kläderna väldigt svåra att återvinna.

Återvunnen alpacka

Nästa steg är produktionen. Uniforms for the Dedicated har hittat sina tygleverantörer i delar av Italien som har en tradition av hög kvalitet och sedan länge arbetar med återvunnen ull. Framför allt arbetar de med leverantörer som precis som dem vill utveckla hållbara produktionsmodeller. Tillsammans har de utvecklat tyger av återvunnen kashmir, lammull och alpacka – och i dag står kläder baserade på återvunna fibrer för 25 procent av bolagets omsättning.

– Vi planerar att arbeta till 100 procent med återvunna fibrer inom 3 år. Det är höga men rimliga mål, och vårt huvudfokus just nu. Men det är i sig inte nog. Vi tittar också på hur vattnet renas, hur kläderna färgas, hur de anställda behandlas och mycket mer. Vi är långt från nöjda än – vi är ett litet företag och vi kan hela tiden bli ännu bättre.

En ofta bortglömd faktor i hållbarhetsdiskussionen är vad som händer när produkten väl är såld till kunden. Men för Uniforms for the Dedicated är konsumenterna en viktig del i pusslet. Därför arbetar man på flera sätt för att påverka kunderna i rätt riktning. I den egna butiken på Södermalm kan man hyra plaggen i stället för att köpa dem och man råder sina kunder att vädra plaggen i stället för att tvätta dem. De håller längre då, och dessutom släpps det ut mindre kemikalier i naturen.

The Rag Bag för automatisk återvinning

Ett helt nytt initiativ är ”The Rag Bag”, en påse som nu ska spridas till klädbutiker runt om i världen – och inte bara Uniforms for the Dedicateds egna återförsäljare.

– Du får The Rag Bag när du köper ett klädesplagg och när du vänder den ut och in blir den till ett redan frankerat kuvert där du kan stoppa in ett gammalt plagg som du inte längre vill ha. Sedan går plagget till Stadsmissionen, och samarbeten kommer att utvecklas med flera liknande verksamheter i takt med att användandet av påsen växer.

The Rag Bag är ett exempel på den opinionsbildning som kompisgänget bakom kläderna allt mer ägnar sig åt. De föreläser och försöker påverka resten av modeindustrin.

– Vi kan inte förändra världen en ekologisk t-shirt i taget. För att göra verklig skillnad måste vi påverka de stora drakarna i vår bransch. I vår produktion vill vi att vårt fotavtryck är så litet som möjligt, men här vill vi i stället göra ett stort och långsiktigt avtryck.

LÄS MER: 5 enkla steg som gör ditt företag hållbart i längden




Hållbarhet
5 klimatsmarta tips för företagare – del 2