5 tips om en miljövänlig arbetsplats

20 december, 2007

Klimatsmart och miljövänlig företagare

I ditt företag kan du göra mycket för att din arbetsplats ska bli mer miljövänlig. Dessutom är det utmärkt att nämna miljötänket i marknadsföringen. Vi lät energi- och miljöingenjören Dine Bolmstedt ge oss 5 tips om hur vi kan miljöanpassa våra kontor.

Hur ska jag göra för att skapa en ansvarstagande, miljövänlig arbetsplats? Jag försöker leva som jag lär och därför kommer jag att dela med mig av egna erfarenheter samt material från myndigheter och föreningar. Använd det som passar ditt företag.

1. Kontorsmöbler

Jag köpte mina kvalitetsmöbler begagnat för ca 40 % av kostnaden jämfört med helt nytt möblemang. Begagnade kontorsmöbler minskar utsläppen för produktion av nya möbler och transporter, och du får pengar kvar till annat som känns viktigare när du är ny som företagare.

2. Kontorsmaterial

För att minska påverkan på miljön och skapa en miljövänlig arbetsplats kan du köpa skrivarpapper, överstrykningspennor, whiteboardpennor, blädderblockpennor osv. som är svanenmärkta. Information om vilka produkter som är märkta enligt svanen finner du på www.svanen.nu. Du kan vara en av dem som påverkar miljömärkningens betydelse för en bättre miljö.

3. Svanenklubben – enkelt miljöarbete för en miljövänlig arbetsplats

Gå med i Svanenklubben. Deras idé är att du som företagare ska välja miljömärkta produkter och tjänster för att vi alla ska nå ett hållbart samhälle. Tre kriterier skall uppfyllas för att kunna bli medlem under ett år :
– Skriv en Miljöpolicy där det klart framgår att målet med miljöarbetet är ett hållbart samhälle.
– Skriv en Inköpspolicy som slår fast att ni använder miljömärkning som vägledning och prioriterar miljömärkta produkter vid alla inköp.
– Skriv ned en enkel sammanställning i slutet av året över de miljömärkta varor och tjänster som företaget har köpt in.

4. Marknadsföring som miljövänligt företag

Som medlem i svanenklubben får du presentera dig på deras klubbsida och länka till din hemsida. Du får använda logon “Vi köper miljömärkt” för att visa att företaget tar miljöansvar vid inköp av varor och tjänster för kontorets räkning. En annan möjlighet är att berätta att du är medlem i “Svanenklubben för inköpare”, till exempel i sammanhang där det inte är aktuellt att använda logon. Du kan använda dig av logon vid en upphandling på t ex offerten eller i ett kundbrev.

5. Kolsyrat vatten på företaget

Köp en egen sodastream och tillsätt kolsyra i det vanliga kranvattnet. På så vis sparar du in transporterna för kolsyrat vatten. Det minskar transporterna med ca 90 % jämfört med att transportera kolsyrat vatten från Europa till Sverige.

Dine Bolmstedt är  energi- och miljöingenjör och driver Din energi och Miljö Sverige med säte i Karlstad. Vill du läsa mer om Dine och miljöpolicies rekommenderar vi ett besök på www.dinenergimiljo.se.
Hållbarhet
5 klimatsmarta tips för företagare – del 2
Hållbarhet
Så minskar du klimatpåverkan och spara pengar – del 1
Inspiration
Jobba hemifrån eller på kontor?