BETA

Så blir du proffs på offentlig upphandling

5 januari, 2015

Kvistberga offentlig upphandling Sophie Pettersson

Begreppet ”offentlig upphandling” kan ha en uttröttande effekt på många företagare, men ansträngningen är inte utan belöning; offentliga kunder innebär ofta stora affärer och trygga betalningar. Vi har pratat med ramptillverkarna Kvistberga om hur man bemästrar – och tar hem – den offentliga upphandlingen.

– Min pappa grundade Kvistberga 1985 efter att han uppfunnit en kryckkäpp med halkskydd. Landstingen tyckte att den var jättebra men på tok för dyr, så det blev ingen affär. Däremot behövde de någon klurgubbe som kunde tillverka ramper – så då gjorde han det i stället, säger Sophie Pettersson, vd för Kvistberga AB.

Kvistberga tillverkar nästan alla sorters ramper man kan tänka sig – portabla och fasta, till fordon, trösklar och entréer. Och eftersom landstingen bekostar hjälpmedel som ramper är förstås en stor del av Kvistbergas kunder offentliga.
– För 2013-2014 står offentliga kunder för 20 procent av vår totala omsättning. Resten är byggare, privatpersoner och export.

Här får du veta var du hittar intressanta upphandlingar

Stenhårda skallkrav

Under ett vanligt år deltar Kvistberga i kanske två upphandlingar. En upphandling ”bör kräva drygt tre dagars effektivt arbete, men brukar ta två veckor”. Efter många år har företaget blivit experter på upphandlingsprocessen – men även experter missar något då och då. Sophie berättar om hur de 2002 lärde sig att man aldrig kan vara för noggrann.

– Vi hade varit leverantör till landstingen i många år när en tidigare rekommendation om att streckkodsmärka sina produkter blev ett skallkrav, alltså ett måste. Så vi investerade stort i streckkodsmärkare med mera och märke upp alla våra produkter – det var ändå på tiden, tyckte vi.

Det Kvistberga – och flera andra leverantörer – hade missat, var att man i anbudet också skulle skicka med en lista på samtliga produkters EAN-koder.

– Den missen kostade oss upphandlingen. Vi åkte direkt och det finns aldrig någon chans att komplettera. Upphandlingen av ramper var annorlunda då så det innebar att vi under fyra år inte levererade till något landsting i Sverige. Pappa var rätt knäckt, men nu är vi tillbaka. Och nu går vi alltid igenom upphandlingen två och två, säger Sophie.

Fördelar med offentlig upphandling

Det ambitiösa upphandlingsarbetet till trots förklarar Sophie att livet som offentlig leverantör är gott. Landstingen är stabila kunder som håller sina betalningstider och ofta ger sina leverantörer mycket stora uppdrag.

– Som jag sa tidigare står offentliga kunder för 20 procent av vår omsättning – men de utgör bara 4 procent av vårt totala kundantal. Det ger en fingervisning om hur stora uppdrag de har med sig. En annan fördel är att man som offentlig leverantör lättare lockar till sig nya kunder.

– Det vet vi av egen erfarenhet, dels genom att landstinget har små hjälpmedelsverksamheter som får höra om oss, och dels för att vi som leverantör till landstinget helt enkelt får högre status.

Här hittar du en steg-för-steg-guide om hur upphandlingar fungerar

Ingen hjärnkirurgi

Till företag som funderar på om de ska ge sig in i leken vill Sophie ge rådet: Gör det bara!

– ”Offentlig upphandling” har en negativ klang. Men det är inte hjärnkirurgi, så dra er inte för att försöka. Den köpande enheten brukar dessutom vara jättebra på att svara på frågor. De vill ju hjälpa till och är intresserade av att få in bra anbud.

LÄS MER: Så går du tillväga för att vinna upphandlingen
Försäljning & Lönsamhet
Så sparade Ytterbygg 5 miljoner per år – läs tipsen!
Finansiering & Riskkapital
Tänk på det här innan du tar in investerare
Finansiering & Riskkapital
Så attraherar du kapital till företaget