8 sätt att öka företagets vinst

10 november, 2018

Försäljning och lönsamhet för företag

Tänk inte bara försäljning, utan fokusera också på det som är allra viktigaste – företagets vinst. Här får du 8 strategier för att öka ditt företags vinst. Vi går igenom smarta verktyg för inköp och kostnadssänkningar, sätt att minska ställtiderna och hur du endast behöver betala för resultat. Vill du också öka företagets vinst? Läs den här guiden.

Gör rätt saker

Sätt tydliga mål som bygger på företagets och ditt “Varför?”. Skapa planer så att alla vet exakt vad som förväntas av dem, och utgå från att alltid göra det som ligger “closest to cash”.

Minska ställtiderna
Gör bara en sak i taget och se till att inte bli störd under tiden (det vill säga stäng av mejl och telefon). Gör dagens två viktigaste uppgifter innan du kollar mejlen. Håll korta möten med tydlig agenda och maxtid för varje mötespunkt.

Skaffa ett system för dokumentdelning, ha tydlig mappstruktur och gemensamma kalendrar.

Använd 80/20-reglen
Identifiera dina mest lönsamma kunder (undersök kundstocken ordentligt) och satsa på att hitta fler av den sorten. Skapa din drömkund genom att hitta gemensamma nämnare för dagens bästa kunder. Godkänn bara nya kunder som når upp till dina kriterier!

Sälj mer till befintliga kunder
Gör det enkelt att vara kund hos dig, men lova aldrig för mycket. Håll ständig kontakt och få kunden att känna sig hörd. Kunder lämnar inte företag på grund av priset utan på grund av dålig service. Ge mervärden till kunder som är lojala.

Var alltid likvid
Få kunden att betala i förskott eller senast vid köpet. För dina leverantörsfakturor tänker du tvärtom, du vill förstås betala så sent som möjligt. Hitta en smidig inkassolösning eller fakturaköp för kunder som inte betalar, då har du möjlighet att få nästan hela summan direkt.

Utnyttja tillfällig överlikviditet genom ett bra räntekonto (på ditt vanliga företagskonto har du ofta nollränta).

Betala endast för resultat
Din strategi som företagare: betala bara för resultat! Google Ad Words är ett bra exempel, där du endast betalar när någon klickar in på din sajt. Du kan också hitta ambassadörer som du ger kickback när de hittar en kund till ditt företag. 

Utnyttja konkurrentens budget
När företag i din bransch med större budget annonserar i tidningar, tv och radio – ser du till att synas högst upp på Google (både organiskt och via Ad Words) på relevanta sökord som är kopplade till er bransch. På så sätt tar du del av reklamkampanjen men betalar bara en bråkdel av priset.

Se över inköp och kostnader
Om ditt företag har 10 procent i vinstmarginal är en sparad krona värd lika mycket som 10 kronor i ökad omsättning. Dela gärna kostnader (kontor, material, bil etc) med andra och utnyttja möjlighe- ten att ha praktikanter. Gör stora inköp en gång om året (du spar enormt mycket tid) och utnyttja riktigt bra rabatter hos exempelvis Visma Advantage.

Om du verkligen vill öka vinsten lägger du endast pengar på sådant som genererar försäljning.
Finansiering & Riskkapital
7 sätt att skaffa kapital till ditt företag
Finansiering & Riskkapital
10 sätt att övertyga banken (om att ditt företag ska få banklån)
Bloggar
Vill du också leva som en miljonär? Läs detta.