Veckans Entreprenör: Lena Törner

20 oktober, 2014

Hon är skolpsykologen som sadlade om till IT-expert, författare och framgångsrik företagare. Hon är bland annat grundare till det enda affärsnätverket för män som drivs av kvinnor. Här är framgångstipsen från Veckans Entreprenör; Lena Törner.

Nu är vi nyfikna, berätta lite kort om ditt entreprenörskap!

Jag är grundare till  de nyskapande, framgångsrika affärsnätverken Matrona för kvinnor och Patrona för män. Sedan 1993 driver jag också utbildningsföretaget MacoMedia.

 Innan dess arbetade jag som skolpsykolog (10 år) men kände att jag ville vidare i livet och då sökte jag mig till  IT-branschen och utbildade mig på mjukvara i många år innan jag helt satsade på mitt eget företag,

Berätta mer om MacoMedia, vad är affärsidén?

Affärsidén från början var skräddarsydda kvalitetsutbildningar inom IT men ganska snart fann jag användning för min bakgrund som psykolog. Kunderna frågade efter fler dimensioner och då utvecklade jag kurser som handlade om mer än bara en specifik mjukvara.

 Det fanns ett stort behov av att både lära sig Powerpoint och presentationsteknik. Så jag slog ihop det. Vi tog också fram kurser i retorik och personlig effektivitet kopplad till mjukvara. På det sättet är vi unika i utbildningsbranschen.

Idag är vi sen länge ett komplett utbildningsföretag som erbjuder mycket mer än bara “datautbildningar”. Vårt utbildningssortiment består av allt från rena datautbildningar till säljutbildningar och alla våra kurser är specialkomponerade utifrån kundens önskemål vad gäller innehåll och anpassad i tid mest gynnsam för kundens verksamhet.

En av våra mest spännande kurser är en heldag ”Presentationsteknik för kvinnor”. Nästa utbildningstillfälle är den 23 november i Sundbyberg – en kommun där jag bor och verkar och där företagsklimatet är oerhört gynnsamt.

Hur kom du på idén att starta ett affärsnätverk?

När den oroliga finansmarknaden fick affärerna i mitt eget utbildningsföretag att stanna upp blev det tid för egen reflektion. Jag har varit verksam i en extremt manlig värld och ofta varit den enda kvinnliga representanten så även i de styrelser jag suttit. Det har varit min vardag och har löpt som en röd tråd genom hela mitt liv.

När finanskrisen nådde mitt bolag MacoMedia år 2010 och affärerna dippade, då blev det dags att göra något åt kvinnorepresentationen och samtidigt försöka förändra spelreglerna och prioriteringarna i näringslivet. 

Då bestämde jag mig för att starta ett affärsnätverk genuint för kvinnor; Matrona.

Vad är syftet med affärsnätverket?

Det fanns inga renodlade affärsnätverk för kvinnor, på lite högre positioner. Det första skälet till att bygga nätverket var för att skapa affärer och affärsnytta. Och min andra tanke var att nätverket skulle vara lokalt förankrat och skulle fungera som en brygga mellan näringsliv och kommun. Tillsammans med min dotter (som är med på bilden ovan) drog jag igång Matrona och i samma veva skrev jag min första bok “Våga, vilja företag”. En lättläst liten bok med konkreta tips och idéer, för den som vill starta företag. Nu skriver jag på uppföljaren: “Matrona – Kronan på verket”.

En vision jag hade var att vi också skulle få ut folk i arbete genom nätverket, vilket vi också lyckas med allt ifrån långtidsarbetslös till sommar och praktikjobb. 
Kvalité och socialt ansvarstagande fanns också på agendan. Vi brukar ha en Matrona-insamling varje år och vi fick förra året in mer än 107 000 kr till ”Barn till ensamma mammor” ett projekt i Fryshusets regi. 
Matrona har också spännande gästföreläsare då och då och har besökts av bland annat Annie Lööf och nu senast Gudrun Schyman.

Matrona har blivit omskrivna i media mycket på grund av vår unika värdegrund och det har bland annat resulterat i att män bett oss starta ett liknande nätverk för dem; Patrona. Och som första kvinna i Sverige har jag vågat utmana männen på deras arena. Sedan en kort tid tillbaka existerar det enda affärsnätverket för män som drivs av kvinnor, Patrona. Jag bara älskar utmaningar!

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade företag?

Att envishet, bångstyrighet och vilja leder dig precis dit du vill. The sky is the limit.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?

Jag måste nog svara, finanskriser och lågkonjunkturer, vi har överlevt de alla. Det är då du sätts på prov och man ser att om du är en entreprenör och pallar för trycket. Har man förmågan att se möjligheter i trängda lägen då kan man lyckas och då har man vinnarvilja.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?

Jag har mitt driv i mig och kan skapa kurser, event på ren inspiration som jag sen ser till att förverkliga. Idag har vi stor efterfrågan på våra kurser och MATRONA event, de ska växa än mer.

Avslutningsvis, vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?

Utmana dig själv, höj din riskaptit. Gör något ovant och annorlunda varje dag. Och sist men inte minst, sätt in en slant till din pension.

 

Här kan du läsa mer om affärsnätverken och Lenas företag; Matrona, Patrona och MacoMedia.

 
Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?