Så ställer du om företaget efter corona

4 juli, 2020

Hur ska ditt företag anpassa verksamheten efter coronapandemin? Här går vi igenom olika sätt att framtidssäkra ditt företag med nya kundgrupper, affärsmodeller och betalsätt.

De flesta företagare än nu fullt fokuserade på att klara vardagen. Likviditeten är ofta högsta prio, liksom att få igång försäljningen. Men samtidigt behöver du och ditt företag förbereda er på en tid efter coronapandemin. Hur världen kommer att se ut då vet vi inte riktigt, men vi kan anta att den blir mer digital och att många nya affärsmodeller kommer att se dagens ljus.

Så, vad kan du göra redan nu för att ställa om verksamheten och framtidssäkra ditt företag? Vi tar hjälp av Frida Svensson Söderlind som är ansvarig för Growth & Startup på Swedbank.

Läs också: Så fungerar likviditetslån med statlig garanti.

Hur kan mitt företag ställa om efter coronapandemin?

Digitaliseringen kommer att gå snabbare än någonsin, och nu är det hög tid att göra allt det där du “hade tänkt”. Det kan också vara läge att se över företagets målgrupp.

– Fundera på om du kan bredda eller ändra din kundgrupp. Säljer du till företag kan du börja sälja till privatpersoner och vise versa, föreslår Frida.

Det kan också vara dags att hitta nya sätt att nå ut. Nu ser vi till exempel många fysiska butiker som har börjat sälja varor och tjänster via nätet.

– Idag är det väldigt enkelt att starta en webbutik och att anpassa verksamheten till att bli mer digital. Om du tittar in på Swedbank Pay kan du få hjälp att komma igång med din e-handel, fortsätter Frida.

Läs också: 10 sätt att få ekonomisk hjälp under corona.

Hur har andra företag gjort för att hitta nya affärsmöjligheter?

Coronapandemin har verkligen tvingat företag att tänka nytt. Vilka förändringar har du gjort i ditt företag, och vilka idéer kan du låna från andra branscher?

– Restaurangen i mitt kvarter gjorde om sin meny och började sälja all mat via take away. Det gav dem direkt en större kundgrupp, tipsar Frida.

Jag har sett grossistföretag som ställt om från restaurangförsäljning till webbutik för privatpersoner, vilket blev deras räddning. Och ett taxibolag ställde om från att köra människor till att köra varor.

Frida Svensson Söderlind

Ställ dig själv frågorna:
– Hur kan jag hitta nya kundgrupper?
– Hur kan jag göra min verksamhet mer digital?
– Vad gör man i andra branscher, som jag kan testa i min bransch?
– Kan jag hitta nya sätt att ta betalt, för att underlätta för kunderna?

Läs mer: Hitta rätt betallösningar för ditt företag här.

Kan banken hjälpa mitt företag att ställa om?

Banken träffar 1 000-tals företagare varje år, och har en stor förståelse för vad som fungerar (och vad som inte gör det).

– Prata med oss på Swedbank så kan vi hjälpa er att bolla idéer. Vi har även nära samarbeten med partners runt om i landet och via några av dessa kan du testa olika digitala idéer, berättar Frida.

Som företagare är det viktigt att du har en löpande dialog med banken om du vill ställa om din verksamhet. Annars finns det risk för att banken inte förstår, och då kan det bli svårare att få hjälp och hjälp med bland annat likviditeten.

Frida Svensson Söderlind på Swedbank

– Prata med oss innan du ändrar din verksamhet. Vi tittar gärna på hur ändringen kommer att påverka vår relation. Det kan vara allt från betalningsmodeller och försäkringar till lånebehov och villkor. Vi kommer att göra det vi kan för att din omställning ska bli så bra som möjligt, berättar Frida.

Läs mer: Så påverkas du som bankkund av coronaviruset.

Hur fungerar Swedbanks tjänst “Växla jobb”?

Växla jobb är ett samarbete mellan Swedbank och bemanningsföretaget Gigstr som möjliggör för företag att byta personal med varandra.

– Vissa företag behöver mer personal då verksamheten växer snabbt, och vissa har minskad efterfrågan. Då kan vi matcha företagens personalbehov och låta personal gå från det ena företaget till det andra, berättar Frida.

Vilken kategori ditt företag än tillhör, kan du gå in på tjänsten Växla jobb och anmäla ditt intresse. Där matchar Gigstr ihop profiler med den eftersökta arbetstjänsten.

Läs mer: 6 tips som hjälper dina anställda (och dig) att ställa om.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona