Digitalt företagande blev lyckträffen

7 januari, 2015

Carl-Johan Lundberg Applied Engineering

Ena dagen designar de åt Svensk Tenn och den andra formger de en bostadsplattform för oljeriggarbetare i Norra Ishavet. Applied Engineering släpper inte pennan för något – annat än att plocka upp telefonen. Här berättar de varför digitalt företagande är en succéfaktor.

Jönköpingsföretaget Applied Engineering har arbetat med produktutveckling – främst design, konstruktion och eftermarknad för inredning – sedan 2009. Ända sedan dag ett har mobilitet varit en viktig faktor för verksamheten.

– Det är en ren konkurrensfråga för oss. Vi vägrar vara bromsklossen i något projekt vi jobbar med, och det innebär att vi alltid måste finnas till hands för våra kunder och medarbetare, var vi än är, säger Carl-Johan Lundberg, en av grundarna till Applied Engineering.

Effektiv restid skapar digitalt företagande

Applied Engineerings 12 medarbetare spenderar en stor del av sin arbetstid på uppdrag hos sina kunder som finns över hela Sverige. Med ett sådant arbetsupplägg är ett par saker extra viktigt.

– Dels måste medarbetarna vara tillgängliga under sin restid och det gör deras mobiler till ett av våra viktigaste verktyg. Vi har faktiskt aldrig haft någon fast telefoni i vår verksamhet. Vi äger en fast nummerserie, men det är bara för att man ska förstå att vi finns i Jönköping, säger Carl-Johan.

Ftp-servern ger snabba svar

Det är också viktigt att medarbetarna kan komma åt viktiga företagsdokument även när de är ute hos kunden. Därför har Applied Engineering en egen ftp-server.

– Rätt som det är behöver man komma åt en ritning från ett tidigare projekt – då finns det inte tid för huvudkontoret att leta efter dokument och maila över dem.

Applied Engineering har tidigare använt molntjänster i stället för en egen server, men när de kikade närmre på användarvillkoren kände de att det inte kunde garantera kunderna den sekretess som krävdes.

– Om Homeland Security vill titta på det som ligger upplagt i din Dropbox så får de göra det, och med rätt motivering kan ju en ritning av en osthyvel tolkas som en kärnvapenattrapp. Det är inte särskilt troligt, men vi vill utlova fullkomlig sekretess och därför är vi väldigt försiktiga med vår information.

Digitalt företagande = hållbart

I förlängningen bidrar Applied Engineerings mobilitet inte bara till ökad flexibilitet för medarbetarna och kortare projekttider för kunderna – det innebär också en mindre miljöpåverkan.

– Vi är miljöcertifierade och går igenom vår miljöinverkan varje år. Där blir det tydligt hur lite papper vi använder och hur många fysiska möten vi ersätter med telefonkonferenser eller webbsamtal. Det är inget vi tänker på längre, men det gör en väldig skillnad.

Till syvende och sist, berättar Carl-Johan, handlar företagets strävande efter mobilitet om att skapa tillgänglighet i en tidspressad bransch.

– Våra kunder har tajta tidsscheman. När de ringer kan vi inte säga ”Vi tittar på det när vi kommer in till kontoret” – de måste ha svar direkt. Det är så vi bygger upp bra samarbeten och får kunderna att komma tillbaka.

LÄS MER: Så enkelt gör du ditt företag digitalt