Digitalisera företaget – så här kommer du igång

5 februari, 2021

Digitalisera företaget 2021
Foto av: AdobeStock

Dags att digitalisera företaget? Helt rätt. Omvärlden förändras snabbare än någonsin och det gäller att hänga med. Här är tre steg du kan ta för att digitalisera företaget redan idag.

Som du vet förändras världen snabbt och tack vare corona har digitaliseringen gått snabbare än väntat. Många anser faktiskt att digitaliseringen gått fem år snabbare än vad man förväntat sig.

I vissa branscher har digitaliseringen kommit väldigt långt, medan andra fortfarande har en stor del pappersarbete och manuella rutiner för det dagliga arbetet. Detta gäller både interna processer och externa – såsom marknadsföring och försäljning.

Så – varför ska du som företagare snabbt digitalisera företaget? Och hur gör du? Det ska vi gå igenom just här.

Digitalisera företaget – varför?

Att driva företag är ett stort projekt – även om du är ensam eller bara har några få anställda. Du behöver ta hand om bokföringen, skicka fakturor, redovisa moms, skicka rapporter, betala löner och ta hand om väldigt mycket administration som äter tid från det viktigaste – försäljning och utveckling.

Vår gissning – du älskar inte den här delen av företagandet. Kanske har du redan tagit hjälp av leverantörer som utför vissa av uppgifterna åt dig, eller så gör du dem fortfarande själv för att spara pengar.

Här finns första anledningen för dig att digitalisera företaget. Ekonomi- och administrationspocesser är väldigt smidiga att digitalisera idag. Fakturor, påminnelser, inkasso, lönehantering etc kan i princip sköta sig själva, kanske med lite hjälp av någon som ser till att det blir rätt.

Du spar massor med tid och energi, och i långa loppet också pengar. Dessutom får du snabbt en ständigt uppdaterat ekonomi, som hjälper dig att ta snabbare och bättre beslut. Det kan vara avgörande!

Digitalisera företagets ekonomi

Lås oss ta ett exempel. Om du har ett digitalt flöde för företagets ekonomi kan det exempelvis fungera så här.

 1. Du skickar fakturor direkt via ett smart bokföringsprogram som finns online
 2. Påminnelser och ev inkasso går ut automatiskt (efter vissa regler) utan att någon behöver göra ett manuellt arbete
 3. Betalfiler mellan bokföringsprogrammet och banken är automatiserade. Om du vill, kan du ha en attestfunktion i antingen bokföringsprogrammet eller på banken (eller både och)
 4. Du kan automatiskt få ur rapporter för resultaträkning och balansräkning.
 5. Löner hanteras också smidigt med betalfiler till banken.
 6. Körjournal sköter du enkelt med en app.
 7. Likaså för kvitton. Ta bild på dem direkt i appen och ange några få uppgifter. Spar oändligt tid jämfört med de klassiska kvitto-påsarna. Ett exempel på kvitto-app är Skovik.

På samma sätt kan du tänka kring alla företagets områden – allt från produktion till försäljning.

Lyssna här: Så kommer AI och digitalisering påverkar ditt företag

Digitalisera företaget – du får en bättre vardag!

Om du lyckas digitalisera företaget skapar du en mer mobil vardag – du kan i princip jobba var som helst genom mobilen. Du kan skicka fakturan direkt från mobilen när du lämnar kunden, du kan fylla i körjournalen i appen när du stannar bilen och du kan fotografera kvittot direkt efter inköpet. Tänk vad energi och tid det sparar i längden!

Är digitalisering svårt?

En viktigare fråga är: kommer företaget att klara sig i längden om jag inte förstår och jobbar med digitalisering? Det är tveksamt. I princip alla områden går mot ökad digitalisering, och på nästan alla områden kan du öka konkurrenskraften med ett digitaliserat arbetssätt.

Här är några av konkurrensfödelarna du kan få med smart digitalisering

 • Smidigare och snabbare flöde. Du kan enkelt att dela och skicka data internt och till kunder.
 • Du blir mer mobil. Jobba var ni vill och slipp administrationen på kvällarna.
 • Ni får större kontroll över företagets ekonomi. Då blir det lättare att ta beslut.
 • Säkrare sätt att lagra data. Såklart använder du back-up!
 • Om du lägger mindre tid på administration, får du mer tid att skapa intäkter.

Digitalisera företaget på egen hand

Så kan du digitalisera företag själv eller behöver du ta hjälp? Det beror som alltid på. Ett ekonomiflöde är ganska enkelt att automatisera, det hjälper vi dig med här.

Läs mer: Så automatiserar och digitaliserar du företagets ekonomi

Andra processer kan vara mer avancerade – till exempel hur du bygger en marknadsföringstunnel eller en säljtunnel. Här är vår rekommendation att ta hjälp att bygga en struktur, som ni sedan äger och kan utveckla själva. Det är egentligen inte så svårt, men det finns en barriär.

Du kan också enkelt digitalisera företagets kommunikation med appar som Slack, eller digitalisera företagets projekthantering med appar som Asana.

#växatillsammans – detta gör vi för att hjälpa dig och ditt företag just nu

Den här artikeln är en del av vår kampanj #växatillsammans. Under två månader lägger vi 100% fokus på att hjälpa dig och ditt företag att växa i annorlunda tider. Vi gör det genom inspiration, kunskap och verktyg som verkligen gör skillnad – och genom att dela historierna från Sveriges företagarhjältar. Och vi gör det tillsammans.

#växatillsammans är ett samarbete mellan Visa, världens största nätverk för betalningar, och våra sajter Driva-eget.se och Mittföretag.com.

Här kan du läsa mer om #växatillsammans och hur vi hjälper ditt företag just nu.

visa.se/foretagshjalpen får du tips och råd om hur du digitaliserar ditt företag och ställer om för en ny framtid. Du får också verktyg och tips för att nå fler kunder.
#växatillsammans är ett samarbete medDigitalisering
Foto av: AdobeStock
Digitalisering av ditt företag – här är 3 smarta verktyg