10 krav du borde ställa på din redovisningsbyrå

31 mars, 2019

Redovisningsbyrå och Avdrag för företags deklaration

Har du som företagsledare fullständig koll på företagets ekonomi? Om inte, läs den här guiden. Lär dig vilka tio krav du borde ställa på din redovisningsbyrå, och hur det förändrar både företagets överlevnadschanser och din nattsömn.

1. Din redovisningsbyrå ska vara proaktiv

Det låter självklart, men hur ofta har de ringt upp dig och kommit med tips om hur du kan göra saker bättre?

De flesta redovisningsbyråer är reaktiva och gör bara vad de blir tillsagda. Ställ krav på att de kvartalsvis ska komma med förslag på hur du kan effektivisera eller automatisera din ekonomi, hur du kan förbättra dina nyckeltal (för du har väl några idag?) eller hur du kan maximera vinsten utan att maximera skatten.

2. Din redovisningsbyrå ska ta taktpinnen

Du är ingen redovisningsexpert – det är därför du har anlitat en redovisningsbyrå! Du ska inte komma med förslagen om hur ni bygger en ultimat, automatiserad och digitaliserad ekonomiprocess, det borde byrån göra. Om du funderar på att anlita en ny redovisningbyrå och de inte direkt visar hur din ultimata ekonomiprocess skulle kunna se ut, välj en annan!

3. Din redovisningsbyrå ska vara expert

Skatteeffekter, bolagsstruktur, smarta ekonomifunktioner, nyckeltal, moms etc etc. Din redovisningsbyrå ska klara av alla dina frågor, annars finns det andra byråer som gör det. Be dem tydligt lista sin kompetens i relation till dina behov. Det finns byråer som kan bokföra, och det finns byråer som ser hela bilden. Du ska definitivt välja en som ser hela bilden, det kan göra enormt stor skillnad för din ekonomi.

4. Din redovisningsbyrå ska sätta ramar

Du vill inte betala för mycket, men du vill heller inte få en dålig tjänst. Nyckeln är att sätta supertydliga ramar, och helst också ett fast pris (så att du kan budgetera rätt). Bestäm exakt vad du ska göra och vad redovisningsbyrån ska göra, och när det ska göras. Exempelvis:

Du fakturerar och attesterar leverantörsfakturor en gång i veckan, alltid samma dag. Till denna dag ska bokföringen vara avstämd av byrån och alla inkomna leverantörsfakturor (som skickas direkt till byrån) vara upplagda i systemet. Allt annat än fakturering och attestering sköter byrån, till exempel påminnelser och löner.

Om ni har tydliga rutiner och deadlines, kan du begära ett lägre fast pris (så länge du sköter din del av avtalet).

5. Din redovisningsbyrå ska vilja automatisera

Om byrån vill sköta allt manuellt hänger du med ”old school”-gänget och betalar troligen alldeles för mycket. Se till att de automatiserar fakturaflöden, löner, attesterna, kvittohantering och körjournaler. Det finns smidiga digital tjänster för alla dina behov som spar massor med tid och pengar. Be din redovisningsbyrå komma med ett förslag på hur ni kan automatisera och digitalisera hela ekonomiprocessen.

6. Din redovisningsbyrå ska fakturera i tid

Konstigt nog är redovisningsbyråer ofta dåliga på att skicka sina egna fakturor i tid (skomakarens barn…). Ställ krav på att du ska få deras faktura månadsvis och i tid (jag talar av egen erfarenhet, en gång fick jag en årsfaktura som helt ställde mina kalkyler ur spel.)

7. Din redovisningsbyrå ska inte fakturera utan varning

Välj fast pris om du har möjlighet och definiera exakt vad som ingår i det priset. Ställ också som krav att all fakturering över det fasta priset, måste godkännas av dig. Redovisningsbyrån måste alltså säga till innan de gör ett jobb som ligger utanför det fasta priset.

8. Din redovisningsbyrå ska göra snygga och tydliga rapporter (grafer!)

Konstigt nog ett område till där många redovisningsbyråer fallerar. Ställ som krav att dina likviditetsrapporter, resultaträkningar och balansräkningar ska vara snygga, enkla och lättförståeliga. De ska innehålla dina nyckeltal och förklaringar kring dessa, samt allra helst byråns råd kring vad som skulle kunna göras ännu bättre.

De flesta byråer tar bara ut rapporter direkt ur systemet, utan några instruktioner och råd. Bra byråer tänker längre, så ställ det som krav.

9. Din redovisningsbyrå ska”göra allt”

Välj en redovisningsbyrå som har all kompetens in-house eller i sin absoluta närhet. Det tar kraft om du ska hitta skatteexpertis och bolagskunskap på annat håll.

10. Din redovisningsbyrå ska fixa privatekonomin

Redovisningsbyråer är ofta okej på att sköta företagets ekonomi, men sällan erbjuder de spontant tjänster för din privatekonomi. Det är dumt. Fråga om de också kan sköta din privata deklaration och ge rådgivning kring din privata ekonomi i relation till företagets.

Minimikravet på din redoviningsbyrå bör vara att de ska förstå dina privatekonomiska mål och hjälpa dig att bygga företaget för att nå dem. Hur många redovisningsbyråer ställer den frågan?