5G-nätet är här – detta behöver du veta

17 augusti, 2020

Hur fungerar 5G? När kan mitt företag börja använda det? Och hur skiljer sig 5G från 4G? I den här guiden går vi igenom allt om 5G-nätet och berättar hur nätet kan skapa nya affärsmöjligheter för ditt företag.

5G-­nätet är en förutsättning för det digitaliserade samhället då den generella dataanvändningen i Sverige ökar med omkring 30 procent varje år. För att utvecklingen ska kunna fortsätta, och för att vi ska kunna digitalisera fler processer, behöver vi kraftigt öka kapaciteten i det mobila nätet.

Med 5G får vi snabbare snitthastigheter, snabbare topphastigheter och snabbare svarstider. Tele2:s 5G-nät blir också stabilare, säkrare och mer hållbart.

Sveriges första 5G-nät lanserades av Tele2 i Stockholms innerstad den 24 maj och från den 24 juni kan även kunder i Göteborg och Malmö använda 5G-uppkoppling. Teknikskiften skapar alltid frågor och förhoppningar, och därför låter vi Tele2:s experter förklara hur nätet fungerar och hur ditt företag kan använda det för att skapa bättre affärer och nya tjänster.

Läs mer: Så här kan ditt företag få 5G-uppkoppling.

5G jämfört med 4G – hur stor är skillnaden?

5G-nätet använder en större bandbredd än 4G-nätet. I 5G är bandbredden 100 MHz jämfört med 4G-nätets 20 MHz, vilket ger en indikation på hur stor skillnaden är. Detta möjliggör mycket högre hastigheter i 5G än i 4G.

– Tele2 har nu lanserat 5G på 80 MHz bandbredd, och det gör att vi kommer upp i över 1 Gbit/s i hastighet, berättar Björn Lindberg som är ansvarig för utbyggnaden av Tele2:s 5G-nät. 

Björn Lindberg – Tele2

Just nu är Tele2 den enda av de svenska operatörerna som erbjuder 5G på den här nivån. Övriga operatörer har än så länge inte samma spektrum på bandbredden, vilket gör att de inte kan komma upp i samma hastigheter.

För att illustrera skillnaden mellan 5G och 4G, kan vi ta fordons inbromsningssträcka som exempel. När 5G-nätet i framtiden får full effekt, skulle en självkörande bil kunna få information om att stanna på 5 millisekunder. Med dagens 4G-teknik är motsvarande siffra 50 millisekunder. 

Och vad innebär det i praktiken? En bil som kör i 100 km/h hade med 4G fortsatt köra i 1,5 meter innan den börjat bromsa, medan en bil med 5G-uppkoppling hade börjat bromsat efter 1,5 decimeter. 10 gånger så snabb svarstid skulle ge 10 gånger kortare sträcka innan inbromsningen börjar. Det räddar liv, och det är med kortare svarstider vi möjliggör självkörande bilar men också tjänster som Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR).

Vilka företag har behov av 5G-nätet?

5G-nätet innebär en lång rad nya möjligheter för dig som driver företag. För det första blir det mycket enklare att få bra uppkoppling och stor kapacitet på ett kontor eller i en fastighet där det inte finns fiber. 

5G kommer också att ha stor inverkan på utvecklingen av “Internet of Things” (IoT), och med det nya nätet kommer vi få se nya användningsområden som tidigare varit svåra att genomföra.

– 5G ger helt andra möjligheter att koppla upp enheter och apparater till nätet, berättar Björns kollega David Bergstedt som är marknadschef för Tele2 IoT. Ta övervakningskameror till exempel. De skickar stora mängder data och då krävs ett stabilt och snabbt nät, och för den typen av uppkopplade enheter kommer 5G att fungera väldigt bra.

David tror att företagare kommer att leda utvecklingen av produkter och tjänster i spåren av 5G, och skapa allt från självkörande fordon till helautomatiserade lagercentraler och distansoperationer. Och eftersom vi bara är i början av teknikutvecklingen med 5G är möjligheterna hisnande och nya användningsområden kommer att utvecklas efter hand.

David Bergstedt – Tele2

– Och glöm inte möjligheten att skapa privata nät, fortsätter David.

5G är nämligen byggt för att kunna koppla upp privata 5G-lösningar på till exempel ett fabriksområde, ett stort kontor eller i en gruva. Då kan du integrera ditt privata 5G-nät med din egen infrastruktur och få en snabbhet, räckvidd och säkerhet som är svår att nå på annat sätt. Och om du lämnar ditt privata nät kan du gå över och använda det publika 5G-nätet helt sömlöst.

Läs mer: Här får du svar på dina vanligaste frågor om 5G-nätet.

Hur förbereder jag mitt företag på 5G-nätet?

För att ta del av 5G-nätet krävs att hårdvaran är 5G-kompatibel, vilket gäller både mobiltelefoner och routers. Och de flesta modeller som kommer ut på marknaden idag är 5G-anpassade.

– Och vill du göra ännu fler 5G-anpassningar i ditt företag kan du kontakta oss på Tele2 så hjälper vi gärna till, säger David.

Hur får mitt företag 5G?

Tre saker behöver uppfyllas för att ditt företag ska kunna använda 5G. Du behöver vara i ett område som omfattas av 5G, din hårdvara behöver vara 5G-kompatibel och du behöver ha ett abonnemang där 5G ingår.

Testa här: Har ditt område 5G-täckning?

 När är det dags att byta till 5G?

Utbyggnaden av 5G har nyss startat och kommer att pågå under ett antal år innan hela Sverige har tillgång. Först ut är storstäderna som kommer att få 5G under 2020, och därefter aktiveras övriga delar av Sverige. 

– Förberedelser av vårt befintliga 4G-­nät pågår för fullt för att övergången till 5G ska gå så smidigt som möjligt.  Som en del av det arbetet moderniserar vi vårt redan prisvinnande och rikstäckande 4G-­nät vilket kommer innebära en kapacitetsökning på mellan 50–200 procent.  Vi kommer med andra ord att öka kapaciteten för 4G rejält, parallellt med utbyggnaden av 5G. Det kommer alltså fortfarande vara möjligt att använda en mobil med enbart 4G-­stöd i många år framöver, berättar Björn.

Kan 5G ersätta WIFi och bredband?

5G kan vara ett perfekt alternativ där det inte finns fiber och WiFi, eftersom 5G-nätet har samma egenskaper gällande hastigheter och svarstider.

– Men som företag är det bra om ni har redundans och då rekommenderar vi att använda de olika teknikerna samtidigt, tipsar Björne.

Troligt är dock att 5G kommer att ersätta många av de fasta installationer som finns idag, oftast de med lägre hastigheter och kapacitet.

Är 5G farligt på något sätt?

Det har funnits en viss skepsis till 5G-nätet och många undrar hur det kommer att påverka oss människor och vår omgivning.

– 5G är inte farligt på något sätt. Sveriges expertmyndighet i frågan, Strålsäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns några hälsorisker med exponering av radiovågor som kommer från mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation. Och Tele2 bygger självklart sitt 5G-nät helt i enlighet med de säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram, avslutar Björn.

Läs mer: Detta säger Strålskyddsmyndigheten om magnetfält och trådlös teknik.

Läs också: 11 frågor om 5G du vill veta svaret på.