11 frågor om 5G du vill veta svaret på

11 augusti, 2020

Få svar på alla dina frågor om 5G i vår fråga/svar. Här får du veta när ditt företag kan ta del av 5G, vilken kapacitetsökning du kan förvänta dig och om 5G-nätet är säkert. Plus mycket mer förstås.

I maj lanserade Tele2 Sveriges första 5G-nät i Stockholm, vilket snabbt efterföljdes av Göteborg och Malmö. Redan från start kommer kunderna i Stockholm att få hastigheter på över 1 Gbit/sekund, vilket är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

Och frågorna är många om den nya 5G-nätet. Därför har vi tagit fram en “fråga/svar” med de vanligaste frågorna och svaren du är nyfiken på.

Frågor och svar om 5G

Följande frågor kommer du att få svar på i den här guiden. Klicka på en fråga för att komma direkt till svaret.

Om 5G

H4: Om 5G-abonnemang, täckning och uppkoppling

Om säkerheten i 5G

Om 5G och strålning

Läs också: 5G-nätet är här – detta behöver du veta.

Vad är 5G?

5G är en snabbare, säkrare och mer pålitlig mobil uppkoppling. Med 5G blir det möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, vilket är en förutsättning för den tekniska utveckling vi ser i samhället.

Vilka är fördelarna med 5G?

 • Du kan surfa snabbare
 • Du kan streama med högre upplösning
 • Du kan överföra filer snabbare
 • Du får bättre kvalité på dina videosamtal
 • Buffrandet minskar
 • Du får bättre spelupplevelser när du spelar online
 • Uppkopplingen blir bättre i folksamlingar där många använder nätet samtidigt
 • Nätet blir mer pålitligt när det belastas hårt
 • 5G-nätet är säkrare och mer robust med ny säkerhetsteknik som möjliggör bättre och snabbare autentisering och kryptering av uppkopplade enheter.

Läs mer: Så här kan ditt företag få 5G-uppkoppling.

Hur kan företag använda 5G för att utveckla sin verksamhet?

H2: Hur kan företag använda 5G för att utveckla sin verksamhet?

Visst kommer privatpersoner att ha stor nytta av 5G men framförallt är det företagen som kan dra nytta av det nya nätet. Här är några exempel:

 • Koppla upp fler smarta produkter som kan fatta realtidsbeslut.
 • Möjliggöra tekniker som Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR) som behöver den här typen av kapacitet.
 • Göra det möjligt att bättre prioritera specifika tjänster eller trafikslag. Ta ett sjukhus till exempel, vem ska ha den bästa uppkopplingen? Patienten i väntrummen som sitter och tittar på Facebook eller roboten som samtidigt utför en hjärtoperation?
 • Hantera stora datavolymer med snabbare filöverföring samt bättre och snabbare verktyg för autentisering och kryptering av datatrafik.

Det har redan pratats mycket om det men är värt att nämna igen. Kapacitetshöjningen med 5G-nätet skapar möjligheter för avancerade digitala tjänster som självkörande bilar, övervakningssystem och distanssjukvård till glesbebyggda regioner. 

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

Framförallt högre hastigheter och snabbare svarstider. 5G möjliggör också att bygga fristående nät (privata nät) baserade på antingen 4G eller 5G. Dessa nät utgår från kundernas specifika krav. Ofta finns detta behov i särskilda miljöer där det ställs höga krav på egenskaper som låg fördröjning, hög hastighet och ökad säkerhet. Ett exempel på det är tillverkningsindustrin.

4G kan med dagens teknik nå topphastigheter på närmare 300 Mbit/sekund, att jämföra med över 1 Gbit/sekund i Tele2:s 5G-nät. Just nu är Tele2 den enda av de svenska operatörerna som erbjuder 5G på den här nivån. Övriga operatörer har än så länge inte samma spektrum på bandbredden, vilket gör att de inte kan komma upp i samma hastigheter.

När kan jag börja använda 5G-nätet?

Tele2s 5G-nät är nu tillgängligt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kunder med ett abonnemang hos Tele2 där 5G ingår och en 5G-kompatibel mobiltelefon kan använda nätet. Samsung är Tele2:s första officiella partner att 5G-certifieras.

Får alla företagskunder automatiskt 5G på sina abonnemang?

Alla Tele2-kunder med ett abonnemang där 5G ingår och en 5G-kompatibel mobiltelefon har fri tillgång till Tele2:s 5G-nät. Modeller och erbjudanden kommer att lanseras löpande.

Testa här: Har ditt område 5G-täckning?

När lanseras 5G utanför storstäderna?

Det kommer att ta några år innan Tele2:s 5G-nät är utbyggt i hela Sverige. Framförallt är det kundernas behov som styr utbyggnaden, och oftast är efterfrågan störst i storstäderna.

Framförallt handlar utbyggnaden om att att byta ut befintlig utrustning, snarare än att bygga nya basstationer. Idag delar Tele2 och Telenor 4G-nät. Därför är det också en naturlig väg framåt att skapa ett gemensamt och rikstäckande 5G-nät tillsammans. Ett gemensamt 5G-nät blir också ett mer hållbart och energieffektivt sätt än att bygga varsitt.

Kan jag använda 5G på min nuvarande mobiltelefon?

Bara om den är 5G-kompatibel. Mobiltelefoner som inte är 5G-kompatibla kommer fortsätta fungera som vanligt i de befintliga näten.

Blir det nya 5G-master överallt?

I Tele2:s 5G-utbyggnad är det framförallt befintliga 3G- och 4G-master som uppgraderas till 5G, men visst kommer det att behövas nya master för att säkerställa tillräcklig täckning och prestanda. I Sverige ökar datakonsumtionen med i snitt 30 procent per år, vilket innebär att mobilnätet hela tiden behöver byggas ut.

Hur säkert är 5G-nätet?

Tele2 jobbar konstant med att säkerställa en branschledande informations- och driftsäkerhet i sitt 5G-nät.

Innebär utbyggnaden av 5G-nätet ökad strålning?

Sveriges expertmyndighet i fråga om mobilstrålning, Strålsäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns några hälsorisker med exponering av radiovågor som kommer från mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation. Här kan du läsa mer om de säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. Tele2 bygger sitt 5G-nät i enlighet med dessa säkerhetskrav.

Radiovågorna från 5G kommer att ligga på liknande nivåer som det nuvarande mobilnätet. Tele2s 5G-nät kommer att följa säkerhetskraven från Strålsäkerhetsmyndigheten, som du kan läsa mer om här.

 Läs mer: Här får du svar på ännu fler frågor om 5G-nätet.