BETA

Företagare? Undvik ekonomisk krasch i lågkonjunktur

28 maj, 2019

En lågkonjunktur kan ligga runt knuten. Har du förberett ditt företag och säkrat dina personliga inkomster? Med den här guiden får du råden som hjälper dig att undvika en personlig krasch.

Har du en säker plan för hur ditt företag överlever en lågkonjunktur? Om inte, så kan den här artikeln rädda dig från ett ekonomiskt haveri.

Många småföretagare vittnar om att de sällan eller aldrig stannar upp och funderar över vad en lågkonjunktur skulle innebära för den egna firman – fokus är på nuet, att se till att businessen rullar på.

Dessutom är det ju inte särskilt roligt att gå omkring och tänka på eventuella framtida svackor och dåliga tider, eller hur? Det innebär att många med egna företag är rätt oförberedda när en lågkonjunktur smyger sig på. Förutsättningarna förändras ju heller sällan över en natt – antalet kunder kanske minskar successivt, uppdragen blir färre, du säljer mindre… tills katastrofen plötsligt är ett faktum. 

Är du förberedd?

Allt fler tror att en lågkonjunktur snart är på ingång. Hur skulle den påverka ditt företag och hur kan du planera för att ta dig igenom? Kan du skala ner verksamheten under en period? Kombinera med en deltidsanställning? Utöka med helt andra typer av erbjudanden? Eller måste du lägga ner helt?

Om det går åt skogen

Varje månad går över 500 svenska aktiebolag i konkurs och prognoserna tyder på en ökning under 2019. Om de åtgärder du tar till inte fungerar och du inte längre kan försörja dig genom ditt företag så behöver du ha en plan för vad som händer då – så att du klarar din ekonomi.

Att i förväg ansluta sig till SMÅA, a-kassan för småföretagare, är ett enkelt och billigt sätt att försäkra sin inkomst. Det kostar bara 128 kr / månad. Då kan du få en omställningsersättning, i väntan på ny sysselsättning. Som ansluten kan du få upp till 20 025 kr / månad, att jämföra med att stå utanför och få grundbeloppet 8030 kr / månad, som mest, före skatt.

Var smart – anslut dig idag

Du behöver ha varit ansluten till a-kassan i minst ett år för att kunna få full ersättning. Så vad väntar du på? Anslut dig till SMÅA nu och säkra din ekonomi. Då vet du att du klarar dig i en lågkonjunktur, även om ditt företag inte skulle göra det.