BETA

Sålde butiken, fick 20 020 kr/mån i a-kassa

7 maj, 2019

Jerry, 62, drev en närbutik tillsammans med sin fru Halina i 30 år. Han har jobbat sedan han var 16 och aldrig varit arbetslös. Förrän nu. Så här gjorde han för att få 20 020 kr/månad i a-kassa.

– A-kassa ger trygghet och tid att planera framåt när det väl har hänt, säger Jerry.

Många boråsare känner till servicebutiken Commerce i stadsdelen Villastaden. På gatuplanet i ett hyreshus har Halina och Jerry sålt livs, tidningar och godis till närboende och ungdomar från skolan rakt över gatan sedan 1987.

Att driva butik har inte bara varit deras försörjning; det har varit deras liv, sju dagar i veckan. Halina och Jerry har sett kvarterets unga växa upp, flytta – och komma tillbaka med egna barn. De har ordnat hemleveranser när äldre tappat orken och när en daglig stamkund inte visat sig på en vecka såg de till att eftersöka honom. Två gånger har butiken fått besök av rånare med vapen, men de har aldrig velat ge upp och stänga. De egna döttrarna är så gott som uppväxta här.

– När de var riktigt små låg de i en bananlåda bakom kassan, minns Jerry.

Läs också: Kan företagare få a-kassa?

Tillfälligheten som bestämde livet

Att Jerry och Halina blev butiksägare var en slump. Jerry jobbade som busschaufför, men en kompis med kiosk fick paret att intressera sig för affärsdrivarlivet. När kvartersbutiken i Villastaden blev till salu tog de chansen och slog till. Då kunde ingen av dem ana att detta skulle bli deras andra hem de kommande 30 åren. Ända tills i höstas, då livet tog en ny vändning.

Båda hade då under några års tid känt att det slet hårt på kropp och själ att hålla öppet 365 dagar om året, att ständigt vara nåbara och att aldrig kunna ta ut mer än två veckors semester. Dessutom hade det ekonomiskt blivit betydligt tuffare att driva butik.

– Så ringde en kille som väldigt gärna ville köpa Commerce och då bestämde vi oss. Allt har sin tid och nu var det över för vår del, berättar Jerry.

Från företagare till a-kassa

Varken Jerry eller Halina hade planerat vad de skulle göra när butiken väl var såld, eller hur de skulle försörja sig framöver.

– Vi tänkte inte så, då. Det var så mycket annat att ordna med, pappersarbete kring själva försäljningen.

När allt var klart blev det tomt. Väldigt tomt. De två första månaderna var värst, berättar Jerry. Han, som jobbat heltid sedan han var 16 år, satt plötsligt sysslolös och villrådig. Vad skulle han göra nu? Och hur skulle de försörja sig?

Som tur var hade båda två säkrat sin ekonomi för en eventuell arbetslöshet – långt tidigare.

– Vi gick med i SMÅA för ungefär 13 år sedan, eftersom det är en a-kassa för småföretagare. Du vet aldrig vad som händer med ditt företag och då är det en trygghet att vara med, säger Jerry.

Som medlemmar i SMÅA hade de nu rätt till ersättning från a-kassan. Eftersom både den som äger företaget och familjemedlemmar som arbetar i företaget kan ansluta sig till SMÅA är det en a-kassa som passar väldigt bra för familjeföretag. Till blivande egna företagare har Jerry ett råd:

– Har du en idé du tror på, gå in för den helhjärtat. Men gå med i a-kassan för säkerhets skull.

På väg mot något nytt

Halina och Jerry är färdiga med sin butik, men är inte redo att pensionera sig. Halina får full ersättning från a-kassan och planerar för framtiden, Jerry jobbar 30 procent på Systembolaget och får a-kassa upp till en heltid. Även om han inte kan styra sitt arbete på samma sätt som tidigare uppskattar han att kunna lämna jobbet när arbetsdagen är slut och inte vara anträffbar dygnet runt.

– Och jag träffar mina gamla stammisar på mitt nya jobb också, skrattar han.

Den försvunna stamkunden då, han som inte varit där på en vecka? Han låg på sjukhus visade det sig. Jerry åkte givetvis dit och levererade hans favorittidning från butiken.

Skaffa ekonomisk trygghet. Anslut dig här till SMÅA, a-kassa för företagare.