BETA

Tre tips när kunden inte betalar

10 september, 2019

Att tjata på kunder som inte betalar vill väl alla företagare slippa. Men det finns hjälp att få – läs hur här!

Lotta Petterson Brinkhoff arbetar som kundhandläggare hos Intrum. Varje månad skickar de ut cirka 110 000 inkassokrav och genomför ungefär 55 000 samtal med personer som har tagit emot ett krav. Inkassoärenden är alltså något väldigt vanligt.

Lotta har tre tips till dig vars kunder inte betalar:

1. Agera snabbt

– För att din kund ska ha respekt mot dig och betala skulden behöver du agera snabbt. Om du anlitar oss skickar vi inkassokrav och ser till att relationen mellan dig och din kund blir så bra som möjligt. Ett inkassokrav innebär inte att din kund direkt får en betalningsanmärkning eller hamnar i något offentligt register.

2. Tänk på dina egna underleverantörer

– Om din kund blir van vid att betala sent kan det drabba dig – och dina underleverantörer. Med sämre likviditet får du svårt att betala i tid. Detta kan leda till sämre relationer för dig.

3. Ta hjälp med att få betalt

– Många företag, stora som små, anlitar ett inkassobolag som Intrum för att få betalt snabbare. Företagarna säljer antingen sina fakturor eller får hjälp med att få in betalningen när den uteblir. Förutom att pengarna kommer in så signalerar detta också att du på ett seriöst sätt vill ha betalt för ditt arbete – i tid. 

Så här funkar inkasso (steg för steg)

Steg 1.

Din kund betalar inte – inte heller när du skickar en påminnelse. Du kan anlita ett inkassoföretag som Intrum för hjälp.

Steg 2.

Intrum skickar ut ett inkassokrav. Din kund har alltid åtta dagar på sig att betala från kravdatumet. Det är också när kravet har dimpt ned i brevlådan som många samtal till Intrum kommer.

Steg 3 (alternativ 1).

Kunden betalar och allt är frid och fröjd.

Steg 3 (alternativ 2).

Kunden betalar inte. Intrum gör en ärendevärdering där man kontrollerar kundens ekonomiska situation. Utifrån värderingen avgör Intrum vilken nästa åtgärd som är bäst – till exempel om de ska skicka vidare ärendet till Kronofogden.

Steg 4 (alternativ 1).

Kunden betalar äntligen.

Steg 4 (alternativ 2).

Kunden invänder mot kravet och ärendet kan komma att överlämnas till tingsrätten.

Steg 4 (alternativ 3).

Kunden bestrider inte kravet. Kronofogden fastställer skulden och försöker driva in den.

Under hela processen kan din kund höra av sig till Intrum med frågor eller för att diskutera olika lösningar.

Du kan även lära dig mer i Intrums inkassoskola

1. Vad är inkasso och god inkassosed?
2. Så går det till – inkassoprocessen.
3. Tvistemål och bestridande.