Så fungerar moms

26 augusti, 2015

Ekonomi & Bokföring moms

Har du koll på hur momsen och de olika momssatserna fungerar? Om inte får du värdefull läsning här. Varsågod, här kommer företagarnas vanligaste frågor om moms.

Vad är moms?

Moms är en mervärdesskatt som betalas på så gott som all konsumtion av varor och tjänster. Som företagare betalar du in moms till staten, men momsen är ingen kostnad. Du betalar visserligen moms på dina inköp (exempelvis om du köper en penna på bokhandeln), men i de flesta fall har du rätt att kvitta samma moms.

Enkelt förklarat ska du betala in (till Skatteverket), eller få tillbaka, skillnaden mellan den moms kunden betalar vid utgående försäljning (utgående moms) och den moms du betalar när du köper in någonting (ingående moms).

Vilken skattesats ska jag använda?

I Sverige finns det tre momssatser. 25% är det normala och används om inget annat anges.

– 25% (20% av priset) är den generella skattesatsen för moms.

– 12% (10,71% av priset) är satsen på till exempel livsmedel och hotelltjänster.

– 6% (5,66% av priset) gäller för exempelvis böcker, tidskrifter, biobiljetter och inträden till museer.

Ska jag ta ut moms av min kund?

Ja, i de allra flesta fall är företaget skyldigt att ta ut moms av kunderna.

Läs också: Vad ska en faktura innehålla?

När får jag dra av moms?

Företaget har som regel rätt att göra avdrag för den moms som ni betalar på inköp till verksamheten. Du får bara dra av moms som avser din momspliktiga verksamhet. Du får dra av momsen dels på varor som du köper för att sälja, dels på inventarier och omkostnader.

När ska jag deklarera och betala moms?

Om företagets momspliktiga omsättning är mindre än en miljon får du normalt redovisa momsen en gång om året. Det görs via en särskild momsdeklaration. Har ditt företag en högre omsättning redovisar du momsen var tredje månad (är omsättningen högre än 40 miljoner är det varje månad som gäller).

Läs mer: Här är alla avdrag du inte får missa i deklarationen. 

Måste jag vara momsregistrerad?

Ja, om du bedriver momspliktig verksamhet. Du anmäler dig via Verksamt.se. Anmälan bör lämnas 14 dagar innan verksamheten påbörjas. Till Skatteverket lämnar du också in deklarationen och betalar momsen. Sysslar du med import rekom- menderar vi att du kontaktar Tullverket.