Företagets viktigaste avdrag

6 februari, 2016

Redovisningsbyrå och Avdrag för företags deklaration

Vad får jag ta på företaget? De kostnader som är nödvändiga för att driva verksamheten är generellt avdragsgilla – men det finns vissa begränsningar. Här hittar du företagarens vanligaste avdrag.

Kostnader innan registrering

Om du är på gång att starta en enskild firma har du rätt att dra av vissa uppstartskostnader som du har haft under startåret, och året innan verksamheten kom igång. De kostnader som räknas som uppstartskostnader är sådana som hade varit avdragsgilla ifall du hade haft kostnaderna efter företagets start.

Kontor i hemmet

Du får göra avdrag i din lilla firma för kontor hemma, under förutsättningar att du har arbetat minst 800 timmar i din bostad. Schablonavdraget per år är 2000 kronor om fastigheten ägs av dig eller din make/maka och 4000 kronor om kontoret är i en bostadsrätt eller hyresrätt.

Friskvård i enskild firma

Avdrag för motion och friskvård är en förmån för anställda, därför kan du som driver enskild firma inte göra avdraget. Men du kan göra avdrag för olika typer av behandlingar som är ett led av arbetslivsinriktad rehabilitering. De dras av som sjuk- och hälsovård.

Läs mer: Så fungerar moms

Gåvor

Reklamgåvor av mindre värde och representationsgåvor, som till exempel blommor till ett kundföretag som firar jubileum, är godkänt. Men ha som grundregel att du normalt inte får göra avdrag för gåvor. Alla gåvor måste ha ett samband med din verksamhet för att vara avdragsgilla och mutor är självklart förbjudna.

Inventarier

Om inventarierna har ett värde under ett halvt prisbasbelopp (22 200 kronor exkl. moms för beskattningsåret 2014) eller en ekonomisk livslängd på högst tre år får du göra avdraget direkt vid inköp. I andra fall finns det så kallad räkenskapsenlig- och restvärdesavskrivning. Det innebär att du fördelar och drar av utgifterna under flera år.

Tjänstebil

Inköp av personbil är i normalfallet inte avdragsgillt. Driftkostnaderna för bilen får du däremot dra av om du använder bilen i ditt företag. Gällande hyr- eller leasingbil får du vanligtvis dra av 50 procent av momsen om du kör minst 100 mil per år i företagsärenden. Observera att du kan bli beskattad för bilförmån om du använder bilen för privata resor.

Missa inte: 10 exempel på skattefria förmåner

Representation vid möten eller firmafesten

Mat, dryck (även vin och sprit), teaterbiljetter, personalfest och greenfee för golfspel är alla exempel på utgifter för representation som du får göra avdrag för. Men för att Skatteverket ska godkänna avdraget krävs det att både platsen och personerna som deltar har en omedelbar koppling till din verksamhet. Se skatteverket.se för beloppsgränser.

Driver du enskild firma eller handelsbolag är det svårare att få igenom avdrag för representation än om du har aktiebolag.

Tjänsteresor

Har du uppdrag hos olika kunder och måste transportera dig till annan arbetsplats får du göra avdrag för kostnaderna som uppstår. Tjänsteresor med buss, tåg och flyg är avdragsgilla. Kör du med din privata bil gäller avdrag med 18,50 kronor per mil om du har underlag i form av körjournal.

Resor till och från kontoret

Resor mellan ditt hem och ditt kontor eller verksamhetslokal är avdragsgilla. Åker du kommunalt är det den faktiska kostnaden som du får avdrag med, kör du privat bil är det 18,50 kronor per mil som gäller och 9,50 kronor per mil för förmånsbil (6,50 kronor per mil för diselbilar). För att få göra avdrag för bil måste du föra körjournal. Observera att du bara får göra avdrag för den del av dina kostnader som överstiger 10 000 kronor.

Läs också: Tänk så här med din och företagets skatt

Motion och friskvård

Företagshälsovård såsom gymkort är en avdragsgill kostnad, men gäller endast för anställd personal. Du får också göra avdrag för vaccinationer som behövs i din verksamhet och utgifter för arbetslivsinriktad rehabilitering och förebyggande behandling, om de syftar till att någon ska kunna fortsätta ditt arbete.

Skatteverkets avdragslexikon visar på ett utmärkt sätt vilka avdragsmöjligheter som finns. Eftersom avdrag och regler kring avdrag förändras, rekommenderar vi dig att alltid ha koll på Skatteverkets hemsida för aktuell information kring procentsatser och vad du får och inte får göra.