Företagets viktiga beräkningar

9 januari, 2016

Beräkningar företag

Gör vardagen lite enklare och använd de smarta verktyg som finns för att räkna på moms, lön och investeringar. Här får du lära dig hur du ska tänka och var verktygen finns.

Räkna ut vad momsen blir

Momssatserna är 25, 12 eller 6 procent. Om du har en vara som kostar 100 kr plus moms, lägger du helt enkelt på 25 procent moms genom att multiplicera med 1,25. Då får du priset inklusive moms, det vill säga 125 kr (är momssatsen 12 procent blir det 1,12 och 6 procent blir 1,06).

Vill du räkna tvärtom, det vill säga dra av momsen från ett pris, får du räkna baklänges. Vid 25 procent moms blir det då 125 kr multiplicerat med 0,80 eller 125 kr dividerat med 1,25. Du får då svaret 100 kr.

Vill du ha hjälp att räkna ut momsen: Använd den enkla och populära kalkylatorn här

Räkna ut lön i enskild firma

Det kallas normalt eget uttag och inte i lön i enskild firma. När du bedriver enskild firma är det nämligen din vinst som är din lön. Förutom dina kostnader ska du först betala (eventuell) moms, skatt och egenavgifter. Det är från de pengar som sedan blir kvar som du kan ta ut din ”lön” och göra ett så kallat eget uttag.

Vi förklarar igen: Alltid när du fakturerar ska du lägga på moms på din faktura. Dessa pengar är inte dina egna utan betalas till Skatteverket. Så för att räkna ut din lön/uttag behöver du först dra bort momsen (kvittat med ingående moms). Sedan drar du av alla rörliga och fasta kostnader från din bruttointäkt. När du har gjort det ska du även dra av skatt och egenavgifter (som är ungefär 40 procent). Det som blir kvar är dina ”egna” pengar det vill säga din lön.

Räkna ut avkastning på din investering

Ska du göra en investering och vill veta den framtida, potentiella avkastningen? Eller vill du veta vilken avkastning ett års- eller månadssparande ger?

I den här kalkylen fyller du i faktorerna för din investering eller sparande, och får fram den framtida avkastningen med ränta-på-ränta-effekt: Spar- och investeringskalkyl