Bli expert på K10-blanketten och maximera din utdelning

25 maj, 2015

K10-blanketten brukar kallas avancerad av många företagare, men genom att bli expert på blanketten kan du spara mycket pengar och ha möjligheten att göra större utdelningar. Här reder serieentreprenören Filip Larsson ut alla dina frågetecken kring K10 och förklarar dessutom hur du kan optimera din utdelning.

Varför K10?

Som företagare har du den orättvisa fördelen av att kunna välja utdelning istället för lön från ditt egna bolag. Utdelning i småbolag som är kvalificerade andelar (dvs att du själv arbetar i företaget) beskattas med 20%. För att det då inte ska vara alltför fördelaktigt att ta ut pengar från sitt bolag på det viset, har staten kommit på en ganska finurlig lösning.

Staten vill att vi företagare ska anställa (Huvudregeln)

De företagare som betalar ut mycket löner får också möjligheten att ta ut mycket utdelning till låg beskattning. Mer konkret har du möjlighet att ta ut 50% av alla utbetalda löner som utdelning. Dvs betalar ett företag ut 10mkr i löner, har den ensamma ägaren rätt att plocka ut 5 mkr i utdelning som endast beskattas till 20% skatt. Men för att få lov att tillgodoräkna sig så mycket som 50%, måste du betala ut en viss lön till dig själv som är det lägsta beloppet av:

– 566 000 kr
– 339 600 kr + 5% av företagets totala löner

Notera att beloppen kommer att ändras från år till år. Dessa siffror är aktuella 2015-04-30.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.

Snålversionen (Förenklingsregeln)

Om du inte vill ta ut så mycket lön kan du alltid hänvisa till ”Förenklingsregeln”. Oberoende hur mycket du tagit ut i lön kan du då lägga till 155 650 kr i utdelningsutrymme.

Om du som företagare lyckas driva ett väldigt lönsamt bolag samtidigt som du anställer mycket personal blir du också rikligt belönad. Men om du däremot inte anställer en massa personal utan bara tjäna pengar genom att göra stora transaktioner (t.ex. fastighetsbolag, köper/säljer företag eller handlar med börsnoterade aktier) får du inte möjligheten att ackumulera ett stort utdelningsutrymme.

Jag har träffat flera personer, framförallt inom fastighetsvärlden, som svurit över att de haft svårt att plocka ut pengar från sitt bolag skatteeffektivt. Min personliga åsikt är att jag tycker att det här systemet är väldigt rättvist. Om jag som företagare skapar sysselsättning åt många personer som i sin tur betalar in mycket skatt blir jag som företagare belönad i form av en skatterabatt på utdelning från mitt egna bolag.

Ackumulerad K10

K10-blanketten ska du allra helst lämna in vid varje deklaration. Missar du att börja lämna in din K10:a, så kandu i efterhand lämna in den retroaktivt. Men mitt tips är att verkligen sätta sig in i reglerna och hålla K10-blanketten uppdaterad varje år. Då kommer du få större förståelse för vilka möjligheter du har att påverka den inför nästa år.

Om du inte plockar ut någon utdelning får du spara utdelningsutrymmet till framtiden. För varje år som du inte plockar ut utdelningen får du räkna upp det gamla utdelningsutrymmet (för närvarande är det med 5,09% per år).

Tips och trix

Många företagare har tjänstebil via sitt bolag som du betalar genom att förmånsvärdet dras på din lön. Din egna lön som står till grund för om du får lov att använda huvudregeln eller inte, baseras endast på kontanta utbetalningar som har skett från ditt bolag. Likaså är dina anställdas lön också endast baserat på kontant utbetalning. Har ett företag många tjänstebilar kan beloppen bli betydande för hur stort utdelningsutrymme du kan få ta del av.

Exempel: Om du tar ut 30 000 kr i månadslön har en en förmånsbil för 4 000 kr i månaden är den kontanta lönen 26 000 kr. Men om du istället betalar 30 000 kr i lön och i en annan transaktion betalar in 4 000 kr till dig företag, så är din kontanta lön 30 000 kr (360 000 kr på årsbasis).  Du kan på så sätt ”minska kravet” på din egna lön och kanske ändå få lov att använda huvudregeln.

Bli expert på 3:12 reglerna och din K10-blankett

Alla företagare borde verkligen sätta sig in i vad K10-blanketten kan innebära för dig. Problemet är oftast att dagen som man behöver sin K10-blankett är det oftast för sent att göra något åt det. K10-blanketten måste du hålla koll på även de åren som ditt företag inte är lönsamt. Om du optimerar ditt utdelningsutrymme varje år sparar du väldigt mycket pengar den dagen som du har möjlighet att göra större utdelningar, alternativt säljer ditt företag.

Nu är det långt till nästa årsskifte, men när det börjar närma sig så är det viktigt att ha koll på hur mycket lön du har betalat ut till dig själv (eller närstående t.ex. maka/-e).

Den här artikeln ska inte ses som en komplett manual för att optimera sitt utdelningsutrymme. Rådgör med din revisor eller Skatteverket för att vara säker på att du gör rätt utifrån de förutsättningarna som du har i ditt bolag.

Filip Larsson är entreprenören som bland annat har startat Photago och DLL-flies.com. Vill du veta mer? Klicka in på filiplarsson.com.