5 sätt att bli ekonomiskt oberoende

29 mars, 2016

Vill du liksom jag bli ekonomiskt oberoende? Bra. Jag har tittat på fem strategier för att lyckas bli ekonomiskt oberoende, och hur lång tid det tar. Ska jag ta den säkra eller äventyrliga vägen?

Uppdrag #2 Bli Ekonomiskt oberoende är ett av de mest utmanande uppdragen i Livet på 500 dagar. Om det hade varit lätt hade alla gjort det. Och den största utmaningen är att lyckas på bara 500 dagar.

Låt oss först skilja på ekonomiskt oberoende och ekonomiskt fri. Min definition är följande:

Ekonomiskt oberoende

Innebär att du har så stora passiva inkomster att du kan täcka dina kostnader utan att använda din lön. Det vill säga, som ekonomiskt oberoende klarar du dig (och dina basbehov) utan att arbeta. Detta är mitt första mål, att veta att jag alltid har så stora passiva inkomster att jag klarar mig utan lön. Här kan du räkna ut hur ekonomiskt oberoende du är.

Ekonomisk frihet

Innebär att du har så stora passiva inkomster att du kan göra allt du vill, utan att använda din lön. Det vill säga, som ekonomiskt fri kan du göra allt du vill (resa, skapa, konsumera etc) utan att arbeta.

Vad behöver jag för att bli ekonomiskt oberoende?

När mina passiva inkomster är så stora att jag kan överleva på dem, utan att röra ett finger. Summan för detta (för mig, just nu) är 20 000 kronor per månad efter skatt. Vi utgår från den summan när vi tittar på vilken strategi som är bäst.

Jag har funderat och funderat, och kommit fram till fem huvudspår för att lyckas bli ekonomiskt oberoende.

5 sätt att bli ekonomiskt oberoende

1. Starta/bygga bolag och sälja det, och leva på avkastningen av vinsten.

Hur mycket kapital behövs för att kunna leva på avkastningen? Vi utgår från att kapital kan ge en årlig avkastning på 10 % (det är ungefär vad aktieindex har gett över tid). För att få ut 20 000 kr efter skatt, krävs då en kapitalbas på cirka 3,5 miljoner.

Vad är ett företag värt? I många branscher är det värt 3-5 gånger vinsten. Förenklat: Om ditt bolag gör 500 000 kr i vinst, kan du sälja det för ca 2 miljoner kr (OBS! Detta är en ordentlig förenkling av verkligheten).

Om avkastningen är 10 %, behöver du ett kapital på cirka 3,5 miljoner för att få ut 20 000 kronor per månad (passiv inkomst). Så det är ett hyggligt bolag jag måste sälja för att nå de nivåerna. Och visst finns det hyggliga värden i de bolag jag investerat i, men jag tror att värdet kommer att öka ännu mer. Dvs. inte säljläge just nu.

Svårighetsgrad (1-5): 4

2. Starta/bygga bolag och leva på avkastningen

Det vill säga, leva på avkastningen som bolaget ger, utan att jag behöver jobba med det. Krasst är det väldigt få som lyckas komma hit, men det är en ytterst trevlig tanke.

Antingen behöver jag då andra människor som gör jobbet, eller skapa ett företag med helt automatiserade processer. En e-handel kan vara aktuell, om jag jobbar med dropshipping och automatiserad kundtjänst etc. Intressant tanke för uppdrag #6 Starta en e-handel.

Bolaget behöver generera ett överskott på cirka 40 000 kr (per månad) för att jag ska kunna få ut 20 000 kr. Det är möjligt!

Svårighetsgrad (1-5): 3

3. Investera på börsen (aktier, fonder etc)

Nästan alla svenskar som investerar gör det i fonder eller aktier. Det finns dock otroligt många andra sätt att investera, och de flesta sätt kräver engagemang och kunskap.

Jag försöker leva efter regeln att investera minst 10 % av min lön varje månad. Vi antar att det är 3 000 kronor. Mestadels investerar jag i fonder (exempelvis Didner & Gerge), eftersom jag själva inte hinner följa aktiemarknaden och gärna överlåter expertisen till experter.

På 500 dagar (ca 16 månader) har jag sparat ihop 48 000 kr, om jag sparar 3 000 kr per månad. Plus ränta. Och även om ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk, krävs det en kapitalbas på ca 3,5 miljoner för att få en månatlig avkastning på 20 000 kr efter skatt. Det tar för lång tid (men principen är god!). Detta blir en strategi jag kommer att fortsätta med, men det kommer inte att ge tillräckliga resultat på 500 dagar.

Svårighetsgrad (1-5): 2 på sikt, men snudd på omöjligt på 500 dagar.

4. Investera i fastigheter

Smart, och långsamt. En hyresfastighet i en mindre stad, med hyggliga hyror, kan över tid bli en riktigt bra, och passiv, inkomstkälla. När du lyckats med ditt första projekt kan du investera överskottet i nästa fastighet, och snart är din passiva inkomst dubblad. En tänkbar avkastning är 6-10 procent per år, och detta är ofta mer ”stabilt” än aktiemarknaden.

På vår herrgård Dream Valley hyr vi ut kontor med hygglig avkastning. Det kräver inget direkt jobb (om inget går sönder). Men, vi behöver vara fullbelagda för att få ordentlig avkastning, och eftersom bolaget är nytt har vi ännu inte hyrt ut alla rum. Detta är dock en klart överkomlig väg för att bli ekonomiskt oberoende. Jag kommer att testa!

Svårighetsgrad (1-5): 3

5. Göra boenderesa i storstäderna

Fastighetsmarknaden blommar, speciellt i storstäderna, och otaliga är de som gör ”boende-resor” och blir miljonärer genom att köpa och sälja lägenheter och hus i rätt läge. Uppgången har pågått länge och det finns risk för att den kyls av.

Jag ser den här möjligheten som klart realistisk för att tjäna pengar. Nyckeln är att sälja dyrt (möjligt) och köpa billigt (svårt just nu, i alla fall i Stockholm). Om jag däremot kan sälja dyrt och lämna bostadsmarknaden i Stockholm, är det ett fullt realistiskt sätt att åtminstone tjäna bra pengar. Om du köpte en trea hyggligt centralt för två år sedan (säg för 3,2 miljoner) är det fullt möjligt att idag sälja den för en miljon extra. Ka-ching!

Svårighetsgrad (1-5): 3 (kräver inget större jobb, däremot rätt tajming och att inte omgående behöva investera i ett nytt, dyrt boende.)

Vad ska jag satsa på?

Alright, det här är fem strategier för att bli ekonomiskt oberoende. Jag kommer att satsa på 1.) Skapa en månatlig avkastning från mina bolag som jag kan leva på utan att det kräver min tid och 2.) Fylla vår fastighet med hyresgäster, som ger tillräcklig avkastning varje månad. Samtidigt investerar jag alltid 10 % av min lön, som på sikt kommer att skapa stora värden.

Vad gör du för att bli ekonomiskt oberoende? Kommentera gärna här eller i sociala medier.

Själv ska jag se Sverige-Tjeckien live och fundera över hur Zlatan placerar sina pengar.

/Gustaf

 

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter




Driva
Business Hacks Digital – Coronakrisens viktigaste event för företagare
Driva
Spara 126 arbetsdagar per år med Gustaf Oscarson på Business Hacks
Bloggar
Mingelbilder från Business Hacks i Nacka