Min utmaning: att leda andra människor

15 augusti, 2018

Jag har en påhittad sanning: att jag inte är en...

Jag har en påhittad sanning: att jag inte är en bra chef. Och att jag inte är intresserad av att dagligen och operativt leda andra människor. Jag strävar därför efter två saker:

– Att mina egna företag ska vara uppbyggda av anlitade företagare, snarare än anställda (vilket har många fördelar!)

– Och att jag alltid investerar i företag där det finns en duktig, operativ chef som älskar att leda andra människor i det dagliga arbetet.

Min typ av ledarskap

För min egen del, vill jag leda med exempel. Jag vill inte säga åt någon annan vad de ska göra. Jag vill inte styra någon i detalj. Jag är fullkomligt ointresserad av långa möten och att lyssna på problem som inte är problem. Därför älskar jag min princip sedan tre år tillbaka.

Jag jobbar bara med människor som motiverar sig själva. Som tar på sig ett uppdrag och ser till att det blir gjort. Som sköter sig själva, och tar 100 % ansvar för sitt jobb.

Det innebär att jag idag bara jobbar med företagare. Det stämmer förstås inte in på alla, men i min värld har det följande fördelar.

Fördelarna med att anlita företagare

– Jag lägger en beställning och en budget, och vet exakt vad jag får för pengarna. En viss insats ska ge ett visst resultat, och jag betalar för resultatet.

– Alla som jobbar med oss motiverar sig själva, eftersom det är deras eget företag.

– Istället för veckomöten, eftermiddagsmöten och utvecklingssamtal, ses vi en gång per kvartal och sätter alla mål. Det spar otroligt mycket tid.

– All kommunikation sker via vår smarta projektsystem (i vårt fall Basecamp). Inga mail. Inget småsnack. Bara fullt fokus på att skapa fantastiska saker och nå våra mål.

– Och, det allra bästa: vi kan ge människor möjligheten att skapa livet på sina egna villkor. Våra medarbetare kan jobba var de vill, när de vill, på vilket sätt de vill. Så länge de når sina mål. Och det är något vi älskar att bidra till. Frihet!

Tråkigt? Underbart!

Du kanske tycker att det låter tråkigt, att inte ses varje dag på en arbetsplats. Fika ihop. Snacka över en kopp kaffe. Men så känner inte jag. Jag vill vara fri att göra vad jag vill, på vilken plats jag vill, varje dag. Och de företagare vi jobbar med, älskar det också!

Min uppgift som ledare blir alltså att leda med exempel. Att sätta standards, att sätta ramar, och alltid se till att följa dem själv. Och att dela en krispig vision som får människor att älska att jobba med oss. Där har jag mycket att lära, och försöker därför suga in så mycket jag bara kan från världens främsta ledare.

Läs här: Världens främsta ledare berättar – så leder du andra människor

Så om allt är påhittat, fundera på hur du vill bygga ditt företag. Hur du vill leva ditt liv. Och hur du vill leda människorna omkring dig?

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån
Ledarskap & Styrelse
Världens främsta ledare berättar – så leder du andra människor
Ledarskap & Styrelse
Ledarens 5 viktigaste uppgifter – vilka följer du?