Sökmotoroptimering – så skriver du texter

18 juli, 2008

I första delen av sökmotoroptimeringsskolan gick vi igenom hur du...

I första delen av sökmotoroptimeringsskolan gick vi igenom hur du skriver titlar och rubriker på din hemsida. Nu är det dags att prata om texterna du har på din sida (eller i exempelvis en annons på Internet). Se till att vara med från början, vi kommer med nya sökmotoroptimeringstips ofta framöver.

Grundläggande för dina texter är att de ska vara skrivna så att dina kunder kan hitta dem. Det är alltså viktigt att använda termer som dina kunder använder för att söka efter ditt företags tjänster. Tänk igenom vilka termer som dina potentiella kunder använder och undvik fackord som kanske du är familjär med, men som dina kunder inte känner igen.

Missa inte heller de här 10 tipsen om sökmotoroptimering

Skriv också din text så att det är lätt för din kund att läsa och förstå vad du erbjuder. Börja med att skriva det viktigaste i ditt erbjudande (eller vad det nu kan handla om) och ta senare upp bisysslor som ditt företag erbjuder. Detta är också bra ur ett sökoptimeringsperspektiv då Google värderar de första 20% i din text högre än de senare 80%. Grundregeln är alltså att det viktigaste kommer först.

Densiteten, dvs. antalet gånger som nyckelord återkommer, ska vara relativt hög. Detta innebär att om du är en frisör ska ordet frisör och ex. klippning förekomma oftare än andra ord i dina texter. Varför? Jo, dels för att användaren lättare får en uppfattning om vad det är ditt företag erbjuder. Dels för att Google kommer att ranka din annons högre utifrån dessa ord då den ser att du lägger stor vikt på dem.

Slutligen, se till att alla dina texter och annonser är rättstavade, lättlästa och tydliga. Dina texter är ditt ansikte mot dina kunder och på samma sätt som en snygg butikslokal ser inbjudande ut ska också dina texter visa upp ditt företag ur sin bästa sida.

Här kan du läsa fler tips om sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering – länkar
Sökmotoroptimering – titlar och rubriker

Tipset är skrivet av Henrik Andreasson.

Vill du läsa vad Wikipedia säger om sökmotoroptimering