Finansiering för företag efter corona – här är alternativen

11 september, 2020

Det är dags blicka framåt och göra satsningarna som pausades under våren. Här går vi igenom hur banken kan hjälpa ditt företag med rätt finansiering, och tittar närmare på alternativen för finansiering av företag som finns för just nu

Sammanfattning av guiden: Vi går igenom finansiering för företag via banken, till exempel banklån, leasing, factoring och kontokredit. Vi tittar också närmare på möjligheterna med riskkapital, crowdfunding och det speciella likviditetslånet med statlig garanti under coronapandemin. Slutligen går vi också igenom alternativa finansieringskällor som Almi och Vinnova.

Frida S Söderlind, Swedbank

Till vår hjälp har vi experten Frida S Söderlind, som är ansvarig för företagserbjudande på Swedbank. Frida har hjälpt otaliga företag med rådgivning kring finansiering, och delar här sina bästa tips.

Hur kan banken finansiera företagets satsningar under och efter coronapandemin?

Banken, till exempel Swedbank, erbjuder olika lån beroende på behovet hos just ditt företag. Bland annat finns det möjlighet att ansöka om ett investeringslån för att till exempel finansiera köp eller om- och tillbyggnad av fastigheter, inköp av varor, maskiner och inventarier.

Läs mer: Här kan du läsa mer om investeringslån

Fakturabelåning, factoring och leasing

– Ett annat alternativ som både är enkelt och kostnadseffektivt är fakturabelåning, eller factoring. Det innebär att du säljer eller belånar företagets fakturor till banken, berättar Frida.

Det finns även finansieringsalternativ som avbetalning och leasing. Avbetalning kan användas vid finansiering av de flesta typer av objekt, till exempel maskiner och fordon. Det ger ditt företag möjlighet till ett högt säkerhetsutnyttjande. Vid avbetalning ägs objektet av ditt företag, men fungerar som bankens säkerhet för avbetalningsaffären.

– Leasing kan användas vid finansiering av alla objekt som har ett värde på andrahandsmarknaden, såsom maskiner och fordon. Finansieringen kan göras till objektets fulla värde, fortsätter Frida.

Läs mer: Här kan du läsa mer om fakturabelåning och factoring

Läs mer: Här kan du läsa mer om avbetalning och leasing

Kontokredit

Om ett företag har ojämnt inflöde av pengar till sitt konto kan en kontokredit vara ett bra finansieringsalternativ. Krediten kopplas till företagets bankkonto och kan nyttjas när det inte finns pengar på kontot. Kontokrediten har en fast högsta beloppsgräns som kan användas och företaget betalar bara ränta på beloppet under tiden som kontokrediten nyttjas, samt en årlig avgift.

– Krediten regleras automatiskt när det kommer in pengar på kontot vilket betyder att det inte behövs någon amortering, berättar Frida.

Läs mer: Så här fungerar kontokredit

Likviditetslån med statlig garanti under coronapandemin

För små och medelstora företag som i grunden har stabil ekonomi men har hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av covid-19, kan banker som Swedbank hjälpa till med ett likviditetslån med statlig lånegaranti. Detta lån kan du ansöka om fram till den 30 september 2020.

– Det är smart att kontakta banken för att se vilken typ av finansiering som passar ditt företag bäst. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på Swedbank så hjälper vi dig att hitta rätt lösning, tipsar Frida. 

Läs mer: Här kan du ansöka om likviditetslån med statlig garanti

Vilka företag kan få finansiering hos banken?

– Varje låneansökan bedöms individuellt beroende på komplexitet. Generellt kan man säga att banken oftast tittar på de senaste årsboksluten samt hur budgeten och kassaflödet ser ut framåt. Vi tittar även på vilken bransch man är verksam inom och hur det påverkar företaget, berättar Frida.

Vilka säkerheter banken kan ta för lånet och hur ägarnas ekonomiska möjlighet att hjälpa till om det skulle gå dåligt för företaget ser ut, är också några av de faktorer som banken tittar på.

Läs mer: Här får du en översikt av alla finansieringsmöjligheter hos Swedbank

Hur fungerar de nya likviditetslånet med statlig garanti under coronapandemin?

Likviditetslån med statlig garanti är ett lån där räntan sätts individuell utifrån företagets förutsättningar. Lånet är amorteringsfritt de första 12 månaderna. Löptiden för lånet är upp till 36 månader och företaget kan skjuta upp räntebetalningen i 12 månader, men betalar då den uppskjutna räntan i månad 12.

Vilket är högsta lånebeloppet för likviditetslånet under coronapandemin?

Det högsta lånebeloppet ett företag kan ansöka om är max 25 procent av omsättningen 2019 eller två gånger storleken för företagets lönekostnad under 2019. Om du har ett nystartat företag som startat  efter 1 januari 2019 görs en särskild beräkning.

– För att ansöka om likviditetslån med statlig garanti måste ditt företag uppfylla vissa kriterier.

Ni får ha maximalt 250 anställda och måste ha den huvudsakliga verksamheten eller säte i Sverige. Ni får heller inte bedriva finansiell verksamhet, berättar Frida.

Lånet kan ges till företag som i grunden har en stabil ekonomi före årsskiftet 2019, men som på grund av pandemin fått ekonomiska svårigheter och beräknas ha ett omsättningstapp på minst 20 procent på grund av covid-19. Lånet ska avse rörelsekapital och investeringar för företaget.

Vilka kriterier finns för likviditetslånet?

Förutom ovan nämnda kriterier, ska företaget ha en omsättning som är mindre eller lika med 50 000 000 euro (eller motsvarande i svenska kronor) eller balansomslutning som är mindre än eller lika med 43 000 000 euro (eller motsvarande i svenska kronor). Om företaget ingår i en koncern, räknas ovanstående siffror på hela den aktuella koncernen. 

– Företaget får heller inte ha erhållit kredit från en annan bank/kreditinstitut som ingår i garantiprogrammet och företaget får inte heller betala ut onormala löner, bonusar och utdelningar under kredittiden, berättar Frida.

Läs mer: Här kan du ansöka om likviditetslån med statlig garanti

Andra sätt att hitta finansiering för företag

Utöver banken finns det flera olika finansieringsalternativ för ditt företag, beroende på vilka behov ni har. Du känner säkert till att ni kan ansöka om lån och riskkapital hos Almi, och hos Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, kan ni söka finansiering till innovationsprojekt. 

– Under vissa förutsättningar kan man även få ett aktivitetsstöd via Arbetsförmedlingen när man ska starta ett företag. Dessutom finns det så klart olika riskkapitalföretag och affärsänglar som går in och finansierar företag, berättar Frida.

Finansiera med crowdfunding

Crowdfundning är också ett alternativ som har blivit vanligare de senaste åren. Istället för att en eller ett fåtal investerare går in med en stor summa pengar, så är det här en större grupp individer med mindre summor som hjälper till att finansiera företaget. Oftast sker detta via crowdfunding-plattformar.

Är riskkapital rätt för mitt företag?

Om du tar in riskkapital i företaget är det viktigt att du förstår betydelsen av det.

– Kontakta gärna banken för att se vad som händer med ditt företag om du tar in riskkapital och hur det påverkar din verksamhet både kapitalmässigt och sett till ägarstrukturen, tipsar Frida.

Tips: Här får du en översikt av alla finansieringsmöjligheter hos Swedbank

Bonus: Så skapar du en trygg företagarekonomi – med Sarah Lindholm

En gång för alla går vi igenom hur du skapar en trygg ekonomi som företagare. Tillsammans med Swedbanks Sarah Lindholm, som har hjälpt massor av företag med dessa frågor, går vi bland annat igenom:

Vad lär jag mig i poddavsnittet?

  • Vilka försäkringar du och ditt företag borde ha.
  • Hur du minskar den ekonomiska risken.
  • Fördelar och nackdelar med AB och enskild firma.
  • Hur du får ordning på pensionen.
  • Vilka juridiska dokument varje företagare borde upprätta.
  • Hur du får en riktigt bra relation med banken och mycket mer.

Lägg till avsnittet på din spellista!
Lyssna direkt här nedanför eller spara avsnittet på din favoritplattform för poddar. Klicka här för att välja Apple Podcast, Spotify eller Acast.




Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona