Så blev Emelie Schepp Sveriges hetaste författare

16 april, 2019

Emelie Schepp

Hon är Sveriges nya deckardrottning och publicerad över hela världen. Här delar succéförfattaren Emelie Schepp med sig av sina bästa tips till dig som vill starta eget förlag och ge ut din egen bok. Och om hur du hittar uthålligheten som krävs för succé.

Nu är vi nyfikna, hur började din författarkarriär?

– Efter tio år som projektledare på en eventbyrå ville jag börja skriva längre och friare än vad reportage och informationstexter tillät, och bestämde mig för att gå en kurs i konsten att skriva filmmanus. Jag blev så inspirerad av kursen att jag skrev två manus som jag skickade in till olika produktionsbolag i Sverige. Men när jag läste i Dagens industri att filmregissören Peter Dalle hade svårt att få finansieringsstöd till svenska långfilmer tänkte jag om. Och jag tänkte bok istället.

– Jag visste att jag ville skriva om en actionhjälte, en udda och komplex kvinna som bar på ett dolt och våldsamt förflutet. Åklagaren Jana Berzelius blev huvudkaraktären i ”Märkta för livet”, som är min debutroman. Jana är å ena sidan är en mycket framgångsrik åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler i samhället, å andra sidan är hon en hänsynslös kvinna som inte drar sig för att överträda lagar och regler för att dölja sitt våldsamma förflutna.

– Parallellt med arbetet som projektledare började jag skriva. Nya kapitel växte fram varje kväll när barnen hade somnat klockan 20, och efter fem månader var jag klar med första utkastet.

Varför valde du att starta eget förlag?

– Jag kontaktade de etablerade förlagen i den genren jag hade valt och väntade på deras svar i sex månader. Men det enda jag fick var ett nej från ett förlag. De andra förlagen svarade inte alls. Till slut bestämde jag mig då för att inte vänta längre. Istället satsade min man och jag allt på att starta eget förlag. Några veckor senare backade en lastbil upp på vår garageuppfart i Stavsjö utanför Norrköping, och lastade av tre pall med pocketböcker, totalt 4999 stycken. Varför 4999 kan man undra, men jag visste att jag kunde ha rätt till ett litteraturstöd om jag tryckte boken i en upplaga som understeg 5 000 exemplar, förutsatt att jag inte tryckte nya upplagor efter det.

– Men nya upplagor blev det. Böckerna sålde nämligen slut på en månad. Jag tog kontakt med traditionella återförsäljare och gav mig sedan ut på en egendesignad signeringsturné från Malmö till Sundsvall.

– Efter ett halvår hade jag sålt 40 000 exemplar på egen hand och därmed blivit Sveriges mest framgångsrika egenutgivare. I samma veva blev förlagen intresserade och erbjöd mig kontrakt. I dag tillhör jag HarperCollins som är ett av världens största förlag. Jag har ett fantastiskt team runt mig som arbetar hårt för att böckerna ska nå sina läsare.

– Nu kan jag satsa allt på författarskapet. Men det betyder inte att jag har lämnat reklambranschen helt, som författare jobbar jag fortfarande lika hårt med marknadsföring och PR. Framför allt arbetar jag hårt för att träffa läsarna, att träffa dem är det bästa jag vet. Serien om Jana Berzelius har sålts i över 800 000 exemplar och till trettiotalet länder och jag hade aldrig lyckats med det om jag hade gett upp efter det där refuseringsbrevet. Istället satsade jag verkligen allt på att bli författare och när jag vann pris som Årets deckarförfattare 2016 fick jag ett kvitto på att jag hade satsat rätt. Det är det finaste pris jag någonsin fått.

Vilka för- och nackdelar har du upplevt med att starta eget förlag?

– Den största fördelen med att vara egenutgivare är friheten att själv bestämma allt som rör utgivningen. Men det innebära också ett mycket stort ansvar. Nackdelen som egenutgivare är du måste ikläda dig alla roller i utgivningen, det vill säga, du är inte bara författare utan också distributör, marknadsförare, säljare osv. Så mycket tid går åt till allt annat som inte har med själva skrivandet att göra.

– Som egenutgivare måste man se sin bok som ett företag och precis som med vilket annat företag som helst gäller det att arbeta hårt och satsa allt man har. Visst är det tufft, men ger man ut en bok på hobbynivå får man också resultatet därefter. Att ge ut på ett traditionellt förlag innebär ofta att man har ett team omkring sig där alla arbetar med samma mål – att producera en riktigt bra bok.

– Som egenutgivare måste du sätta ihop ett eget team och det kan vara svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. Men gemensamt för alla författare, oavsett egenutgivare eller inte, är att berättelsen måste hålla, det vill säga att läsarna måste få en bra läsupplevelse. För det är berättelsen som säljer, och är den bra kommer också läsarna att rekommendera den till andra.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill ge ut på eget förlag?

1. Skriv en bra bok. Berättelsen är ofta helt avgörande.
2. Tänk professionellt i alla steg, anlita experthjälp i form av en lektör, redaktör, korrekturläsare och grafisk formgivare.
3. Om du har målet att bli bästsäljare måste du våga se boken som en produkt och våga sälja den. Boken måste förtjäna sin plats i hyllan hos återförsäljare (det gäller alla författare, inte bara egenutgivare).
4. Våga synas på mässor, sociala medier, bokcirklar, skolbesök och bokbloggare. Att marknadsföra sig själv innebär hårt arbete, mycket envishet och stort engagemang.

Sätt upp mål för dig själv, stora som små, och fira varje gång du når dem. Och ge inte upp, uthållighet är en framgångsfaktor.

Avslutningsvis, vad har du för tips till andra med författardrömmar?

– Sätt dig på rumpan och skriv. Har du en bokidé så måste du avsätta tid för att skriva, du kan inte vänta på att få 1 år ledigt i julklapp av någon. En sida om dagen är en bok om året.

Emelie-Schepp

Är du mer nyfiken på Emelie Schepp? Klicka här!




Livet på 500 dagar
#13. Skriva en bok om ”Livet på 500 dagar”
Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag