Fem nattvanor som förändrar ditt företagarliv

24 april, 2019

kvallsrutiner-kvallsvanor

Tänk om du kunde vakna upp supermotiverad varje dag – redo att ta dig an alla utmaningar i ditt företag. Vi använder oss av fem enkla knep för att få den bästa starten på dagen. Vilka använder du?

Om du fungerar som oss, vaknar du laddad och glad ibland. Och ibland vaknar du knappt alls. Det sägs ju att ”snoozers are loosers”, men hur sjutton ska vi göra för att alltid vakna på rätt sida?

Vi har fem enkla knep som vi gärna delar med oss av. Vilka använder du? Kommentera gärna här eller på Mitt Företags Facebook-sida, och berätta om dina bästa tips.

En härlig kvällsrutin

Det finns några enkla principer att följa på kvällen. Det första är att inte äta efter klockan 20, och att äta lite lättare på kvällen. Det gör att kroppen kan koncentrera sig på vila, inte på att processa kvällens 200 grams flankstek.

Andra smarta knep är att dämpa belysningen de sista vakna timmarna. Att lyssna på lugn musik. Att inte titta på en skärm efter klockan 20 (det har visat sig försämra sömnen). Vill du komma till den mer avancerade nivån, väljer du att bara använda sängen till sömn (och kärlek). Du läser i fåtöljen istället.

Ligger du och tänker mycket i sängen, och har svårt att sova? Köp en dagbok (vi gillar 5-årsdagböckerna), och skriv ner alla dina tankar. Då har du mycket lättare att släppa dem och somnar snabbare.

Hur länge ska jag sova?

Oj, det är såklart individuellt och det verkar finnas lika många idéer som det finns forskare. Mellan 6-8 timmar verkar vara standardrådet. Det viktiga är inte exakt hur länge du sover, utan kvalitén på din sömn. Din kvällsrutin är väldigt viktig för kvalitén på din sömn, så följ den noga.

Ett smart sätt att mäta kvalitén på sömnen är att föra sömndagbok. Gör en kort anteckning innan du somnar där du anger vilken kvällsrutin du har haft. Gör sedan en notering när du vaknar om hur du känner dig. För oss brukar anteckningarna tydligt visa att rutinen gör stor skillnad.

Nattens vanor

Lite kallare än i dina andra rum. Mörkt. Helt tyst. Och om du sover tillsammans med någon, ett täcke som är så stort att ni inte drar det av varandra. Det kommer du långt på.

Vakna lugnt och i rätt tid

Du vill vakna när kroppen vill vakna, inte när klockan ringer. En Wake Up-light fungerar utmärkt, och hjälper dig att vakna när kroppen sover som lättast. Det gör stor skillnad. Det finns även appar i telefonen som har samma funktion (de känner av din andning), men vi är inte helt förtjusta i att ha telefonen så nära oss på natten (strålning etc).

Det blir mycket enklare att komma upp om du har någonting att se fram emot. En god frukost, tända ljus, en varm dusch. Här kan du läsa om vad Petter Stordalen gör när han vaknar.

Morgonrutiner för mästare

Vi rekommenderar en morgonrutin a ”Hour of Power”, Tony Robbins berömda start på dagen (Läs mer om Hour of Power här. Frågar du oss har vi följande upplägg:

20 minuter fysisk aktivitet

Ett träningspass, en jogging- eller gångtur, yoga eller något annat som får igång kroppen, och säkerställer din fysiska status. Tänk att ha träningen klar redan på morgonen, och slippa stressa till gymmet på kvällen. Underbart!

20 minuter ”vision och målmedvetenhet”

Börja varje morgon med att gå igenom dagens mål, dina visioner och hur du vill vara som människa idag. Landa i hur du vill känna när dagen är slut. Skriv ned. Och följ upp varje kväll. Blev det som du hade tänkt dig? Om inte – vad kunde du gjort annorlunda?

Vi rekommenderar varmt att kombinera detta med meditation, och behöver du hjälp att komma igång är appen HeadSpace en ovärderlig vän.

Läs mer om Meditation här.

20 minuter inspiration

Välj ut din bästa inspirationsbok eller ett härligt klipp på YouTube, och starta dagen med härlig energi och ny kunskap. Om du följer Mitt Företag på Facebook får du varje morgon tips på en video som inspirerar och utvecklar dig.

Se videon där jag berättar om Hour Of Power här nedan.

Vilka morgonrutiner har du?




Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
Kontraproduktiva vanor – företagares 3 stora misstag
Personlig utveckling
Foto av: iStock
6 vanor som gör 2021 till ditt och företagets stora succéår