Dag 124: Hur snabbt kan man bli ekonomiskt oberoende?

3 maj, 2016

r och privatekonomi för företagare

Jag har tidigare skrivit om olika sätt att bli ekonomiskt oberoende, och idag tänkte jag dela några tankar om det kanske vanligaste sättet – att konsekvent avsätta pengar till investeringar och sparande. Och såklart några tankar om det som kallas världens åttonde underverk.

Ett uppdrag som kräver viss energi är #2 Bli ekonomiskt oberoende. Jag har i ett tidigare inlägg delat med mig av fem potentiella strategier för att nå målet (jag jobbar på det kontinuerligt), och idag tänkte jag orera om ett lite långsammare men enklare sätt att nå dit – nämligen genom att lyckas med uppdrag #47 Spara minst 10 % varje månad.

Världens pengaexperter – allt ifrån gurun Warren Buffett till vår svenske motsvarighet Per H Börjesson – pratar om ränta-på-ränta-effekten som världens åttonde underverk. Principen är enkel: ”Ränta på ränta” visar möjligheten att få ränta på genererad ränta och inte bara på den ursprungliga investeringen.

Om du har 10 000 kr och får 5 procent i ränta. Efter första året har du 10 500 kr. Året efter får du inte bara 500 kr i ränta utan 525 kr, alltså 5 procent av 10 500 kr. Du fick med andra ord 25 kr i ränta på de 500 kr i ränta du fick tidigare år. Efter år två har du 11 025 kr och efter år 3 har du 11 576 kr och så vidare.

Strategier för att bli ekonomiskt oberoende

Detta är som sagt inte det snabba sättet till ekonomiskt oberoende, men det är ett sätt alla kan lyckas med. Principerna kan vara följande:

1. Bestäm dig för att investera/spara minst 10 % av din lön varje månad. Låt pengarna gå till sparformen innan du hinner se dem och direkt när lönen kommer, exempelvis via autogiro till din depå eller ditt fondspar. Om du behöver vara aktiv och föra över pengarna själv, minskar chansen att du gör det kontinuerligt.

2. Sätt en princip och en plan som du håller dig till. Min princip är att avsätta 10 % av lönen till fonder hos Didner & Gerge och Spiltan. Jag är ingen aktieexpert, och har ingen avsikt att ta mig tid till det. Därför låter jag experterna ta hand om investeringarna, och väljer fonder som har en låg avgift. Indexfonder som Avanza Zero, utan avgift, kan också vara vettiga.

3. Sitt still i båten. Min strategi är att kolla över investeringarna en gång per år, och att inte falla för lockropen att köpa och sälja kontinuerligt (courtage, avgifter etc). Eftersom jag satt en tydlig strategi, behöver jag inte ens se processen. Den sköter sig självt.

4. Det finns en lag som säger att när du får ökade intäkter, ökar du automatiskt kostnaderna. Det är ofta sant. En guldprincip är att bestämma sig för att 50 % av varje löneförhöjning (eller dylikt) ska gå till investeringar/sparande.

Räkneexempel – Hur snabbt blir jag ekonomiskt oberoende?

Med ekonomiskt oberoende menar jag att kunna överleva på avkastningen av ditt kapital, utan att behöva jobba. För mig är det 20 000 kr efter skatt. Hur länge/mycket behöver jag då investera/spara för att nå målet?

Låt oss gör vissa hyggligt troliga antaganden (Baserat på historia. Jag ber om ursäkt redan nu för ev räknefel):
1. Vi tror att våra investeringar, till exempel aktier och fonder (efter avgifter), kan ”gå upp” med 10 % per år i snitt. I exemplet räknar vi inte med direktavkastning i form av utdelning etc, och vi tar för enkelhets skull inte hänsyn till inflation.
2. Vi utgår från en konstant lön på 25 000 kr efter skatt.
3. För att kunna få 20 000 kr/mån i s k passiva inkomster, behöver vi få ihop ett totalt kapital på 3 430 000 om vi kan få en avkastning på 10 %.

Med följande bakgrund, och när vi lyckas investera/spara 2 500 kr per månad, skulle det ta 32 år och 3 månader att bli ekonomiskt oberoende (då har vi 3 432 267 kr). Av vårt totala kapital har då 2 464 767 tillkommit genom räntor, och 967 500 genom vårt sparande. Då förstår du ränta-på-ränta-effekten.

Exempel på snabbare utveckling

Låtsas att vi istället kan sätta av lite mer tack vare löneförhöjningar etc. Vi säger 6 000 kr per månad. Vi låtsas också att du har 100 000 kr i startkapital, som vi kan investera redan nu. Och att du gör jobbet och hittar sparformer (till exempel en riktigt skarp fond) som kan ge 15 % i årlig snittavkastning efter avgifter (följ Warren Buffett och hans investeringar för att förstå hur man hittar dessa möjligheter).

Då tar det bara 16 år och 5 månader att bli ekonomiskt oberoende, dvs i princip halva tiden.

Och om du fortsätter på det senaste exemplet i 14 år till (dvs totalt 30 år), har ditt kapital ökat till 15 109 436 kr. Inte så illa då du bara behöver spara 6 000 kr per månad och börja med 100 000 kr. Här kan du räkna på olika investeringsexempel.

Bara att sätta igång. Nu kör vi!

/Gustaf

 

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter




Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Så blir du rik på pengar – här är experternas bästa tips
Privatekonomi
Foto av: Amazon
Världens rikaste entreprenörer 2020 – här är listan