Så blev det virtuella kontoret en succé

27 april, 2015

Vasilis Mavroudis har grundat Guerilla Office som idag finns i åtta städer i Sverige och växer fortfarande. Här berättar han om sin största motgång där han gick miste om investeringar på 12,5 miljoner kronor och hur han med kreativa lösningar fick projektet i hamn. Dessutom förklarar han varför han anser att nätverkande är nyckeln till framgång.

Vasilis_MavroudisBerätta, varför är du en skön entreprenör som är värd att uppmärksammas?

– Jag har länge haft en observation och en undran. Observationen: när flera kreativa människor samlas i ett rum så kan underbara saker ske. Undran: hur skulle världen se ut ifall man kunde föra samman världens alla kreativa människor? Detta är några utav tankarna bakom Guerilla Office.

– Jag inger förtroende, är naturlig och relationsbyggande och har ett genuint intresse för människor. Det är alltid roligt att se hur någon har växt under sin entreprenöriella resa på Guerilla Office och glädja med de i deras framgångar.

Vilka har varit dina framgångsfaktorer som företagare?

– Den första och viktigaste egenskapen (enligt mig) är att jag älskar system. Jag går faktiskt igång på system. Jag har alltid trott att det viktigaste du kan göra är att skapa värde för så många som möjligt, det är vad jag skulle vilja göra genom mina system. Hur jag definierar system är någonting som när det är på plats, skapar och genererar värde av sig självt och blir lite självgående. Guerilla Office är ett system, ett system som ger struktur till kreativa personer och entreprenörer.

– Jag har alltid varit duktig på att anpassa mig, mitt motto sen gymnasiet har varit ”Adapt and Conquer” och jag har levt efter det. Världen är en stor plats och ibland sker saker utanför ens kontroll, då är det bästa du kan göra att anpassa sig. Om man har anpassning som en del utav planen är det lättare att agera snabbt.

– Sen är jag otroligt logisk. Jag har blivit kallad för Spock både en och två gånger (vilket jag tar som en komplimang), jag låter inte känslorna styra vid viktiga beslut. De är självklart med vid övervägandet, men det är väldigt sällan som jag baserar mina beslut på bara känslor.

Vem är din största entreprenörsförebild, och varför?

– Min största entreprenörsförebild är Sir Richard Branson. Orsaken till det är många, men jag uppskattar lekfullheten och ärligheten hos honom samt att jag beundrar hur han (och hans team) väljer nya marknader att ge sig in i. De identifierar en marknad som de tycker är underutvecklad, ställer sig frågan ifall de kan erbjuda kunderna/slutanvändarna något bättre och är svaret ja så kör de på. Det behöver inte vara svårare än så. Plus att hans värderingar och syn på världen stämmer väl överens med mina.

– Och jag antar att jag måste nämna Elon Musk också, världen behöver fler doers som honom.

Vilken är den största motgång du råkat ut för som företagare, och vad hände sen?

– Det dyraste sommaren som jag haft var 2008. Vi hade jobbat väldigt länge med en ide och tagit fram en prototyp och kört hela karusellen med investerare under våren. Det tog längre tid än vad vi beräknat, men vi blev klar med de sista detaljerna under juni och några dagar in i juli så skrev vi på för 12,5 miljoner kronor. Skönt! Dock låg vi efter i exekveringen då det tagit lång tid att få allt klart, men nu skulle vi fokusera på att växa. Jag fixade nya och centrala lokaler och höll intervjuer för att anställa folk, men efter några veckor märkte jag att inga pengar kommit in på kontot än.

– Jag hörde av mig till den som hållit i investeringsrundan och fick reda på att tre av våra fem investerare hade inte hade några pengar eller kunde inte komma åt de just nu. En hade fullt upp med att rädda sitt bolag och den siste vågade inte investera i rådande klimat. Tydligen hade den finansiella krisen blommat ut ordentligt och vi stod nu utan något kapital, mer utgifter än vi hade råd med och flera månader efter planeringen. Det fanns ingen tid eller ork för att hålla en ny runda (fanns nog heller inte mycket pengar i omlopp just då), och vi ville ändå utföra vår idé. Så vi bootstrapade som bara den, klippte alla utgifter som gick och körde på med våra egna pengar.

– Det var en otroligt spännande tid med många sena nätter och kreativa lösningar, men vi lanserade bara tre månader senare än vår ursprungliga plan. Det gick bra tillslut, men det var en väldigt tuff tid. Det är från denna erfarenhet som jag har min fasta övertygelse att det är bättre att bygga någonting först och sen söka investering än tvärtom.

Om du fick göra om din företagarresa, vad hade du gjort annorlunda då?

– Jag skulle ha satsat på nätverkande redan från dag ett. Ju bättre nätverk, desto mer kan man få ut av det. Det viktigaste med ett bra nätverk är att skapa en känsla av givande och skapande, man kommer inte långt med att vilja ha saker från folk, man måste genuint erbjuda sig och sina tjänster för att bygga ett nätverk som växer och är intresserat av att se dig lyckas. Det är också en utav orsakerna till att jag startat Guerilla Office, jag försöker skapa något som jag önskar fanns när jag startade min entreprenöriella resa: ett globalt nätverk med kreativa och entreprenöriella människor.

Är du mer nyfiken på Vasilis och Guerilla Office? Klicka här!




Privatekonomi
Tänker du som rika eller fattiga?
Inspiration
Jobba hemifrån eller på kontor?