Så blir du ekonomiskt oberoende

25 juni, 2018

Privatekonomi, Ekonomi & Bokföring

Den rikaste mannen i Babylon. Så lyder titeln på en av våra absolut favoritböcker inom privatekonomi, och insikterna från antiken är lika aktuella nu som då. Vi delar gärna med oss av bokens briljanta slutsatser. Här får du tipsen som hjälper dig att bli ekonomiskt oberoende.

Efter att ha studerat de rikaste människorna i den antika staden Babylon skrev George Samuel Clason boken Den rikaste mannen i Babylon år 1926. Boken har blivit en klassiker inom ekonomisk litteratur, och råden är lika självklara idag som de var då.

Betala dig själv först

Den första lektionen i boken är också en av de viktigaste lärdomarna att applicera i ditt liv. Det handlar om vanan att alltid betala dig själv först.

Clason menar att det inte går att bygga rikedom om du inte sparar pengar från det du tjänar varje månad. Det vill säga, när du får in pengar bör du alltid avsätta en summa till dig själv innan du betalar räkningar eller börjar spendera.

Clason rekommenderar att avsätta minst 10 procent (oavsett hur mycket eller lite du tjänar) till dig själv varje månad. Det här är alltså skillnaden mellan rika och fattiga människor – rika människor betalar alltid sig själva först och fattiga betalar andra först, och försöker sedan att klara sig på det som blir över.

Lev under dina tillgångar

Många av oss har en förmåga att öka utgifterna i takt med att intäkterna ökar – när vi tjänar mer börjar vi också spendera mer. Det här är ett ”big nono” om du vill bli ekonomiskt oberoende.

När intäktssidan ökar, se till att behålla nivån på utgiftssidan. När du lever under dina tillgångar kommer du att bygga din rikedom snabbare. Clason förespråkar att flytta över de extra pengar du tjänar till sparande eller investeringar direkt (åtminstone 50 % av intäktsökningen), så att du aldrig hinner vänja dig vid större spenderarbyxor. Här får du sju knep som hjälper dig att sänka dina kostnader.

Låt pengarna göra jobbet

Sluta arbeta för pengar och låt istället pengarna arbeta för dig. När du skiftar fokus kommer det bli lättare att se och hitta möjligheter där dina pengar kan att växa.

Clason menar att varje krona ska sättas i arbete innan du spenderar dem. Vilka investeringar du väljer är upp till dig, vanligtvis handlar det om aktier, fastigheter, företag eller något liknande. Investera i något du förstår och är intresserad av.

Din bostad är inte en tillgång

För många av oss är bostaden den största investeringen vi gör i livet. Gemene mans åsikt är att bostaden är en tillgång, men enligt Clason synsätt är den inte det.

Ett bostadsköp är en kostnad som du måste hantera varsamt. Bostaden ger dig inte ett inflöde av pengar, möjligtvis kan den ge dig avkastning vid en vinstförsäljning och på så sätt vara en bra affär. Men för att få titulera bostaden en tillgång måste den ge pengar i ett dagligt kassaflöde. Köper du ett hyreshus och får in hyresintäkter – då har du skaffat dig en tillgång.

När det gäller din bostad är Clasons tips att alltid ha samma tänk som vi nämnde tidigare – lev under dina tillgångar. Minska dina bostadsutgifter så mycket som möjligt. Behöver du verkligen allt utrymme? Vad kommer det att kosta dig extra per månad? Kan du använda pengarna på något bättre sätt, som ger större avkastning? Troligtvis.

Försäkra dina framtida intäkter

En pensionsplan rekommenderas om du vill leva livet även på äldre dagar. Det finns förstås många olika sätt att pensionsspara på, och enligt Clason är det bäst att börja pensionsspara så tidigt det bara är möjligt.

När du tidigt börjar lägga undan pengar till pensionen kommer du nämligen att dra fördel av ett magiskt begrepp som Einstein kallade världens åttonde underverk – ränta-på-ränta. Ränta på ränta innebär att man lägger tillbaka räntan eller avkastningen som tjänats in på det ursprungliga investeringsbeloppet, och låter den ackumuleras så att man i framtiden tjänar ränta även på tidigare räntor.

Investera i dig själv

Att hela tiden utvecklas och lära sig nya saker är det bästa sättet att öka vår intjäningsförmåga, enligt Clason. Gå på föreläsningar, läs böcker, gå en kurs eller umgås med människor som är bättre än dig på det du vill lära dig mer om.

Ha koll på ditt ekonomiska nuläge

För att kunna utveckla en plan för ekonomiskt oberoende bör du göra en nulägesanalys. Du kan inte veta vart du ska om du inte vet var du är, menar Clason. Skillnaden mellan rika och fattiga människor är att rika har koll på sin nettoförmögenhet medan fattiga inte bryr sig om att ta reda på sina tillgångar och skulder.

Utvärdera var du står ekonomiskt, vad du tjänar och hur du spenderar pengar. Endast då ser du vilka åtgärder du behöver göra för bli ekonomiskt oberoende.

Har du som mål att bli ekonomiskt oberoende? Hur ser din plan ut? Kommentera här nedan.