Veckans Entreprenör: Mika Snell

15 september, 2014

Han har startat upp ett affärsnätverk, en utbildningsagentur och ett brädspel med inriktning på personlig utveckling. Han har tagit sig igenom brottsliga angrepp och lever under mottot; ingenting är omöjligt. Här är framgångstipsen från Veckans Entreprenör: Mika Snell.

Mika Snell, EFKOM ABVem är du Mika?

Mitt namn är Mika Snell, född dalmas som efter flera år i Göteborg, Åre, Stockholm och Stavanger åter hamnat i Dalarna och Falun.

Som företagare har jag skapat, startat upp och äger idag tre koncept – ett affärsnätverk för företagsledare med registrerade varumärket Speed Business®, en utbildningsagentur som heter EFKOM AB med coaching, utbildningar och föreläsningar samt att jag skapat nya brädspel som utmanar både komfortzon och innehåller personlig utveckling utöver lokala inslag.

I de allra flesta koncept jag startat upp har nästintill alla alltid sagt att det knappast är möjligt p.g.a. rådande konkurrens; ”det där har vi testat förr, fungerar inte” o.s.v. Det gäller att välja noggrant vilka du ska lyssna på och gå på sin innersta känsla av att det verkligen kommer fungera och fortsätta våga tro på sig själv och sin egen kapacitet.

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?

Tidigare har jag trott att jag kan tro på mig själv, nu vet jag att jag kan tro på mig själv. Sedan hade jag tidigare en tro om att alla vill gott och att alla jobbar etiskt korrekt. Nu vet jag att kollegor i branschen ibland snarare skall gå under epitetet ”konkurrenter” eftersom många försöker efterapa det jag gör. Så även om jag försöker se och finna gott i alla medmänniskor och kollegor i företagandet så är jag inte lika naiv längre utan törs stå upp för vad som är rätt och fel.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?

Mina största utmaningar har varit rent brottsliga angrepp på mitt företag vilket tagit tid, viss energi och prövat, eller utvecklat, mitt tålamod. En fd. inhyrd säljkonsult påstod sig ha startat upp min verksamhet, han ingick samarbetsavtal och beställde tjänster i mitt namn. Han försökte även sälja min affärsverksamhet men ”köparen” hörde av sig till mig och frågade om allt stod rätt till. I detta fall fortsatte jag fokusera framåt och försöka få det att inte bli ett energi-läckage. När jag kollade upp killen har hans samtliga samarbetspartners eller tidigare chefer samma historia, det har kostat dem massor både i kapital och förtroendekapital så fort de haft med honom att göra. Min övertygelse är att den här killen lider av en slags narcissistisk personlighetsstörning och att kämpa emot en sjuk person skulle troligen suga mer energi än att försöka släppa det varje gång och gå vidare, vilket jag hittills valt att göra.

En annan händelse är när VM-arrangören i Falun använde mitt registrerade varumärke Speed Business®, något CEO kände till eftersom han tidigare deltagit på de möten jag arrangerar för företagsledare. Vid kontakt med CEO för att tala honom tillrätta, ansåg han inte att detta förstörde mitt varumärke. Jag fick ta en diskussion med dem om varumärkesintrång var något de önskade ha på sitt bord via en advokat, eller om de skulle låta mina varumärken vara. Det var jobbigt då, jag har alltid varit den där snälla killen som vill alla väl och tror gott om alla, dessa händelser har dock fått mig att plocka på mig rustningen och stå upp för det som är rätt och fel.

Jag har även startat upp projekt för att förbättra och förenkla kommunikation i Åre via en plattform. Denna plattform köptes dock upp av Bonnier och 118100.se. Det jag inte anade var att deras säljare fortsatte sälja in konceptet, dessutom i mitt namn vilket framkom via en företagare i Åre. Jag mailade då alla Åres företag och förklarade att jag inte låg bakom prishöjningen med 300 % och att ett ägarbyte ägt rum. Mig veterligen gjorde 118100.se inte så många affärer i det projektet i Åre efter detta.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?

Inspiration och motivation är två intressanta känslor, utan dem står mycket still. Jag har ofta funnit motivation genom de många skeptiker som sågat mina affärsidéer vid uppstarten. Använder man känslan de skapar till att bli kreativ så brukar det bli en väldig fart på mig själv. Den motivation jag lyckats uppbringa har gjort att jag idag har fler mycket kompetenta och erfarna konsulter i EFKOM AB och de ger mig i sin tur underbar inspiration varje dag.

Sedan är jag en person som absolut tror på att vi behöver föda vår hjärna med positiva och utvecklande tankar varje dag, så ofta äter jag lunch med någon föreläsning från Ted Talks i lurarna, jag läser ofta citat från framgångsrika personer, försöker finna glädje i varje möte med en person och jag stiger faktiskt inte upp ur sängen på morgonen förrän jag tänkt en tanke som får mig att le.

Avslutningsvis, vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?

Det finns mycket som är viktigt i företagandet och att ta fram tre viktiga råd, de viktigaste, känns svårt. Jag tror var och en har utmaningar som ser olika ut beroende på var man är i sin process. Men mina tre råd får bli:

1. Ge gas. Många har fantastiska affärsidéer men de stannar på papperet och man letar nästan hinder före att skapa lösningar och möjligheter. Sedan handlar det om kunskap i försäljning för att sälja in sina idéer till inblandade parter.

2. Våga tro på sig själv. Många stora företagsledare har vittnat om rädslor över att driva företag och att ”bli påkommen”. Få människor i ens omgivning kommer berätta hur duktig du är så sätt upp fem av dina absolut starkaste egenskaper och kör dem som ett mantra för dig själv före du skall ut i hetluften.

3. Att reflektera över om den riktning man satt ut för sitt företag eller affärsidé är aktuell eller om man behöver justera den för att optimera möjligheten att lyckas.

Är du mer nyfiken på Mika och hans företag? Klicka här!